miercuri, 28 aprilie 2010

„Biserica a fost dintotdeauna temelia educaţiei“

La Universitatea "Al. I. Cuza" (UAIC) Iaşi se desfăşoară, de pe 25 aprilie până pe 29 aprilie, a treia ediţie a Conferinţei Internaţionale de Educaţie a Adulţilor. Titlul din acest an este "Pregătirea forţei de muncă pentru societatea informaţională". Luni seara, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a oferit o recepţie pentru toţi participanţii la conferinţă. Deschiderea oficială a celei de-a treia ediţii a Conferinţei Internaţionale de Educaţie a Adulţilor a avut loc luni, începând cu ora 10:00. Reprezentantul Centrului de Presă BASILICA al Patriarhiei Române a fost părintele consilier patriarhal Nicolae Dascălu, directorul postului de radio TRINITAS şi coordonatorul Centrului de Presă BASILICA, care a vorbit despre viziunea Bisericii Ortodoxe Române privind educaţia continuă. "Biserica păstrează un interes pentru înnoire pentru că atunci când te ţii de tradiţie cu autenticitate eşti cu adevărat deschis la nou. Această conferinţă stârneşte un viu interes. Prin tradiţia noastră, noi avem legătură cu educaţia permanentă pentru că Biserica stabileşte creştinului încă de la Botez un program pentru toată viaţa. Viaţa sacramentală a Bisericii este legată de o educaţie permanentă. Modul de a vedea educaţia Bisericii este unul care trece dincolo de limitele acestei vieţi. Viziunea Bisericii este într-o perspectivă veşnică. Biserica lucrează într-un câmp al educaţiei care are o valoare holistică integratoare pentru că doreşte să dăruiască fiilor şi fiicelor ei o înţelepciune de viaţă şi o înţelepciune de a învăţa. Biserica are respectul pentru fiecare persoană umană creată după chipul lui Dumnezeu şi consideră că fiecare persoană are permanent o şansă de a participa la viaţa comunitară", a spus pr. Nicolae Dascălu.

Prezentarea ansamblului Catedralei mitropolitane din Iaşi

În cursul zilei de luni, participanţii la conferinţă au vizitat mai multe biserici şi obiective culturale din Iaşi, iar spre seară au ajuns la Catedrala mitropolitană din Iaşi şi în Sala "Dr. Iustin Moisescu" a Centrului eparhial Iaşi, unde a avut loc o recepţie oferită de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Grupul de invitaţi a fost ghidat de pr. prof. dr. Ion Vicovan, prodecanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae" a UAIC Iaşi, care a prezentat un scurt istoric al ansamblului Catedralei mitropolitane din Iaşi. De asemenea, pr. prof. dr. Ion Vicovan a mai vorbit despre rolul esenţial pe care l-au avut ierarhii Moldovei de-a lungul timpului, dar şi despre sărbătoarea Sfintei Parascheva, care adună la jumătatea lunii octombrie sute de mii de pelerini din ţară şi din străinătate.

"Pregătirea forţei de muncă pentru societatea informaţională"

A treia ediţie a Conferinţei Internaţionale de Educaţie a Adulţilor a fost iniţiată şi organizată de prof. univ. dr. Laurenţiu Şoitu, directorul Institutului de Educaţie continuă al UAIC, care şi-a exprimat bucuria pentru faptul că invitaţii conferinţei au avut posibilitatea să viziteze Catedrala mitropolitană din Iaşi, dar şi Sala "Dr. Iustin Moisescu". "Avem bucuria să fim la a treia ediţie a unei conferinţe internaţionale care se defăşoară din patru în patru ani. Prima a avut loc în anul 2002, şi pentru că ne aflăm în Sala "Dr. Iustin Moisescu" trebuie să vă mărturisim că atunci a fost bucuria cea mare de a-i invita pe oaspeţi într-un asemenea spaţiu. A fost o mare bucurie pentru că aveam a spune invitaţilor că Biserica a fost dintotdeauna temelia educaţiei. Conferinţa noastră este centrată pe educaţia adulţilor şi educaţia permanentă. Ne-a făcut o mai mare bucurie să demonstrăm că Biserica stă dintotdeauna la temelia educaţiei continue a fiecăruia dintre noi. Anul acesta, după tradiţie, un moment deosebit este venirea la Catedrala mitropolitană din Iaşi şi la Sala "Dr. Iustin Moisescu", după ce am vizitat şi alte biserici din Iaşi. Ceea ce se vede aici se va spune şi mai departe, mai ales că avem oaspeţi din Statele Unite ale Americii şi din majoritatea ţărilor Europei", a spus prof. univ. dr. Laurenţiu Şoitu, care a explicat motivele pentru care conferinţa abordează în acest an tema "Pregătirea forţei de muncă pentru societatea informaţională". "Anul acesta ne-am propus să discutăm despre o temă inevitabilă, imposibil de amânat. Vrem să căutăm răspuns la întrebarea: "Ce fel de om vrem să construim?". Ce fel de om va fi acela care intră în lumea tehnologiilor noi şi mai ales cum va arăta el la locul de muncă şi după ce se întoarce de acolo. La această conferinţă şi-au găsit loc de întâlnire, de simţire împreună în egală măsură slujitori ai Bisericii, slujitori ai Şcolii, oameni din organizaţiile nonguvernamentale, oameni din instituţii cu scop lucrativ sau educativ", a afirmat prof. univ. dr. Laurenţiu Şoitu. Mâine, pe 29 aprilie, participanţii la conferinţă vor merge într-un pelerinaj la monumentele istorice şi arhitecturale din Iaşi, precum şi la Mănăstirea Voroneţ din jud. Suceava.

Niciun comentariu: