joi, 22 aprilie 2010

Pelerini din Eparhia Huşilor la Locurile Sfinte

În perioada 12-19 aprilie 2010, un grup de pelerini din cuprinsul Episcopiei Huşilor, condus de Preasfinţitul Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor, a efectuat un pelerinaj în Israel, la Locurile Sfinte ale întregii creştinătăţi. Grupul a fost format din 42 de persoane, clerici, monahi şi credincioşi.

Pe parcursul pelerinajului s-au vizitat obiectivele religioase reprezentative din Ţara Sfântă. Amintim: Biserica Sfântului Mormânt, Muntele Măslinilor cu Biserica "Înălţarea Domnului", Grădina Ghetsimani cu mormântul Maicii Domnului, sau cetatea Ierusalimului, unde a fost parcursă "Via Dolorosa", cu cele 14 opriri ale Mântuitorului. S-au vizitat, de asemenea, oraşele Betleem, Ierihon, Nazaret şi Capernaum, cu toate obiectivele aferente, Muntele Tabor şi Valea Iordanului, locul unde S-a botezat Mântuitorul. Vineri, 16 aprilie, s-a vizitat Aşezământul Românesc din Ierihon. Ghidul întregului grup a fost PS Corneliu care a explicat semnificaţiile religioase ale tuturor obiectivelor vizitate, ajutându-i pe toţi pelerinii să trăiască o atmosferă de intensă bucurie duhovnicească. Acest pelerinaj a răspuns unui vis pe care membrii grupului îl aveau, şi anume acela de a vizita locurile unde S-a născut, a propovăduit, a pătimit şi a înviat Domnul nostru Iisus Hristos. Tot în aceste locuri a trăit şi a suferit Maica Domnului, împreună cu apostolii şi ucenicii Mântuitorului, s-a născut Biserica, de unde s-a răspândit învăţătura creştină în întreaga lume.

"Consider că orice creştin trebuie să ajungă pe aceste locuri"

Pelerinii, clerici, monahi şi mireni, care au făcut parte din grup, s-au pregătit mai întâi din punct de vedere duhovnicesc. Ei au mărturisit faptul că la Locurile Sfinte te regăseşti şi îţi îmbogăţeşti cultura spirituală. "Mulţumesc lui Dumnezeu pentru că m-a învrednicit să merg în acest pelerinaj. Am ales să merg şi anul acesta pentru că PS Corneliu a fost organizatorul şi însoţitorul pelerinajului, iar noi îl urmăm şi ascultăm cu multă plăcere. Mi-am reamintit multe din cunoştinţele de Vechiul Testament, Noul Testament, istorie, arheologie etc. Am trecut prin locurile unde a mers Mântuitorul Hristos şi am simţit o îmbogăţire spirituală. PS Corneliu a fost un adevărat învăţător. De altfel, Preasfinţia Sa a citit mai multe Evanghelii în locurile pe care le-am vizitat şi unde ne-am rugat", ne-a relatat pr. Dănuţ Duca-Doltu, protoiereul Protopopiatului Negreşti. "Este a doua oară când merg într-un pelerinaj în Ţara Sfântă. Am ales să merg şi în acest an pentru că mi-a plăcut foarte mult când am mers prima dată. Consider că orice creştin trebuie să ajungă pe aceste locuri unde a trăit şi pătimit pentru noi Mântuitorul Iisus Hristos. Un asemenea pelerinaj nu poate decât să-ţi îmbogăţească cultura spirituală, să te liniştească, să-ţi dai seama că eşti trecător prin această lume şi că ceea ce faci trebuie să fie în spiritul religiei. Sunt locuri în care te regăseşti. Trebuie să studiezi, să citeşti mai întâi despre locurile pe care urmează să le vezi. Dacă nu citeşti mai întâi Sfânta Scriptură, nu poţi înţelege şi trăi pelerinajul. E un altfel de vacanţă, o vacanţă pentru suflet şi pentru spirit. Te simţi împăcat cu tine însuţi", a spus avocatul Liviu Bran, care s-a numărat printre pelerini.

Niciun comentariu: