Har, pace şi binecuvântare pe muntele rugăciunii
Pe parcursul oficierii Sfintei Liturghii, pelerinii au continuat să vină atât la Mănăstirea Horaiţa, cât şi la Horăicioara, cea care a îmbrăcat straie de sărbătoare de Izvorul Tămăduirii. Monahul Serafim Tomoiagă de la Mănăstirea Horaiţa a fost hirotonit ierodiacon, iar diac. Mihai Coman, referent la Registratura Cancelariei eparhiale Iaşi, a fost hirotonit preot pe seama parohiei "Sf. Arhangheli" din Iaşi. De asemenea, ierom. Vasian Manea de la Schitul "Poiana lui Ion" al Mănăstirii Sihăstria a fost hirotesit duhovnic. La finalul Sfintei Liturghii, Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan a amintit celor prezenţi programul liturgic care a urmat, mulţumind lui Dumnezeu "pentru timpul frumos de afară, pentru frumuseţea Sfintei Liturghii şi pentru numărul mare de părinţi slujitori", îndemnându-i pe credincioşi să păstreze atmosfera "de pace, reculegere şi binecuvântare" pe parcursul procesiunii cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. "Să ne îndreptăm spre muntele rugăciunii pentru a lua de acolo har, pace şi binecuvântare", a spus IPS Teofan.
Agheazma mică şi Taina Sfântului Maslu
Imediat după terminarea Sfintei Liturghii a avut loc procesiunea cu icoana Maicii Domnului. În glas de clopote şi toacă, alaiul de credincioşi, purtând prapuri şi cruci, a fost urmat de soborul de preoţi, condus de Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, şi de miile de pelerini care s-au aşezat în rând pentru a trece icoana, purtată pe braţe de patru bărbaţi, pe deasupra lor. Drumul anevoios, abrupt pe alocuri, a fost străbătut deopotrivă de copii, tineri sau bătrâni. "Am participat cu mare bucurie în suflet la slujba Sfintei Liturghii de la Mănăstirea Horaiţa, iar acum (n.r. - vineri) ne îndreptăm către mănăstirea din deal pentru a ne ruga. N-am mai fost de doi ani la procesiune, dar acum am avut ocazia să vin cu o maşină", ne-a mărturisit Ileana Nechifor din Paşcani. În poarta Mănăstirii Horăicioara, credincioşii au trecut din nou pe sub icoana Maicii Domnului, urmând ca apoi să participe la slujba Aghezmei mici şi la Taina Sfântului Maslu, oficiate în altarul de vară al Horăicioarei de Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care i-a stropit pe toţi cei prezenţi cu apă sfinţită. În acelaşi timp, preoţii slujitori au mers printre creştini şi i-au miruit. Pelerinii au luat apoi apă sfinţită, dar şi apă de la izvorul binefăcător de la Horăicioara. "Mai întâi am ascultat slujba la Horaiţa, după care am urcat la deal. Pelerinajul a fost foarte frumos. Este pentru prima dată când vin şi am rămas plăcut impresionată de ceea ce a fost aici. Este de apreciat răbdarea pe care o au oamenii de a participa în continuare la slujba Sfântului Maslu. Plec de aici cu linişte în suflet, cu nădejdea că Dumnezeu îmi va ierta din păcate", a spus Maria Luca din Târgu Neamţ.
Maica Domnului, Izvorul tămăduirilor
Arhimandritul Petroniu Marin, stareţul Mănăstirii Horaiţa, a mulţumit, după slujba Sfântului Maslu, Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan pentru prezenţă, dar şi "pentru toată osteneala şi dragostea pe care a arătat-o". Tot acum, ierom. Vasile Rubin de la Mănăstirea Horăicioara a fost hirotesit duhovnic. A urmat cuvântul de învăţătură al Părintelui Mitropolit, care a amintit de faptul că, în prima jumătate a sec. al XIX-lea, cuviosul părinte Irinarh Roseti s-a nevoit pe locurile unde se află astăzi Mănăstirea Horăicioara. În acelaşi timp, Înalt Preasfinţitul Teofan a remarcat faptul că împreună cu sihaştrii de altă dată "am format poporul lui Dumnezeu şi am urcat aici cu icoana Maicii Domnului", urmând ca ulterior să vorbească despre semnificaţiile Evangheliei citite în cadrul Sfintei Liturghii. "Biserica încearcă să conştientizeze pe fiecare că fără ajutorul Maicii Domnului, Izvorul tămăduirilor, care ia sevă din Învierea lui Hristos, nu putem să ne vindecăm. Dacă ne-am lăsa pe puterile noastre, nu am găsi niciodată drumul spre cer, spre adevăr, spre tămăduire. Există atâta boală înrădăcinată în sufletul nostru, încât, clipă de clipă, ar trebui să ne atingem de icoana Maicii Domnului, să cădem în genunchi la spovedanie, să ne împărtăşim cu Sfintele Taine dacă primim binecuvântarea duhovnicului", a evidenţiat IPS Teofan care i-a îndemnat pe credincioşi să fie "nu doar martori, ci vestitori, care să propovăduiască în toată clipa Învierea lui Hristos". Ieromonahul Antim Gemănar, stareţul Mănăstirii Horăicioara, a amintit faptul că este primul hram al aşezării monahale pe care o păstoreşte la care participă Arhipăstorul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. De asemenea, ierom. Antim a mulţumit şi preoţilor pentru prezenţă, dar şi credincioşilor care au ajutat mereu Mănăstirea Horăicioara cu cele necesare.
Un comentariu:
Foarte frumos la Horăicioara
Trimiteți un comentariu