miercuri, 4 august 2010

„Sfânta Maria Magdalena este cea care aduce în faţa credincioşilor pocăinţa“

Biserica Ortodoxă a prăznuit-o ieri pe Sf. Maria Magdalena. Două biserici din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei şi-au serbat hramul.

Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a săvârşit ieri Sfânta Liturghie la Schitul Ţibucani al Mănăstirii Secu din judeţul Neamţ. "Pentru Schitul Ţibucani a fost o zi binecuvântată prin faptul că am avut ca oaspete pe Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, binecuvântându-ne atât pe noi, cât şi pe poporul care a participat. Părintele Mitropolit a transmis mesajul că Sf. Maria Magdalena este cea care aduce în faţa credincioşilor pocăinţa. Pocăinţa poate să facă sfinţi, raiul este plin de păcătoşi care s-au căit. Acesta a fost cel mai frumos mesaj pentru pelerinii care au participat astăzi la hram. Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei i-a binecuvântat pe credincioşii care au lăsat treburile zilnice pentru a se bucura împreună la sărbătoarea Schitului Ţibucani", a declarat arhim. Vichentie Amariei, stareţul Mănăstirii Secu. Schitul Ţibucani datează din sec. al XVII-lea, primul lăcaş de cult al acestei aşezări monahale având hramul "Sf. Maria Magdalena". Biserica mare este închinată Intrării Maicii Domnului în Biserică. Un hram tradiţional este ţinut în a doua Duminică după Paşti, când este pomenit Sf. Ap. Toma.

Sărbătoare la Oneşti

Biserica "Sf. Maria Magdalena" din Oneşti şi-a cinstit ieri ocrotitoarea. Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de preoţi din care a făcut parte şi pr. Constantin Alupei, protopop al Protopopiatului Oneşti, pe o scenă special amenajată. "Am rugat-o pe Sf. Maria Magdalena să fie mijlocitoarea iubirii noastre pentru că ea L-a iubit atât de mult pe Mântuitorul Hristos. Biserica închinată Sfintei Maria Magdalena este o copie a Mănăstirii Putna care se conturează nu doar oneştenilor, ci tuturor celor care vin să viziteze sfântul lăcaş din cartierul oneştean Borzeşti, locul unde s-a născut Sfântul Voievod Ştefan cel Mare. Oamenii care nu pot ajunge în judeţul Suceava pot veni la Oneşti să guste din dulceaţa Putnei. Credincioşii s-au bucurat pentru că beneficiază de această biserică închinată Sfintei Maria Magdalena, mironosiţă cea mult iubitoare", ne-a relatat pr. protopop Constantin Alupei.

Niciun comentariu: