miercuri, 4 august 2010

Solidaritate creştină în zonele sinistrate

Persoanele care au avut de suferit de pe urma inundaţiilor din această lună au primit şi li se va oferi în continuare sprijin de la cei care au fost sensibilizaţi de necazul lor. La Dorneşti se continuă ridicarea caselor de către Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor.

La Dorohoi a început o campanie de demolare a caselor în pericol de prăbuşire. În acelaşi timp creştinii ortodocşi de pretutindeni au contribuit la sprijinirea celor afectaţi de viitura din seara zilei de 28 iunie care s-a abătut asupra Dorohoiului. Oamenii au nevoie în primul rând de hrană şi materiale de construcţii. "Astăzi, (n.r. ieri) am primit ajutoare direcţionate de Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, de la Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului, iar alte două tiruri au venit de la Baia Mare, fiind dirijate către parohia Hilişeu-Horia. În această noapte vor fi încărcate tot de la Baia Mare 60 de canapele. Oamenii nu au pe ce să doarmă. A venit o persoană care mi-a spus că "noi dormim pe jos, dar măcar copiii să avem unde-i culca". Zilnic se poate observa acelaşi spirit de ajutorare. În prezent se impune reconstrucţia caselor. Oamenii cu suflet mare pot dona bani şi materiale de construcţii, în primul rând, pentru că haine au primit şi nu au unde să le adăpostească. Sinistraţii mai au nevoie de detergenţi şi de frigidere unde să-şi depoziteze hrana. În activitatea de susţinere a sinistraţilor sunt implicaţi preoţii din parohii", a declarat pr. Adrian Creţu, secretar al Protopopiatului Dorohoi. Ajutoarele colectate de la credincioşii parohiilor din Protopopiatul Bârlad au ajuns şi la familiile sinistrate din zona Dorohoiului. Un grup de credincioşi de la parohiile "Sf. Împ. Constantin şi Elena" şi "Pogorârea Sfântului Duh" din Bârlad împreună cu preoţii ce păstoresc cele două parohii au încărcat într-un camion o parte din ajutoarele ce se strâng la sediul Protopopiatului Bârlad, pe care le-au transportat pe 28 iulie în zona Dorohoiului. Aici au fost distribuite familiilor afectate de inundaţii, urmând ca în zilele următoare să plece un alt transport în aceeaşi zonă, cu ajutoare ce constau în cereale (grâu, porumb) şi alimente (făină, orez, zahăr, ulei, fasole).

Casele de la Dorneşti, în curs de finalizare

Ajutoarele către sinistraţii din parohiile Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor vin din toată ţara. Oamenii au trimis articole de îmbrăcăminte, lenjerie, obiecte electrocasnice, alimente neperisabile, mobilier etc. În prezent, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor derulează construcţia a 60 de case în localitatea Dorneşti. Lucrările desfăşurate pe acest şantier sunt atent supravegheate de Înalt Preasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, fiind coordonate de pr. Petru Crăciun, consilier asistenţă socială în cadrul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. "Sunt case unde s-a turnat temelia sau unde am montat deja acoperişul. În prezent sunt 27 de case în lucru. Le facem numai din lemn pe elevaţie de beton. Alte locuinţe le ridicăm pe stâlpi de salcâm. Locul unde Primăria a atribuit terenul este mlăştinos. Atunci am găsit soluţia să punem pietriş, facem temelia din stâlpi de salcâm, între stâlpi vom zidi bolţari, după care se toarnă o îmbrăcăminte din beton", a spus pr. Petru Crăciun. Hrana pentru muncitorii care lucrează la construcţia caselor de la Dorneşti este asigurată începând de pe 12 iulie de Mănăstirea Putna din judeţul Suceava, prin grija arhim. Melchisedec Velnic, stareţul mănăstirii şi exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor. În fiecare zi Mănăstirea Putna oferă trei mese pe zi unui număr de aproximativ 50 de persoane.

Niciun comentariu: