Sute de credincioşi au participat ieri la sărbătoarea Bisericii "Schimbarea la Faţă" din parohia Taşca, când s-a împlinit un an de când demisolul acestui sfânt lăcaş a fost sfinţit. Cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, au fost aduse de la Mănăstirea Durău din judeţul Neamţ părticele din moaştele Sfântului Pantelimon şi ale Sfântului Simeon din Muntele Minunat. Slujba Vecerniei unită cu Litia a fost oficiată de un sobor de 20 de preoţi, în prezenţa a peste 100 de enoriaşi şi credincioşi veniţi din parohiile învecinate. În timpul Vecerniei, a sosit de la biserica parohiei Feredeni, Protopopiatul Hârlău, o părticică din moaştele Sfântului M. Mc. Gheorghe. În dangătul clopotelor şi în sunetul cântării troparului Sfântului Gheorghe, pr. Nicolae Crăciun, protopop al Protopopiatului Hârlău, a oferit sfintele moaşte părintelui Ciprian Timofte, secretar al Protopopiatului Piatra Neamţ. Racla a fost aşezată pe sfânta masă din sfântul altar pentru ca soborul de preoţi să se închine, după care a fost scoasă pentru ca oamenii să-l cinstească pe Sf. M. Mc. Gheorghe.
Jertfa unui preot pentru casa lui Dumnezeu
La finalul slujbei, pr. protopop Nicolae Crăciun a transmis binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan şi a mulţumit pentru primirea deosebită a preoţilor şi credincioşilor prezenţi la sărbătoarea parohiei Taşca. "Hramul bisericii reprezintă un prilej de bucurie pentru fiecare credincios. Văzând această biserică în construcţie, mi-am dat seama cât de mult se jertfeşte un preot pentru construirea casei lui Dumnezeu şi câte ispite trebuie să înfrunte. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe să fie un exemplu de apărare a credinţei şi să mijlocească înaintea lui Dumnezeu pentru sănătatea, puterea de muncă şi ajutorul de care aveţi nevoie pentru ridicarea acestei catedrale", a subliniat pr. protopop Nicolae Crăciun. Părintele paroh Dănuţ Gheorghiţă Caia a mulţumit pr. paroh Dănuţ Fotea de la Feredeni, părintelui Nicolae Crăciun şi maicii Raisia, stareţa Mănăstirii Durău, pentru faptul că au adus cele două racle cu sfinte moaşte. Ieri-dimineaţă a avut loc Utrenia şi Sfânta Liturghie pe un podium amenajat în curtea sfântului lăcaş. La final, pr. Marian Mărcuş din zona Ardealului a susţinut un concert de cântări religioase.
Biserică în construcţie de cinci ani
Construcţia Bisericii "Schimbarea la Faţă" a început în primăvara anului 2005, piatra de temelie fiind pusă de PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, în luna iunie a anului 2004. La hramul din anul 2006 a avut loc prima Sfântă Liturghie în demisolul acestui sfânt lăcaş. Au continuat lucrările de finisaj atât la interior, cât şi la exterior. Anul trecut, PS Calinic Botoşăneanul a sfinţit demisolul lăcaşului de închinăciune, care era ridicat la patru metri de la cota 0. "În momentul de faţă ne aflăm la cota de 9 metri. Nădăjduim ca până în iarnă să ajungem la partea de acoperiş, întrucât ploaia şi zăpada afectează demisolul. Lucrările au fost susţinute de Consiliul Local Taşca, Primăria Taşca, prin domnul primar care este ctitorul principal şi epitrop, dar şi de alte persoane din mediul de afaceri", a declarat pr. paroh Dănuţ Gheorghiţă Caia.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu