vineri, 27 august 2010

IPS Pimen, la moment aniversar

De sărbătoarea Sfântului Cuvios Pimen cel Mare, Înalt Preasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, îşi aniversează onomastica. Pe 25 august, Înalt Preasfinţia Sa a împlinit 81 de ani. Astăzi, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor va oficia Sfânta Liturghie în biserica cimitirului Mănăstirii Sihăstria Putnei.

La Catedrala arhiepiscopală "Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava" a fost săvârşită miercuri, 25 august, Sfânta Liturghie de către IPS Pimen, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Slujba arhierească s-a săvârşit cu prilejul zilei de naştere a Înalt Preasfinţitului Părinte Pimen. Astăzi, Părintele Arhiepiscop Pimen va sluji în biserica cimitirului Mănăstirii Sihăstria Putnei, din judeţul Suceava. IPS Pimen s-a născut în satul Herăşti, comuna Greabănu, judeţul Buzău. Simţind chemare spre viaţa monahală, în 1948 îşi îndreaptă paşii către Mănăstirea Neamţ. Ca frate de mănăstire, urmează cursurile Seminarului monahal, pe care îl absolveşte în anul 1951. În acelaşi an, pe data de 10 martie, este călugărit, iar pe 29 iunie este hirotonit diacon. Îşi continuă studiile la Facultatea de Teologie din Bucureşti, pe care le termină în 1957. Începând cu data de 1 august 1957, este numit stareţ la Mănăstirea Putna. În acelaşi an, pe 6 octombrie, este hirotonit preot. În perioada 1974-1978 urmează cursurile de limbă germană în cadrul Universităţii din Köln. Tot în perioada aceasta este trimis de Patriarhia Română, pentru două luni, la Arhiepiscopia Ortodoxă Română cu reşedinţa în Detroit (SUA), iar apoi, timp de opt luni, a fost trimis, în 1978, la Ierusalim, la Căminul Patriarhiei. I s-au încredinţat apoi alte funcţii de înaltă răspundere: în perioada 1977-1982 activează ca exarh al mănăstirilor din Mitropolia Moldovei şi Sucevei, pentru ca, în ziua de 24 iunie 1982, să fie hirotonit Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. Pe 24 ianuarie 1991 a fost ales Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, înscăunarea având loc pe data de 3 martie 1991.

Înalt Preasfinţiei Sale,

Înalt Preasfinţitului Pimen,

Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor

Înalt Preasfinţia Voastră,

La prăznuirea Sfântului Cuvios Pimen cel Mare, al cărui nume îl purtaţi, Vă adresez urări de sănătate, bucurie, pace şi viaţă îndelungată. Hristos Dumnezeu, pentru rugăciunile Sfântului Cuvios Pimen, ocrotitorul Înalt Preasfinţiei Voastre, să Vă dăruiască putere pentru o rodnică slujire arhierească în Sfânta Sa Biserică.

Întru buni şi frumoşi ani!

Cu frăţească dragoste întru Hristos Iisus, Domnul nostru,

† Teofan,

Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei

Niciun comentariu: