marți, 31 august 2010

Întâlnirea ocrotitorilor Mănăstirii Bodeşti

Biserica noastră l-a serbat ieri pe Sfântul Ierarh Varlaam, mitropolitul Moldovei. În judeţul Neamţ, şi-a serbat hramul şi biserica Mănăstirii Bodeşti. Cu acest prilej, a fost adusă de la Mănăstirea "Sfinţii Trei Ierarhi" din Iaşi părticica din moaştele Sfântului Vasile cel Mare.

Sute de credincioşi au venit ieri la cel de-al doilea hram al Mănăstirii Bodeşti din judeţul Neamţ, pentru a-i cinsti pe Sf. Vasile cel Mare şi Sf. Ierarh Varlaam, mitropolit al Moldovei. Vineri, 27 august, la Mănăstirea Bodeşti a fost adusă, de la Mănăstirea "Sf. Trei Ierarhi" din Iaşi, părticica din moaştele Sfântului Vasile cel Mare, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Astfel, în cele patru zile cât au poposit moaştele Sfântului Vasile cel Mare la Bodeşti, programul liturgic a fost intensificat. Slujba Privegherii în cinstea Sfântului Ierarh Varlaam s-a săvârşit duminică seara, de către arhim. Nichifor Horia. Sfânta Liturghie din ziua de hram a avut loc, de asemenea, în biserica mănăstirii. Oamenii au venit în număr mare la sărbătoarea închinată celui de-al doilea hram al Mănăstirii Bodeşti, au lăsat prinoasele lor la sfântul altar şi s-au închinat moaştelor Sfinţilor Ierarhi Vasile cel Mare şi Varlaam.

Cinstirea iubirii şi smereniei sfinţilor

Arhimandritul Nichifor Horia le-a vorbit credincioşilor despre modelul de sfinţenie al Sfinţilor Ierarhi Vasile cel Mare şi Varlaam, mitropolitul Moldovei. "Sf. Vasile cel Mare a fost unul dintre Părinţii Bisericii care a lăsat cărţi de suflet pentru întregul popor. A fost un mare ierarh, care nu doar că a ctitorit biserici, ci a rămas în conştiinţa credincioşilor săi. De la Sf. Vasile cel Mare au rămas moliftele, rugăciuni cu putere multă. De câteva ori pe an, participăm la Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, în cadrul căreia se citesc rugăciuni foarte adânci, care poartă în ele poporul drept-credincios. Iubirea şi rugăciunea puternică a Sfântului Vasile cel Mare rămân şi astăzi. Să ne apropiem şi noi cu credinţă de moaştele Sfântului Vasile cel Mare şi de cele ale Sfântului Ierarh Varlaam. Sf. Varlaam, cunoscând pilda Sfântului Vasile cel Mare şi a altor sfinţi, cunoscând puterea dragostei şi smereniei, cu smerenie a slujit poporul său. Noi îi iubim pe sfinţii lui Dumnezeu pentru că au rămas în iubire şi smerenie. Cinstim la Sf. Vasile cel Mare şi la Sf. Ierarh Varlaam puterea dragostei nebiruite de minciuna acestei lumi. Să urmăm cu fapta pilda celor doi mari sfinţi ierarhi, cerând puterea lor în viaţa noastră", a spus arhim. Nichifor Horia.

Sfinţii nu ne rămân datori

La final, protos. Ieronim Andrescu, stareţul Mănăstirii Bodeşti, a mulţumit Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan pentru că a dat binecuvântarea părintească pentru a fi aduse moaştele Sfântului Vasile cel Mare şi a vorbit despre semnificaţiile zilei de 30 august atât pentru obştea monahală pe care o păstoreşte, cât şi pentru Biserica Ortodoxă. "În ziua de 30 august sunt pomeniţi mai mulţi sfinţi care au apărat Ortodoxia. Sfinţii ierarhi s-au jertfit atât pentru dreapta credinţă, cât şi pentru neamul românesc. Sf. Varlaam a fost cel care a adus moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva la Iaşi şi cel care a apărat acest pământ, care a odrăslit sfinţi. Am toată nădejdea că sfinţii nu rămân datori faţă de noi", a afirmat protos. Ieronim Andrescu. În sunetul de clopote, de toacă şi al troparelor, moaştele Sfântului Vasile cel Mare au plecat ieri de la Bodeşti spre Mănăstirea "Sf. Trei Ierarhi din Iaşi".

Lucrări la casa pelerinilor şi la clopotniţă

Mănăstirea "Sf. Vasile cel Mare" - Bodeşti a luat fiinţă în anul 1996, biserica acestei obşti monahale fiind sfinţită de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe vremea arhipăstoririi Sale ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, în anul 2007. Tot atunci, mănăstirea a primit o părticică din moaştele Sfântului Ierarh Varlaam. "Lucrările la Mănăstirea Bodeşti nu sunt finalizate. Sperăm, cu ajutorul lui Dumnezeu, să terminăm de construit casa destinată pelerinilor. Anul viitor ne vom apuca de ridicarea clopotniţei. Ne dorim să ducem la bun sfârşit toate lucrările care au fost începute cu binecuvântarea vrednicului de pomenire părinte Ciprian Zaharia, fostul stareţ al Mănăstirii Bistriţa. Suntem convinşi că părintele se roagă, înaintea Preasfintei Treimi, pentru noi", a declarat părintele stareţ Ieronim Andrescu.

Niciun comentariu: