duminică, 8 august 2010

Ceahlău, muntele rugăciunii

Sărbătorile sfinţilor nemţeni au continuat ieri pe Muntele Ceahlău. Peste 700 de pelerini au urcat muntele pentru a participa la hramul Mănăstirii "Schimbarea la Faţă". Mănăstirea de pe Muntele Ceahlău a fost târnosită în urmă cu 17 ani, fiind de atunci loc de pelerinaj atât pentru credincioşii din ţară, cât şi din străinătate.

Biserica Ortodoxă a prăznuit ieri Schimbarea la Faţă, zi în care mai multe biserici din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei şi-au serbat hramul. Încă de joi seara, pelerinii au urcat pe Muntele Ceahlău, fie prin staţiunea Durău, fie pe la cabana Stănile, pentru a participa la hramul Mănăstirii "Schimbarea la Faţă", cea mai înaltă aşezare monahală din ţara noastră. Slujba Privegherii a fost oficiată într-o atmosferă duhovnicească de către un sobor de preoţi în Biserica cu hramurile "Schimbarea la Faţă" şi "Binecredinciosul Ştefan cel Mare şi Sfânt". Oamenii s-au rugat în timpul acestei slujbe, la sfârşitul căreia au fost miruiţi şi au primit litie. "Am fost şi la hramul Bisericii "Sf. Ioan Iacob de la Neamţ" aflată în curtea Seminarului Teologic Liceal Ortodox "Veniamin Costachi" de la Mănăstirea Neamţ, iar acum mulţumesc lui Dumnezeu pentru că m-a ajutat să urc Muntele Ceahlău. Am o mare bucurie duhovnicească în suflet pentru că mă număr printre cei care pot cinsti sărbătoarea Schimbării la Faţă la o asemenea înălţime", a declarat Maria Radu din Piatra Neamţ.

"Dorul fiecărui om este să urce cât mai sus, adâncindu-se în taina smereniei"

Încă de la primele ore ale dimineţii, pelerinii de toate vârstele au urcat Ceahlăul prin cele două trasee, staţiunea Durău sau cabana Stănile. Soborul de preoţi şi diaconi l-a întâmpinat pe Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care a săvârşit Sfânta Liturghie pe un podium amenajat lângă biserică aşezării monahale. Din soborul de preoţi au făcut parte stareţi de la mai multe mănăstiri din judeţul Neamţ, părinţi protopopi şi preoţi de la parohiile din Protopopiatul Ceahlău, dar şi din alte protopopiate ale Arhiepiscopiei Iaşilor. După citirea Sfintei Evanghelii, Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan a rostit un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre semnificaţia sărbătorii Schimbării la Faţă. "Rugăciunile a sute de sihaştri care au vieţuit de-a lungul vremii pe Muntele Ceahlău şi puţina noastră jertfă, nădejde şi dragoste formează pregustarea împărăţiei cerurilor, spre care suntem chemaţi să ne silim pentru că aceasta este moştenirea noastră. Dorul fiecărui om este să urce cât mai sus, adâncindu-se în taina smereniei, a purtării crucii. Dorul acesta va umple în cele din urmă sufletele noastre golite uneori de orice nădejde. Dumnezeu, prin puterea Sa, umple imensul gol pe care îl avem în sufletele noastre. Sărbătoarea Schimbării la Faţă este clipa cea mai potrivită prin care Biserica încearcă să se aşeze la rădăcina sufletelor credincioşilor şi să le spună: "La munţi, suflete, să ne ridicăm, căci de acolo vine ajutorul!". La munţi, suflete, să te ridici ca să te alături şi tu lui Moise şi Ilie, Sfântului Petru, Sfântului Ioan şi Sfântului Iacov şi acolo să trăieşti clipe în care tu să zici împreună cu Sf. Ap. Petru: "Doamne, bine este nouă să fim aici"! Nu trebuie să uităm că suntem în valea plângerii acestei lumi. Chiar dacă Dumnezeu ne dă momente de har şi binecuvântare precum acesta, coborând de pe munte, ne aşteaptă crucea", a spus IPS Teofan. La final, Părintele Mitropolit Teofan a citit o rugăciune de dezlegare. Protosinghelul Casian Florea, stareţul Mănăstirii Ceahlău, a mulţumit pentru prezenţă Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan, părinţilor care au slujit împreună cu ierarhul lor şi credincioşilor care au înălţat rugăciuni pe "Taborul" României.

Aşezare monahală în memoria sihaştrilor

Mănăstirea "Schimbarea la Faţă" de pe Muntele Ceahlău a fost ridicată în memoria sihaştrilor, călugări şi călugăriţe, care s-au nevoit în aceste părţi de-a lungul veacurilor, coborând prin rugăciune cerul pe pământul Moldovei şi înălţând sufletele oamenilor în împărăţia lui Dumnezeu. Biserica s-a ridicat prin contribuţia credincioşilor din comuna Ceahlău şi din alte localităţi din împrejurimi, cu binecuvântarea şi purtarea de grijă a Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, cu osteneala părintelui Mihai Damian, protopop al Protopopiatului Ceahlău, şi a vieţuitorilor din această mănăstire. Transportarea bisericii s-a realizat cu ajutorul elicopterului, prin cheltuiala Armatei Române şi a Prinţului Dimitrie Sturdza. Sfinţirea sfântului lăcaş de pe Ceahlău a avut loc în anul 1993 şi a fost oficiată de PF Părinte Patriarh Daniel.

"Aici parcă suntem mai aproape de Dumnezeu"

Pelerinii care au participat ieri la Sfânta Liturghie au mărturisit că au avut o mare bucurie duhovnicească pe Muntele Ceahlău, simţindu-se mai aproape de cer, mai aproape de Dumnezeu. "Vin de ani mulţi la Mănăstirea Ceahlău pentru a mă ruga şi pentru a ajuta la buna desfăşurare a hramului. Mă simt foarte bine aici şi am aşteptat cu mare drag data acestei sărbători pentru a urca pe munte. Am venit pe drumul de la Stănile pentru că îi cunoaştem pe părinţii de acolo care sunt din Pângăraţi. Am participat la sfintele slujbe care au fost oficiate şi m-am simţit foarte bine. Aici parcă suntem mai aproape de Dumnezeu, Căruia îi mulţumim pentru că a dat o vreme frumoasă şi la hramul din acest an", a spus Elena Gârbuleţ din localitatea Pângăraţi, judeţul Neamţ. "Particip cu mare bucurie la această sărbătoare ortodoxă şi merită să faci un efort pentru a ajunge pe acest munte. M-am bucurat de ajutorul lui Dumnezeu pentru a putea ajunge aici. Am venit pe la Stănile şi am admirat o natură plină de frumuseţe şi farmec. Cu cât înaintezi mai sus îţi dai seama că te apropii de cer", a mărturisit Marcel Teodorescu, 62 de ani, din Iaşi.

Niciun comentariu: