luni, 12 aprilie 2010

Olimpiada Naţională de Religie Ortodoxă

La Colegiul Naţional "Dimitrie Cantemir" din Suceava a avut loc miercuri, 7 aprilie 2010, Olimpiada Naţională de Religie Ortodoxă. La competiţie au participat 239 de elevi ai claselor VII-XII din toată ţara. Programul olimpiadei a cuprins şi o excursie la mănăstirile şi obiectivele turistice din Bucovina.

Cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, la Suceava a avut loc săptămâna trecută Olimpiada Naţională de Religie Ortodoxă. Concursul s-a desfăşurat conform normelor metodologice ale Ministerului Educaţiei Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS), cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava şi al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. În seara celei de-a treia zi de Paşti, la Catedrala arhiepiscopală din Suceava a avut loc deschiderea oficială a olimpiadei, prin oficierea unei slujbe de Te Deum, în prezenţa Înalt Preasfinţitului Părinte Pimen, a profesorilor din Comisia naţională de elaborare a subiectelor, a autorităţilor şi a elevilor participanţi. Elevii au fost găzduiţi de Colegiul Naţional "Dimitrie Cantemir" din Suceava, Colegiul Tehnic Alimentar Nr. 3 din Suceava şi de Colegiul Naţional Pedagogic "Mihai Eminescu" din Suceava. "Olimpiada de Religie trebuie văzută în tripla ei dimensiune: formativ-educativă, misionară şi moral-civică. Un elev la ora de Religie învaţă să fie şi un credincios şi un cetăţean responsabil. Mulţumim tuturor celor care s-au implicat, dar mai ales elevilor şi profesorilor pentru că toţi cei care au ajuns să participe la această competiţie au depus un efort apreciat atât de către MECTS, cât şi de Biserică. MECTS a organizat olimpiade de religie la nivel local, regional şi naţional pentru toate confesiunile care au solicitat un astfel de concurs. Peste tot în Europa se studiază disciplina Religie, iar în unele state precum Austria sau Grecia sunt câte două ore pe săptămână. Peste tot Religia este văzută ca un element de coagulare a valorilor şi de sprijinire în zona modelării temperamentului şi caracterului tinerilor", a declarat conf. univ. dr. Vasile Timiş, secretar de stat în Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional şi preşedintele Comisiei de evaluare.

Excursie la mănăstiri oferită de Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

După susţinerea probei, elevii au vizitat obiectivele şi monumentele din Suceava. Joi, 8 aprilie, toţi participanţii alături de însoţitorii lor au mers cu şase autocare în excursie la mănăstirile din Bucovina. Vineri dimineaţă elevii şi profesorii însoţitori s-au rugat în cadrul Sfintei Liturghii de la Biserica "Sf. M. Mc. Gheorghe" - Mirăuţi din Suceava. Corul de copii al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, dirijat de pr. Ionuţ-Lucian Tablan Popescu, a oferit răspunsurile liturgice la strană. În aceeaşi zi, la 11:30, la Casa de Cultură din Suceava a avut loc festivitatea de premiere, care a fost precedată de un moment artistic susţinut de corurile şi ansamblurile folclorice ale mai multor şcoli din Suceava. "Copiii, îmbrăcaţi în costume populare, şi-au arărat dragostea şi măiestria faţă de portul, cântecul şi dansul popular, pe care le menţin în avântul şi în dragostea lor. Considerăm că această olimpiadă a fost un prilej atât pentru elevii participanţi, cât şi pentru profesori de a cunoaşte monumentele istorice de cultură şi artă. Mulţumim tuturor pentru participare, le dorim succes în continuare", a spus pr. Gheorghe Hostiuc, inspector pe disciplina Religie în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava.

Cei dintâi olimpici

La proba scrisă a Olimpiadei de Religie au participat 239 de candidaţi. Preşedintele Comisiei de evaluare a fost conf. univ. dr. Vasile Timiş, secretar de stat în Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, iar adjunctul comisiei a fost Cătălin Pâslaru, inspector general de Religie din cadrul MECTS. Comisia de evaluare, desemnată de MECTS, a fost formată din 20 de persoane. Din lipsa spaţiului, publicăm doar lista elevilor clasaţi pe locul I la Olimpiada Naţională de Religie: Alina-Manuela Anghelache, clasa a VII-a (Şcoala Nr. 11 Botoşani, judeţul Botoşani), Maria Turturea, clasa a VIII-a (Colegiul Naţional Drobeta-Turnu Severin, judeţul Mehedinţi), Teodora Irimia, clasa a IX-a (Colegiul Naţional "Grigore Moisil" Oneşti, judeţul Bacău), Sânziana Ioana Cojocaru, clasa a X-a (Grupul Şcolar Măneciu-Ungureni, judeţul Prahova), Adelina Patricia Băila, clasa a XI-a (Liceul Teoretic "Ocna Mureş", judeţul Alba) şi Petre Iuliana, clasa a XII-a (Grupul Şcolar "Al. I. Cuza" Slobozia, judeţul Ialomiţa).

Niciun comentariu: