marți, 20 aprilie 2010

Activitatea pastoral-misionară a parohiilor, dezbătută la conferinţele preoţeşti

La sediul Protopopiatului Roznov a avut loc, ieri, conferinţa de primăvară a preoţilor, prezidată de Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Întruniri preoţeşti au avut loc şi în Protopopiatele Huşi şi Fălciu.

Întrunirea preoţilor din Protopopiatul Roznov a fost precedată de slujba Sfintei Liturghii săvârşită de către IPS Teofan în Biserica "Sf. Nicolae" de lângă sediul Protopopiatului. Părintele Alexandru Cristinel Munteanu de la parohia Zăneşti I a susţinut referatul "Preotul şi enoriaşii săi, apărători şi mărturisitori ai dreptei credinţe". După expunerea temei, Părintele Mitropolit a venit cu unele completări care au fost urmate de intervenţii ale preoţilor parohi. Preoţii din Protopopiatul Huşi s-au reunit, ieri, în şedinţă lunară. S-a discutat despre programul de ajutorare pe care parohiile îl desfăşoară la Azilul de Bătrâni din Huşi. Astfel a fost nominalizată câte o parohie pe săptămână pentru a oferi hrană persoanelor vârstnice. "În fiecare săptămână avem un preot de la o parohie din Protopopiatul Huşi care oferă asistenţă religioasă, dar şi ajutoare bătrânilor, cu sprijinul enoriaşilor. În aceeaşi curte funcţionează şi spitalul persoanelor cu handicap nerecuperabil. Sunt aproape 200 de persoane. Tot aici a fost ridicată, după 1990, şi o biserică", a spus pr. Marcel Miron, protoiereu al Protopopiatului Huşi.

Două teme la conferinţa preoţească de la Fălciu

Ieri a avut loc conferinţa administrativă a preoţilor din Protopopiatul Fălciu, care a fost prezidată de pr. Isidor Melinte, consilier administrativ al Episcopiei Huşilor. Temele conferinţei au fost "Biblioteca parohiei", susţinută de pr. Cristian Popa de la parohia Copăceana, şi "Arhiva parohiei, necesitate sau povară?", temă pregătită de pr. Ionuţ Polei de la parohia Rânceni. "Au urmat discuţii libere, facându-se intervenţii din partea preoţilor, cu exemple practice din viaţa parohiilor. Partea a doua a conferinţei a fost dedicată activităţii administrative a preoţilor din parohii, fiind prelucrate Ordinele Centrului Eparhial şi noile hotărâri adoptate de Sfântul Sinod din luna februarie-martie", a menţionat pr. Ioan Petru, protoiereu al Protopopiatului Fălciu.

După conferinţa din Protopopiatul Roznov a avut loc sfinţirea de către Înalt Preasfinţitul Teofan a Centrului Social de Urgenţă al Protopopiatului. Clădirea noului Centru, ridicat cu sprijinul Protopopiatului Piatra Neamţ şi al autorităţilor, cuprinde camere cu 50 de paturi pentru persoanele fără adăpost şi o cantină socială. După cum ne-a relatat pr. protopop Vasile Ţoc, persoanele care vor beneficia de serviciile Centrului vor primi consiliere din partea Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale prin intermediul unui parteneriat Biserică-Stat pentru sprijinirea celor defavorizaţi.

Niciun comentariu: