joi, 26 august 2010

Icoanele pictate de copii, în casele enoriaşilor

Copiii din parohia "Sf. Vasile cel Mare" din cartierul ieşean Nicolina au expus, la începutul lunii în curs, icoanele pe care le-au realizat la cercul de pictură. Acestea vor fi vândute enoriaşilor, în scopul sprijinirii copiilor nevoiaşi din parohie.

La Biserica cu hramurile "Sf. Vasile cel Mare" şi "Sf. Ioan Iacob Hozevitul" din Iaşi, ce aparţine de Protopopiatul Iaşi 2, a avut loc a doua ediţie a expoziţiei de pictură a copiilor din parohie. Duminica trecută, icoanele au fost sfinţite de către pr. paroh Lucian Golinschi, pentru ca ulterior să fie vândute credincioşilor care doresc să-i cinstească pe sfinţii zugrăviţi de copii. Fondurile obţinute din vânzarea acestor icoane vor fi direcţionate către copiii nevoiaşi din parohie, sub forma unor daruri pe care micii iconari vor să le facă cu ocazia începutului noului an şcolar. "În acest fel, artiştii iconari au bucuria de a fi realizat o icoană frumoasă ce se doreşte a fi aşezată la loc de cinste în casele unor creştini, iar pe de altă parte, au bucuria de a dărui celor care nu au posibilităţi materiale. Cursurile de pictură vor fi reluate la începutul lunii octombrie", a declarat pr. paroh Lucian Golinschi.

"Am explicat copiilor imaginile pe care ei le-au zugrăvit"

Atelierul de pictură a avut loc în fiecare sâmbătă, în casa praznicală, şi a fost coordonat de prof. Mircea Romaşcan. Programul a început cu o rugăciune, beneficiarii atelierului fiind împărţiţi pe două grupe. O parte din copii au venit să picteze şi în timpul vacanţei de vară, astfel încât să finalizeze icoanele, care au fost aduse la o formă cât mai apropiată de icoana ce le-a servit ca model. "Am căutat să împlinim dorinţa copiilor de a fi împreună, de a se aduna pentru a picta. La fiecare curs de pictură am explicat copiilor imaginile pe care ei le-au zugrăvit. De asemenea, când ne-am aflat în preajma unui praznic împărătesc, am discutat despre semnificaţiile unei astfel de sărbători. Cercul de pictură s-a împletit în mod armonios cu Programul "Hristos împărtăşit copiilor". Acest cerc de pictură este o nădejde că şi în viitor vom avea tineri, copii, persoane cu multă energie în biserică. Lucrul acesta este plin de speranţă, pentru că ne confruntăm cu efectele secularizării şi în parohia noastră", a mai adăugat pr. paroh Lucian Golinschi. Cercul de pictură de la parohia "Sf. Vasile cel Mare" a fost înfiinţat în luna noiembrie a anului 2008. Anul trecut, de sărbătoarea Sfântului Ioan Iacob, al doilea hram al sfântului lăcaş din cartierul ieşean Nicolina, a avut loc prima expoziţie realizată de copii.

Niciun comentariu: