marți, 10 august 2010

Localitatea Caşin a sărbătorit 600 de ani de la prima atestare documentară

Localitatea Caşin din judeţul Bacău a aniversat duminică 600 de ani de la prima atestare documentară. Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, în apropierea Bisericii "Adormirea Maicii Domnului".

Pe Valea Caşinului sunt două sate, Caşin şi Mănăstirea Caşin, diferite între ele ca tradiţie şi ca istorie. Cei din Caşin s-au aşezat pe aceste meleaguri încă de pe timpul domnitorului Alexandru cel Bun. Un document emis de Cancelaria voievodului Alexandru cel Bun din anul 1410 atestă existenţa unor păstori care au venit în transhumanţă de peste munţi din zona Dragoslavele, Rucăr şi s-au aşezat pe Valea Caşinului, astăzi Oneşti. Au venit aici cu tradiţiile şi obiceiurile lor, împropiindu-se aici ca un sat cu totul aparte cu obiceiurile şi cultura lor în contextul credinţei strămoşeşti. Oamenii au avut mereu conştiinţa prezenţei lui Dumnezeu în lucrarea lor, promovându-şi obiceiurile de peste munţi aici în Moldova. La evenimentul derulat în urmă cu două zile au participat credincioşi din localităţile învecinate, dar şi o delegaţie din localitatea Dragoslavele, judeţul Argeş, alături de primarul lor.

Evenimente religios-culturale la moment aniversar

Aniversarea celor 600 de ani de la prima atestare documentară a localităţii Caşin a început cu Sfânta Liturghie oficiată de PS Ioachim Băcăuanul, care ne-a relatat faptul că în cadrul acestei slujbe au fost pomeniţi moşii şi strămoşii căşuneni care au locuit pe aceste meleaguri şi care au trecut la Domnul. "Am mulţumit lui Dumnezeu pentru faptul că noi am fost generaţia rânduită să fim la răspântia acestei aniversări. Cu acest prilej a fost dezvelit monumentul eroilor, după ce a fost sfinţit. Totodată a fost sfinţit noul sediu al Primăriei Caşin, care devine instituţia emblematică pe lângă Biserică şi Şcoală. A mai fost inaugurat un muzeu etnografic în care se păstrează vestigii ale localnicilor. Căşunenii sunt cunoscuţi ca şi cărăuşi, adică au cărat lucruri dintr-o parte în alta a munţilor. De aceea la această sărbătoare au defilat prin mijlocul satului mai mulţi călăreţi. A fost o sărbătoare deosebită pe care credincioşii au trăit-o cu multă bucurie. În timpul Sfintei Liturghii am mulţumit lui Dumnezeu şi L-am rugat să binecuvinteze această localitate, să dăruiască locuitorilor ei sănătate, pace, îndelungă-răbdare în promovarea valorilor rituale şi a tradiţiilor Bisericii noastre", ne-a spus PS Ioachim Băcăuanul.

Niciun comentariu: