vineri, 6 august 2010

„În urmă cu 50 de ani, Sfântul Ioan Iacob s-a născut pentru cer“

Credincioşii din ţara noastră, dar în special cei din zona Moldovei, îl prăznuiesc astăzi 5 august pe Sf. Ioan Iacob. Sărbătoarea Sfântului Ioan Iacob - Hozevitul va fi marcată în mod deosebit la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamţ.

Cea mai mare biserică din ţara noastră închinată Sfântului Ioan Iacob de la Neamţ, aflată în curtea Seminarului Teologic Liceal Ortodox "Veniamin Costachi" de la Mănăstirea Neamţ, îşi cinsteşte ocrotitorul. Anul acesta, cu prilejul împlinirii a 50 de ani de la trecerea la cele veşnice a Sfântului Ioan Iacob - Hozevitul, Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamţ a organizat mai multe manifestări religioase şi culturale. Părticica din moaştele Sfântului Ioan Iacob a fost purtată în procesiune pe 23 iulie în parohia Crăiniceni din Protopopiatul Darabani, locul în care sfântul s-a născut. Evenimentul a fost prilejuit şi de împlinirea a 97 de ani de la naşterea sfântului. Moaştele Sfântului Ioan Iacob au mai fost purtate în procesiune la Biserica "Adormirea Maicii Domnului" din Târgu Neamţ şi la Biserica "Sf. Ioan Botezătorul" - Mărăţei din Piatra Neamţ.

Slujbe arhiereşti în cinstea Sfântului Ioan Iacob

De la începutul acestei săptămâni, în Biserica "Sf. Ioan Iacob de la Neamţ" a fost oficiată în fiecare zi Sfânta Liturghie de către pr. prof. Viorel Laiu, spiritual în cadrul seminarului. Ieri, când s-a împlinit un an de când vrednicul de amintire preot Constantin Mihoc de la Biserica "Sf. Arhangheli" din Berlin a plecat la cele veşnice, a fost oficiată o slujbă de parastas. Programul liturgic dedicat sărbătorii Sfântului Ioan Iacob a început aseară cu slujba Privegherii, oficiată de IPS Iosif, Arhiepiscopul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Meridionale. În această dimineaţă va fi oficiată slujba Acatistului, Agheazma mică şi Taina Sfântului Maslu. Sfânta Liturghie va fi săvârşită de Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, de IPS Iosif şi de PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi. "În urmă cu 50 de ani, Sfântul Ioan Iacob s-a născut pentru cer. Cred că foarte mulţi pelerini vor veni la hramul bisericii din curtea Seminarului de la Mănăstirea Neamţ cu gândul de a fi aproape de Sf. Ioan, sfânt pe care ei îl iubesc foarte mult", a declarat pr. prof. Ioan Mihoc, directorul Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamţ.

Zi sfântă la Crăiniceni

Ziua de pomenire a Sf. Ioan Iacob va fi cinstită şi la Crăiniceni, satul natal al sfântului. În Biserica "Sfânta Treime" a avut loc aseară slujba Vecerniei unită cu Litia, iar astăzi va fi oficiată slujba Utreniei şi Sfânta Liturghie. "La finalul programului liturgic vom merge la casa Sfântului, aflată la câteva sute de metri de biserica parohială. Aici va fi citit Acatistul Sfântului Ioan Iacob şi se vor interpreta mai multe poezii pe care sfântul le-a compus de-a lungul vieţii. Pentru preoţii şi credincioşii din Protopopiatul Darabani pomenirea Sfântului Ioan Iacob este o zi sfântă", a spus pr. Constantin Pânzariu, protopop al Protopopiatului Darabani.

Icoana Sfântului Cuvios Ioan Iacob, la Dorohoi

Seminarul Teologic Liceal Ortodox "Sf. Ioan Iacob - Hozevitul" din Dorohoi îşi serbează astăzi hramul. Cu acest prilej, marţi seară a fost adusă de la Mănăstirea "Sf. M. Mc. Iacob Persul" - Basarabia, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan, icoana Sfântului Cuvios Ioan Iacob, care are şi părticele din sfintele lui moaşte. Ieri-dimineaţă a fost oficiată Taina Sfântului Maslu. "Astăzi (n.r. ieri) de la ora 12:00 a avut loc o sesiune de comunicări referitoare la viaţa Sfântului Ioan Iacob. În această seară (n.r. ieri seară) a avut loc slujba Vecerniei, iar mâine (n.r. astăzi), programul liturgic va continua cu Utrenia, Acatistul şi Sfânta Liturghie. La final, Corul "Haris" al seminarului va susţine un concert de cântări religioase", ne-a relatat pr. Constantin Muha, directorul Seminarului Teologic Ortodox din Dorohoi.

Niciun comentariu: