miercuri, 14 aprilie 2010

Şcoala „Varlaam Mitropolitul“ îşi deschide porţile în perioada 19-21 aprilie

Începând cu 15 septembrie 2010, în cadrul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei va funcţiona Şcoala "Varlaam Mitropolitul". Ieşenii care vor să-şi înscrie copiii în clasa I la Şcoala "Varlaam Mitropolitul" sunt aşteptaţi să participe la evenimentele de prezentare a şcolii, "Zilele Deschise", care se vor desfăşura în perioada 19-21 aprilie 2010, chiar în sediul şcolii aflate pe strada Lascăr Catargi nr. 33 din Iaşi. Şcoala "Varlaam Mitropolitul" este cea mai recentă iniţiativă a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, înfiinţată cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan. Această şcoală îşi propune să aducă fiecărui copil bucuria învăţării prin metode interactive, modalitate ce îl ajută să ancoreze şi să aplice cunoştinţele dobândite la şcoală în viaţa de zi cu zi. În acest fel, metoda Şcolii "Varlaam Mitropolitul" îl ajută pe copil să îşi descopere talentele unice individuale şi să le dezvolte către excelenţa proprie. Acest proces educaţional poate fi desăvârşit doar în cadrul unui parteneriat activ cu Familia şi Biserica, adică în spiritul valorilor creştine. Şcoala "Varlaam Mitropolitul" propune nu doar o soluţie educaţională vie, ci chiar descoperirea vieţii în firescul ei, lucru care se poate face doar în relaţie cu Dumnezeu. Aceasta este calea către bucuria cunoaşterii prin tot ceea ce face omul în viaţa lui. Şcoala "Varlaam Mitropolitul" completează proiectele educaţionale ale Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei printr-o continuare firească de la cele două grădiniţe către şcoală. Într-o primă etapă, şcoala va acoperi ciclul primar I-IV, urmând ca, într-o etapă ulterioară, să cuprindă şi ciclurile gimnazial şi liceal.

Particularităţile şcolii

Şcoala "Varlaam Mitropolitul" îşi propune un parteneriat susţinut între Şcoală, Familie şi Biserică. Ca strategie didactică va îmbina metodele tradiţionale cu cele moderne, pe baza curriculei Ministerului Educaţiei Tineretului Cercetării şi Sportului (MECTS), cu formarea personalităţii din perspectiva valorilor creştine. Elevii vor beneficia de cadre didactice pregătite, care ştiu să selecteze, să combine diferite metode, alegând strategii adecvate situaţiilor diferite de învăţare şi individualizate pe elev. Va promova o educaţie a competenţelor de viaţă (componentele inteligenţei emoţionale: conştiinţa de sine, autocontrolul, motivaţia, empatia, aptitudini sociale), deoarece inteligenţa academică nu este suficientă pentru înfruntarea cu succes a problemelor vieţii şi va aplica principiul inter şi transdisciplinarităţii (a învăţa să ştii - a învăţa să faci - a învăţa să trăieşti împreună cu ceilalţi - a învăţa să fii). Metodele de învăţare îi va ajuta pe şcolari să îşi descopere talentele unice individuale şi să le dezvolte către împlinirea potenţialului propriu şi conturarea unui om complet: minte, trup şi suflet.

Strategii didactice

Şcoala "Varlaam Mitropolitul" oferă cadrul în care elevii îşi pot descoperi şi cultiva darurile pentru împlinirea vieţii personale, profesionale şi sociale în lumina învăţăturii creştine şi în contextul culturii şi civilizaţiei contemporane. Valorile şcolii sunt: credinţa (în Dumnezeu, în demnitatea şi sensul vieţii omului), iubirea (dragostea de frumos, respect pentru om/diversitate, familie, adevăr), discernământul (gândire critică şi creativă, deschidere către cunoaştere), excelenţă şi responsabilitate. Curricula (lat. â drum către) orientează dimensiunile axiologică şi afectiv-atitudinală aferente formării personalităţii din perspectiva valorilor creştine, într-o atmosferă de cooperare şi nu de concurenţă sau de presiune exterioară. Se va respecta curriculumul pentru clasele I-IV avizat de MECTS dar se vor face acele adaptări necesare astfel încât să le fie oferită elevilor o perspectivă unitară şi coerentă asupra obiectelor de studiu, arătându-li-se constant că ştiinţa, arta şi credinţa nu se contrazic între ele, ci se completează pentru a-L sluji pe Dumnezeu. Strategiile didactice sunt realizate cu ajutorul metodelor de predare şi învăţare (informative şi activ-participative, de studiu individual, de verificare şi evaluare).

Întâlnirea dorului părinţilor pentru o educaţie aleasă a copiilor

Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei: "Rog pe Dumnezeu ca aici, la Şcoala "Varlaam Mitropolitul", să se întâlnească frumos şi autentic dorul părinţilor pentru o educaţie aleasă a copiilor, priceperea unui dascăl de seamă şi duhul creştin, adică Familia, Şcoala şi Biserica deopotrivă".

"Va fi o şcoală de elită"

Protos. Hrisostom Rădăşanu, consilier în Sectorul Învăţământ şi activităţi cu tineretul al Arhiepiscopiei Iaşilor: "Credem că Biserica are un rol foarte important în a-i învăţa aşa cum trebuie pe oameni să se împlinească personal şi profesional. Nu se poate să existe o educaţie autentică decât în momentul în care Îl punem pe Dumnezeu ca temelie a acestei educaţii. Gândindu-ne la acest aspect, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, în colaborare cu Societatea Ortodoxă a Femeilor Române (SOFR), filiala Iaşi, a purces la realizarea acestei şcoli care să aducă câte ceva din acest vis mai aproape de comunitatea ieşeană. Vor fi admişi maximum 20 de copii de care se vor ocupa două învăţătoare. Încercăm să aplicăm un model mai personal de abordare a curriculei, a copilului, a tot ceea ce se face şi se învaţă. Vom încerca să nu tratăm clasa ca un colectiv, ci mai ales ca o întâlnire între persoane, ca o celebrare a prezenţei celuilalt. Va fi o şcoală de elită. Fiecare om este dăruit de Dumnezeu cu nişte daruri anume. Dacă noi la şcoală putem să scoatem în evidenţă darul fiecăruia atunci vom avea numai clase de oameni geniali. Din păcate sistemele noastre de învăţământ merg pe un stil de a învăţa care nu promovează persoana. Un copil care nu este bun la Matematică şi este bun la Desen sau la Sport este un geniu în direcţia lui. El va fi bucuros şi împlinit când îşi va descoperi acest dar în lumina Evangheliei lui Hristos".

O nouă şcoală este o lumină pentru viitor

Prof. univ. dr. Constantin Cucoş, prodecanul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei a Universităţii "Al. I. Cuza" din Iaşi: "Speranţa mea este aceea că Şcoala "Varlaam Mitropolitul" va fi o expresie a implicării Bisericii în agora, un exemplu de aport pozitiv pe plan socio-cultural. Cred că învăţământul confesional (stipulat şi prin legislaţia ministerului) trebuie să se afirme ca un complement al învăţământului de stat, ca o alternativă îmbogăţită spiritual şi inspirată de valorile creştine. Deşi elevii vor urma aceleaşi planuri şi programe de studiu, vor avea şi prilejul, prin cursuri opţionale sau activităţi extra-curriculare, să cunoască şi să exerseze etosul creştin-ortodox, care s-a dovedit în atâtea rânduri a fi generator de valori. Într-o lume tot mai debusolată şi decentrată axiologic, poate e necesară readucerea în scena educaţională a unor valori stabile, perene, validate în timp, ce conturează şi reliefează identitatea noastră spirituală. Desigur, acest lucru nu înseamnă o întoarcere în trecut, ci o aşezare a tot ce este mai valoros astăzi în planul cunoaşterii, a exigenţelor lumii în care trăim pe temelia tare a respectului faţă de ceea ce este şi trebuie să devină persoana umană. Particularitatea acestei şcoli constă în aceea că va încerca să respecte copilul în datul lui specific, se va mula pe posibilităţile şi dorinţele educatului, va oferi fiecăruia ceea ce are nevoie şi este în stare să primească. Strategia didactică promovată de educatori cred că va fi una modernă, activă, interactivă, valorizând educatul, trezind fiecăruia bucuria de a învăţa. Fiind vorba de un proiect atât de îndrăzneţ, sper că toate generoasele intenţii legate de această şcoală se vor concretiza. Deşi nu este exclus să apară şi obişnuitele greutăţi ale începutului, întrucât cunosc contextul şi pe cei care se vor ocupa de noua şcoală, am toată încrederea că peste câţiva ani vom vorbi despre Şcoala "Varlaam Mitropolitul" ca despre un exemplu de succes. În ce mă priveşte, în calitate de consilier pedagog, mă voi strădui să contribui cu cele mai bune sugestii pentru ca în această şcoală componenta didactică să fie de cea mai înaltă calitate şi chiar să devină un reper de acţiune şi pentru alţi formatori. Nădăjduiesc că acest demers educaţional nu va fi un experiment (cum, din păcate, se mai întâmplă), ci un act responsabil necesar, cu valoare de model de urmat. Va fi un exemplu de conlucrare dintre reprezentanţii instituţiei ecleziale - prin IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei - şi laicatul ortodox, fie că sunt învăţători, profesori, părinţi, reprezentanţi ai comunităţii locale, universitari".

Educaţie sănătoasă şi profundă prin credinţă

Margareta Vlad, preşedinta SOFR din Iaşi: "La sediul viitoarei şcoli a funcţionat încă din 1913 o şcoală de domnişoare, curs primar şi liceal complet. Era o şcoală înfiinţată de prima preşedintă a SOFR din Iaşi, Eliza Mavrocordat. Această şcoală a fost una de elită pentru că a selectat profesorii cei mai buni, cu o înaltă pregătire profesională. La baza şcolii a rămas întotdeauna şi rămâne în continuare credinţa pentru că numai prin acest lucru se poate face o educaţie sănătoasă şi profundă. Pe lângă obiectivele culturale generale pe care le cultiva şcoala, care funcţiona după curricula ministerului de atunci, se punea accent pe limbi străine. La finalul ciclului şcolar, elevii vorbeau măcar o limbă străină. Se dezvoltau foarte multe activităţi care să aprofundeze materiile obligatorii. Clădirea fostului liceu ortodox de fete a fost cedată Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei (MMB) de SOFR printr-un protocol pentru ca să funcţioneze Şcoala "Varlaam Mitropolitul". Acest lucru s-a putut realiza după ce MMB a revendicat clădirea de la strada Lascăr Catargi. Aşteptăm cu toţii deschiderea Şcolii "Varlaam Mitropolitul", fiind alături de acest proiect mai ales cu idei".

"Zilele Deschise"

Ieşenii care vor să-ţi înscrie elevii în clasa I la Şcoala Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei sunt invitaţi la evenimentele de prezentare, "Zilele Deschise", care se vor desfăşura în perioada 19-21 aprilie 2010, cu începere de la ora 18:00, la sediul şcolii din Iaşi, strada Lascăr Catargi nr. 33, zona Copou. Mai multe informaţii despre aceste evenimente şi despre înscrierea copiilor în clasa I se pot obţine oricând şi la numărul de telefon 0727.377.334.

Varlaam Mitropolitul, ctitor al culturii româneşti

Sfântul Varlaam a fost un mare cărturar, mitropolit al Moldovei în secolul al XVII-lea. A înfiinţat prima tipografie din Moldova, la Mănăstirea "Sf. Trei Ierarhi" din Iaşi. În 1643 a scris una dintre cele mai importante lucrări de carte veche românească - Cazania, care conţine cuvinte de învăţătură şi predici pentru sărbătorile religioase. Lucrarea a adus un aport preţios la formarea limbii noastre literare, fiind scrisă într-un stil viu şi plin de culoare, cu fraze bogate în comparaţii pitoreşti şi expresii plastice. Mitropolitul Varlaam a înfiinţat la Iaşi acel colegiu unde mari învăţaţi ai timpului au predat în limbile greacă, slavonă şi latină teologia, astronomia, gramatica, filosofia, retorica, dialectica, aritmetica, geometria. A fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română în anul 2005, cu data de prăznuire la 30 august.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Genial!!! Doamne ajuta!