miercuri, 7 aprilie 2010

Învierea, sărbătoarea iertării

Mii de credincioşi din toată Moldova au participat în noaptea de Înviere la slujba Canonului Învierii şi la Sfânta Liturghie săvârşite de chiriarhii locului la catedralele din cele patru eparhii ale Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei (MMB). La Catedrala mitropolitană din Iaşi, soborul de preoţi şi diaconi a ieşit în precesiune pe platoul din faţa Catedralei, împărţind în acelaşi timp Sfânta Lumină. Programul liturgic a continuat cu slujba Sfintei Liturghii săvârşită de Părintele Mitropolit.

Curtea Catedralei mitropolitane din Iaşi a fost arhiplină în noaptea de Paşti, când ieşenii au venit să ia Sfânta Lumină, adusă şi în acest an de la Ierusalim. La miezul nopţii, Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a ieşit pe uşile împărăteşti ale Catedralei mitropolitane, chemându-i pe credincioşi să vină să ia Lumină. Apoi, în sunetul cântărilor specifice, Înalt Preasfinţia Sa, înconjurat de soborul de preoţi şi diaconi, a ieşit în procesiune pe platoul din faţa Catedralei, împărţind în acelaşi timp Lumina sfântă. Apoi s-a citit Evanghelia de proclamare a Învierii Domnului, după care s-a cântat "Hristos a înviat", însoţit de stihurile obişnuite ale Paştilor. Tot în faţa Catedralei a avut loc şi slujba Utreniei, la finalul căreia s-a citit Pastorala de Paşti a Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan. Programul liturgic a continuat în Catedrală cu slujba Sfintei Liturghii săvârşită de Părintele Mitropolit. După Sfânta Liturghie, Înalt Preasfinţitul Teofan a mers în Sala "Dr. Iustin Moisescu" unde a ciocnit cu credincioşii ouă roşii.

Propovăduirea Învierii "la toate seminţiile"

În prima zi de Paşti, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a oficiat slujba Vecerniei zilei de luni (a doua Înviere) la Catedrala mitropolitană din Iaşi. La final, Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan a rostit un cuvânt de învăţătură în care a explicat de ce la această slujbă se citeşte Evanghelia Învierii în mai multe limbi. "Astăzi (n.r. duminică) rânduiala Bisericii cere ca acest text să fie citit în cât mai multe limbi cu putinţă pentru ca adevărul Învierii să fie vestit la toate popoarele, la toate seminţiile până la marginile pământului, astfel încât nimeni să nu rămână în afara mărturisirii adevărului. Învierea este sărbătoarea iertării pentru că este un prilej al iubirii, al bucuriei, al nădejdii, al biruinţei, al restaurării omului, al redescoperirii sensului autentic al vieţii", a spus Părintele Mitropolit, care a continuat să amintească de chemarea pe care Biserica o adresează credincioşilor în zilele de Paşti. "Biserica ne cheamă astăzi prin cântările sale să ne îmbrăţişăm unii pe alţii, să iertăm celor care ne-au greşit şi să rostim "Hristos a înviat din morţi cu moartea pe moarte călcând şi celor din morminte viaţă dăruindu-le". Învierea trebuie propovăduită pentru că este sărbătoarea biruinţei. Când totul părea pierdut (trădare, vânzare, neîncredere, răstignire, moarte, mormânt), Hristos, ca un Biruitor, a răsărit din mormânt. Îl rog pe Dumnezeu Cel mort şi înviat să ne dăruiască puterea credinţei în învierea Sa cea din morţi, ca prin credinţă mântuitoare, prin nădejde arzătoare şi prin dragoste să înţelegem taina Învierii", a mai adăugat IPS Teofan.

Niciun comentariu: