Peste 400 de tineri din parohiile Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei (MMB) participă de joi seara la Adunarea Tinerilor Creştini Ortodocşi din MMB. Manifestarea poartă titlul "Tânărul - între reuşită şi eşec" şi a început în urmă cu două zile cu rularea filmului "Freedom Writers". Ieri-dimineaţă, participanţii au asistat la slujba Sfintei Liturghii săvârşită, pe un podium special amenajat, de către Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi de IPS Serafim, Arhiepiscopul Ortodox Român al Germaniei, Austriei şi Luxemburgului şi Mitropolitul Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord. Din soborul de preoţi au mai făcut parte protopopi, preoţi profesori de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox "Veniamin Costachi" de la Mănăstirea Neamţ, dar şi preoţi care coordonează activitatea Asociaţiei Tinerilor Ortodocşi Români (ATOR) din filialele de pe lângă protopopiatele Arhiepiscopiei Iaşilor.
Rugăciunea ne dă curaj de viaţă
În cuvântul de învăţătură rostit, Înalt Preasfinţitul Părinte Serafim a subliniat importanţa rugăciunii pentru creştinul ortodox de astăzi. "Ortodoxia este cea care se manifestă în străfundul fiinţei noastre, având o dimensiune mistică prin excelenţă, care se realizează la nivelul inimii noastre. Inima omului este centrul vieţii sale. În inimă se adună toate puterile spirituale şi biologice. Când omul se concentrează în inimă se bucură de pacea inimii, de bucuria pe care o dă Dumnezeu. Ca să-L avem pe Dumnezeu în sufletul şi în inima noastră trebuie să facem un efort de concentrare. Rugăciunea presupune un efort de concentrare şi de interiorizare. Ea nu trebuie să se oprească la nivelul buzelor şi al minţii, ci trebuie să treacă din minte în inimă. Când rugăciunea coboară din minte în inimă, atunci inima se încălzeşte. Harul lui Dumnezeu, puterea lui Dumnezeu care locuieşte în inima noastră de la botez lucrează în noi. Omul care se roagă cu mintea concentrată în inimă simte o pace, o bucurie, simte iubirea lui Dumnezeu în inima sa. Lumea de astăzi suferă de depresii, de tot felul de boli psihice care vin în special din faptul că omul şi-a pierdut echilibrul interior. Echilibrul este dat de rugăciune. Omul, dacă se roagă, are credinţă, posteşte, are o legătură constantă cu Biserica, va dobândi echilibru sufletesc, nădejde, curaj de viaţă" a explicat Părintele Mitropolit Serafim, care i-a îndemnat pe participanţii la Adunarea Tinerilor Creştini Ortodocşi din MMB să apuce pe calea credinţei pentru a birui în viaţă.
Parastas pentru patriarhul Teoctist
"Dacă o luaţi pe calea lui Dumnezeu şi apucaţi cu seriozitate pe calea credinţei şi a Bisericii, veţi avea numai succese, cu toate necazurile care vă vor apărea în viaţă. Omul lui Dumnezeu biruieşte în toate. Dacă de tineri vă pierdeţi curăţia şi vă duceţi mai mult după lucrurile lumii acesteia decât după lucrurile credinţei şi ceea ce ne cere credinţa, atunci veţi suferi foarte mult. Numai cel care se întoarce şi merge pe calea lui Dumnezeu va simţi constant în viaţa sa lucrarea şi puterea lui Dumnezeu", a adăugat IPS Serafim. Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan a amintit tinerilor care s-au rugat în timpul Sfintei Liturghii că ieri s-au împlinit trei ani de când vrednicul de pomenire patriarh Teoctist Arăpaşu a trecut la cele veşnice. "Cu duhul este lângă noi pentru că a iubit foarte mult Mănăstirea Neamţ, Moldova şi în special ţinutul Botoşanilor. Cred că în duhul lui patriarhul Teoctist s-a bucurat văzându-i pe atâţia botoşăneni prezenţi alături de alţi tineri la această manifestare. Preafericirea Sa a dat binecuvântare ca în anii â90 să se înfiinţeze Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi (ASCOR), oferind unul dintre cele mai frumoase sfinte lăcaşuri din centrul capitalei, Biserica "Sf. Nicolae", studenţilor", a spus IPS Teofan.
Tinerii care participă la Adunarea Tinerilor Creştini Ortodocşi din MMB provin din ATOR, ASCOR (filialele Iaşi, Suceava, Bacău, Chişinău), Asociaţia Studenţilor Basarabeni şi din mai multe parohii din Arhiepiscopia Iaşilor. Organizatorii au susţinut gândul Înalt Preasfinţitului Teofan de a realiza acest eveniment. S-au alăturat Unitatea militară de transmisiuni din Bacău, Regimentul 151 "Lupii Negri" din Iaşi, Garnizoana din Iaşi, Unitatea militară din Piatra Neamţ, Primăria Piatra Neamţ, Primăria Târgu Neamţ, Jandarmeria Botoşani, Primăria Botoşani, CJ Piatra Neamţ, Primăria Iaşi, Direcţia Judeţeană de Tineret şi Sport din Iaşi, iar mănăstirile Vlădiceni, Secu, Sihăstria, Neamţ au contribuit cu alimente. "Această adunare s-a realizat pentru că Biserica doreşte să iasă în întâmpinarea căutărilor credincioşilor care vor să-L găsească pe Dumnezeu sau care au nevoie de prezenţa Lui în viaţa lor. Biserica a creat acest cadru în care tinerii s-au întâlnit, unde fac cunoştinţă cu Dumnezeu şi unii cu alţii. A fost nevoie de această adunare pentru că este o datorie a Bisericii. Participanţii au simţit să-şi manifeste tinereţea într-un spaţiu. Considerăm că acest spaţiu este propice", a explicat protos. Nicodim Petre, coordonatorul principal al manifestării. Pe parcursul zilei de ieri au avut loc două sesiuni în cadrul cărora s-a discutat despre filmul vizionat cu o seară înainte, dar şi despre tema propusă pentru această întâlnire. Astăzi vor avea loc alte două sesiuni de discuţii pe grupe, iar după-amiază vor fi prezentate concluziile. "Având în vedere că tinerii sunt din mai multe zone, un rol important în procesul de intercunoaştere îl are activitatea sportivă. Prin aceste activităţi sportive tinerii sunt implicaţi, ajungând să se cunoască şi să relaţioneze mult mai uşor", a declarat pr. Cristian Ştefan, unul dintre organizatori.
Socializarea tinerilor prin intermediul activităţilor recreative
Tinerii care s-au alăturat adunării de la Nemţişor s-au arătat deosebit de încântaţi de activităţile pe care le-au desfăşurat, dar şi de cadrul natural în care a avut loc manifestarea. "De când am venit la această manifestare am vizitat obiectivele religioase din împrejurimi şi m-am împrietenit cu foarte mulţi dintre participanţi. Este frumos pentru că învăţăm foarte multe lucruri despre credinţă, religie şi Biserică. Avem jocuri de logică care ne atrag şi ne încântă. Consider că timpul nu ne ajunge pentru a le face pe toate, în rest e perfect. Ne înţelegem foarte bine cu toţii, iar aici am învăţat că pot fi mai bună, că trebuie să dau mai mult pentru ceea ce îmi doresc. În urma participării mele la această adunare mă voi apropia mai mult de Sfânta Biserică. Coordonatorii manifestării au fost foarte atenţi cu noi, fiind mereu la dispoziţia noastră pentru a avea cele necesare", a mărturisit Loredana Murariu de la parohia Vorona Centru, Protopopiatul Botoşani. "Joi seara mai întâi ne-am instalat, iar astăzi (n.r. ieri) am fost împărţiţi pe grupe. Am purtat discuţii cu membrii grupei din care am făcut parte, pornind de la trei întrebări. Noi ne-am pregătit pentru discuţia care va avea loc în prezenţa celorlaţi tineri. Prin intermediul acestei adunări noi socializăm cu mai mulţi tineri din alte zone ale Moldovei. Condiţiile de aici sunt inedite mai ales că nu am dormit niciodată în cort", a spus Beatrice Pintilie din parohia Podoleni II, Protopopiatul Roznov. "La Adunarea Tinerilor Creştini Ortodocşi din MMB participă membri ASCOR din mai multe filiale din Moldova. Pentru noi reprezintă o prioritate implicarea în astfel de acţiuni pentru că aici trăim momente de relaxare, entuziasm şi de organizare. Sunt foarte mulţi tineri cu idei noi care leagă prietenii frumoase între ei. Sfânta Liturghie stă la temelia activităţilor noastre şi în general la temelia vieţii fiecărui om. Întinerirea şi entuziasmul le primim de la Sfântul Duh, mai ales prin Sfintele Taine. Astăzi (n.r. ieri) s-a oficiat Sfânta Liturghie în cadrul acestei manifesări. Acest lucru i-a ajutat pe toţi cei prezenţi să nu întâmpine dificultăţi în derularea activităţilor", a relatat Pavel Constantin, preşedintele ASCOR, filiala Iaşi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu