sâmbătă, 14 august 2010

Praznicul Adormirii Maicii Domnului la două biserici ieşene

Două biserici ieşene închinate praznicului Adormirii Maicii Domnului îmbracă mâine straie de sărbătoare. Hramul sfintelor lăcaşuri prilejuiesc mai multe evenimente religios-culturale. În această seară, credincioşii vor cânta Prohodul Adormirii Maicii Domnului.

Biserica "Adormirea Maicii Domnului" - Vulpe din Iaşi îşi serbează mâine hramul. Programul liturgic va începe astăzi la ora 17:00 cu slujba Vecerniei unită cu Litia, la sfârşitul căreia se va oficia slujba Prohodului Adormirii Maicii Domnului. Prin grija Comitetului parohial, cei care vor participa la slujbă vor primi la final alimente de post şi o iconiţă cu praznicul Adormirii Maicii Domnului. Mâine se va săvârşi slujba Utreniei, Acatistul Adormirii Maicii Domnului şi Sfânta Liturghie, la finalul căreia va avea loc pomenirea pentru ctitorii şi binefăcătorii acestei biserici care au trecut la Domnul. Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului reprezintă pentru Biserica Vulpe o încununare a tuturor ostenelilor şi eforturilor care s-au făcut de-a lungul a şase ani de şantier. Pe 3 octombrie sfântul lăcaş va fi resfinţit de Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

Pelerinaj în Ţara Sfântă

Duminică după-amiază, pr. Mihail Grigoraş şi o parte dintre credincioşi vor pleca în pelerinaj la Ierusalim la sărbătoarea Schimbării la Faţă de pe Muntele Taborului, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan. "Am gândit acest pelerinaj ca semn de mulţumire pentru ajutorul pe care ni l-a dat Dumnezeu în înfăptuirea lucrărilor de la biserica noastră. Mulţumesc credincioşilor care au ajutat la reconsolidarea sfântului lăcaş ocrotit de Maica Domnului şi Sf. Antonie cel Mare. Sunt oameni în Iaşi care ajută şi ctitoresc toate bisericile aflate în construcţie sau în renovare, dovadă că această oază de credinţă care este Moldova a fost întotdeauna şi rămâne pentru mulţi un exemplu de dăruire", a declarat pr. paroh Mihail Grigoraş, care este şi secretarul Protopopiatului Iaşi 1. La sărbătoarea hramului vor fi felicitaţi unii credincioşi ai parohiei care au ajutat în mod deosebit la ridicarea unei case din localitatea Libertatea din judeţul Botoşani. Locuinţa în care locuiau doi adulţi şi trei copii a fost mistuită de un incendiu. "Avem câţiva credincioşi în parohie care au donat materiale de construcţii, alţii au suportat manopera, iar noi de la parohie am acordat sprijin financiar. Casa s-a ridicat, iar familia rămasă fără un acoperiş s-a mutat acum în casă nouă. De aceea ne-am gândit ca la această sărbătoare să-i felicităm pe cei care au făcut această faptă de milostenie, astfel încât să dăm şi altora exemplu", a adăugat pr. paroh Mihail Grigoraş.

Zilele parohiei Galata

La Biserica cu hramurile "Adormirea Maicii Domnului" şi "Sf. Teodora de la Sihla" - Galata din Iaşi au debutat pe 1 august Zilele parohiei. Pe parcursul celor două săptămâni au fost organizate activităţi multiple care au prilejuit întâlnirea cu enoriaşii parohiei. Pe 2 august au avut loc Convorbiri spirituale cu tinerii, care au fost precedate de vizionarea filmului "Ţarul", de Pavel Lungin. Pe 4 august au fost organizate Convorbiri spirituale cu toţi credincioşii, care au fost prilejuite de împlinirea a 50 de ani de la trecerea la cele veşnice a Sfântului Ioan Iacob de la Neamţ. Cu acest prilej, pr. paroh Mircea Stoleriu a ţinut un cuvânt legat de viaţa Sfântului Ioan Iacob, apoi s-a prezentat un film în care participanţii au aflat mai multe despre Mănăstirea Hozeva unde se găsesc moaştele Sfântului. În ziua prăznuirii Sfântului Ioan Iacob, de Schimbarea la Faţă şi de sărbătoarea Sfintei Teodora de la Sihla s-a oficiat Sfânta Liturghie. Pe 7 august, de sărbătoarea Sfintei Teodora de la Sihla, a fost serbat cel de-al doilea hram al bisericii. "Aceste Sfinte Liturghii au înduhovnicit viaţa parohiei noastre. Am avut o nouă seară de Convorbiri spirituale în care am vorbit despre locurile sfinte. Programul a fost făcut cu gândul de a ne aduna şi de a fi împreună. Acum suntem în faţa hramului bisericii, care este pentru noi o mare bucurie. La Vecernia de astăzi sunt invitaţi mulţi preoţi şi sunt aşteptaţi să participe mulţi credincioşi. Hramul de anul acesta este special pentru că sărbătoarea este specială. Este obiceiul ca la finalul prohodului să înconjurăm biserica cu icoane, prapuri, lumânări aprinse, în sunetul clopotelor şi al cântărilor specifice. Mâine dimineaţă va fi săvârşită Sfânta Liturghie şi vom încununa în felul acesta momentele pe care le-am gândit, de sărbătorire a Zilelor parohiei, dar şi de intensificare a simţirii şi a trăirii duhovniceşti", ne-a relatat pr. paroh Mircea Stoleriu. Lucrările de construcţie a Bisericii "Adormirea Maicii Domnului" - Galata din Iaşi sunt în derulare. În perioada următoare vor fi realizate terasamentele în jurul sfântului lăcaş şi vor fi demarate lucrările de pictură şi de montare a mobilierului. "În pofida faptului că trecem prin momente foarte grele, chiar dacă lucrurile se vor derula, poate, mai încet, Dumnezeu ne va ajuta să îi construim biserica spre slava Sa", a mai adăugat pr. paroh Mircea Stoleriu.

Niciun comentariu: