marți, 31 august 2010

Resfinţirea bisericii parohiale de la Dămuc

Peste 1.000 de credincioşi au participat sâmbătă la resfinţirea Bisericii "Înălţarea Domnului" din parohia Dămuc, Protopopiatul Piatra Neamţ. Târnosirea sfântului lăcaş a fost urmată de Sfânta Liturghie, săvârşită pe un podium special amenajat. Cu acest prilej, IPS Dimitrios, Mitropolit de Irinopoulis, a rostit un cuvânt în care a vorbit despre Biserica din Tanzania, pe care o păstoreşte.

Localnicii din parohia Dămuc au îmbrăcat straie de sărbătoare în urmă cu două zile, când a fost resfinţită biserica parohială închinată Înălţării Domnului. Soborul de ierarhi, format din Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Dimitrios, Mitropolit de Irinopoulis (Tanzania), şi PS Varlaam Ploieşteanul, Episcop-Vicar patriarhal, a fost întâmpinat la intrarea în satul Dămuc de călăreţi îmbrăcaţi în costum naţional. Cei trei ierarhi s-au îndreptat apoi, în glasul clopotelor, către biserica parohială, aflată pe o colină. Aici, doi buciumaşi au intonat cântări specifice zonei. Programul liturgic a început cu slujba de sfinţire a Bisericii "Înălţarea Domnului", mai întâi la exterior şi apoi în interior. După ce ierarhii şi preoţii au ieşit din lăcaşul de închinăciune, credincioşii au trecut prin sfântul altar şi s-au închinat la sfânta masă, sărutând Sfânta Evanghelie şi Sfânta Cruce.

"Să ne rugăm pentru cei păcătoşi, să nu-i judecăm"

După citirea Sfintei Evanghelii, Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan a ţinut un cuvânt de învăţătură, în care a vorbit despre chemarea pe care o are fiecare credincios de a fi iconom al Tainelor lui Dumnezeu. "Sf. Ap. Pavel ne spune că prima calitate a unui iconom este aceea de a fi credincios. Noi, ca slujitori ai lui Hristos, ca iconomi ai Tainelor lui Dumnezeu, suntem chemaţi în primul rând să avem credinţă dreaptă, credinţa dreptslăvitoare, credinţa ortodoxă în Sfânta Treime. A doua chemare a noastră, ca slujitori ai lui Hristos, după credinţa în El, este să fim îmbrăcaţi cu haina smereniei. Prin smerenie, omul poate să se înveşmânteze în calitatea sa de iconom al lui Dumnezeu şi de slujitor al lui Hristos. În al treilea rând, pentru a fi slujitori ai lui Hristos nu trebuie să judecăm pe aproapele. Ca să fii creştin adevărat, trebuie să nu te socoţi pe tine mai sus decât celălalt. Nu se cuvine să judecăm pe cei care în faţa noastră apar ca fiind păcătoşi. În această zi, mesajul izvorât din textele Sfintei Scripturi este acesta: "Să fiţi slujitori ai lui Hristos! Să fiţi iconomi ai Tainelor lui Dumnezeu!". Aceasta o veţi împlini, pentru că aveţi şi stăruiţi în credinţa cea dreaptă. Să ne rugăm pentru cei păcătoşi, să nu-i judecăm, pentru că judecata aparţine lui Dumnezeu", a explicat Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

Jertfa credincioşilor pentru biserică

La finalul slujbei, PS Varlaam Ploieşteanul a amintit că, la instalarea ca paroh, pr. Mihai Ionichie "s-a angajat că va face lucruri remarcabile" în parohia Dămuc. Preasfinţia Sa a subliniat faptul că, în Evangheliile care s-au citit atunci când a fost înconjurat sfântul lăcaş pentru a se sfinţi, "am aflat câte ceva din ceea ce ne învaţă Sfinţii Apostoli şi Evanghelişti despre Biserică". "Noi mărturisim că Biserica este apostolică, pentru că se fundamentează pe predica şi pe credinţa apostolilor. Biserica din Dămuc este înălţată pe o colină, iar atunci când urcăm spre ea, cu trupul să urce şi sufletul către Dumnezeu. Prin slujba de resfinţire de astăzi, această biserică a redevenit casa lui Dumnezeu şi poartă a cerului", a spus PS Varlaam Ploieşteanul. Părintele Dumitru Ailincăi a remarcat că enoriaşii din parohia Dămuc au adus ca ofrandă osteneala reconsolidării şi înfrumuseţării Bisericii "Înălţarea Domnului". A urmat cuvântul părintelui paroh Mihai Ionichie, care a mărturisit, la rândul său, că, în cei opt ani de când păstoreşte enoriaşii din Dămuc, a simţit binecuvântarea lui Dumnezeu. "Credincioşii parohiei noastre şi din alte părţi au înţeles că este important să înfrumuseţeze casa lui Dumnezeu şi au înţeles să fie cu adevărat creştini ortodocşi. Când am fost în nevoie, Dumnezeu m-a binecuvântat", a afirmat pr. paroh Mihai Ionichie, care a mulţumit ierarhilor, preoţilor şi credincioşilor prezenţi la sărbătoarea parohiei Dămuc. IPS Teofan i-a acordat părintelui paroh Mihai Ionichie rangul de iconom stavrofor.

IPS Dimitrios, despre misiunea Bisericii din Africa

În cadrul Sfintei Liturghii, IPS Dimitrios, Mitropolit de Irinopoulis, a rostit un cuvânt pentru credincioşii prezenţi, în care a vorbit despre misiunea Bisericii Ortodoxe în Africa. "Dăm slavă lui Dumnezeu pentru că astăzi am avut şansa să ne rugăm toţi, împreună, creştini ortodocşi din diferite locuri ale lumii. IPS Teofan m-a invitat să fiu cu frăţiile voastre astăzi, aici, şi să văd feţele dumneavoastră, şi cât de mult vă iubiţi Biserica, şi cât de buni credincioşi sunteţi. Sunt venit din Africa, din ţara Tanzaniei, şi vă transmit binecuvântarea Sfântului Marcu şi salutările Patriarhului Alexandriei şi ale întregii Africi. În urmă cu câteva luni, IPS Teofan a fost cu mine în Africa. S-a plimbat prin junglă printre animalele sălbatice, a învăţat poporul credinţa ortodoxă, a botezat sute de africani, a oficiat Taina Cununiei pentru 60 de cupluri într-o singură zi şi a ajutat copiii din comunităţile din Africa.

"Să vă rugaţi pentru sporul duhovnicesc al misiunii din Africa"

În Europa, în Grecia sau în România, vorbim despre criza economică, dar în Africa copiii mor în fiecare zi. În Africa, în jur de 3.000 de copii mor în fiecare zi din cauza lipsei de hrană şi a bolilor. Biserica Ortodoxă este prezentă acolo pentru a-i ajuta pe aceşti copii prin intermediul caselor de copii, grădiniţelor, şcolilor, spitalelor. Iubiţi credincioşi, sunteţi binecuvântaţi pentru că sunteţi ortodocşi şi trăiţi într-o ţară ortodoxă. Sunteţi binecuvântaţi pentru că sunteţi români şi v-aţi născut într-o ţară minunată, România. Sunteţi binecuvântaţi pentru că trăiţi în Moldova şi sunteţi sub omoforul arhiereului vostru, care vă iubeşte. IPS Teofan întotdeauna vorbeşte despre credincioşii, mănăstirile şi parohiile pe care le păstoreşte. În cele trei zile de când sunt în Moldova, am avut şansa de a vedea multe lucruri... mii de credincioşi peste tot. Să vă rugaţi pentru sporul duhovnicesc al misiunii din Africa. Până acum am făcut multe lucruri, dar, în continuare, milioane de oameni din Africa nu au auzit de adevăratul Dumnezeu, fiind păgâni animişti. Milioane dintre ei nu au găsit adevărata Biserică", a amintit IPS Dimitrios, care a continuat să-i îndemne pe credincioşi la rugăciune, pentru că "acum este timpul Ortodoxiei".

"Când ne rugăm, îngerul păzitor numără minutele şi orele"

Cu binecuvântarea lui Dumnezeu, în fiecare zi, sute de africani devin ortodocşi. "Numai de la începutul acestui an, până acum, am botezat 11.000 de persoane. Acest lucru este o binecuvântare deosebită a lui Dumnezeu. Suntem foarte puţini. Într-o ţară de patru ori mai mare decât România, sunt eu, părintele Fotios şi părintele Mihail, care sunt astăzi (n.r. - sâmbătă) aici, trei misionari ortodocşi. În fiecare zi şi în fiecare noapte, când îngenunchiaţi în faţa icoanei Sfintei Cuvioase Parascheva, care este protectoarea Tanzaniei, să vă rugaţi să mijlocească la Dumnezeu pentru ca poporul din Tanzania să primească mai mult ajutor. Acum este timpul Ortodoxiei. Acum este timpul să-L slăvim pe Dumnezeu. Alte biserici sunt tot mai puţine. Ortodoxia, în fiecare zi, devine mai puternică. Aceasta pentru că avem fraţi care se roagă pentru noi, care ne iubesc şi care vin la noi. Dumnezeu să binecuvinteze Moldova şi Bucovina, România, pe dumneavoastră şi familiile din care faceţi parte. În fiecare duminică să fiţi precum astăzi, în grădina bisericii. Sf. Antonie, care a fost din Egipt, a spus că, atunci când mergem la biserică, îngerul păzitor numără fiecare pas al nostru. Când stăm şi ne rugăm în biserică, îngerul numără minute-le şi orele pe care le petrecem în biserică, pentru a ne ruga", a mai spus Mitropolitul de Irinopoulis.

Niciun comentariu: