joi, 15 aprilie 2010

Lansarea cărţii „Profeţie mincinoasă“ la Piatra Neamţ

La sediul Bibliotecii Judeţene "G. T. Kirileanu" din Piatra Neamţ a avut loc marţi, 13 aprilie, lansarea volumului "Profeţie mincinoasă" scris de părintele Ioan Gherasim.

Sala "Cupola" a Bibliotecii Judeţene "G. T. Kirileanu" a fost gazda unui eveniment cultural-religios, prilejuit de lansarea volumului "Profeţie mincinoasă" de pr. Ioan Gherasim apărut la Editura "Conta" din Piatra Neamţ. Cartea propune o inedită retrăire a anului 2008, având ca pretext, în preajma bilanţului celor douăzeci de ani de la dramaticul decembrie 1989, "celebra profeţie" a lui Silviu Brucan. În deschiderea lansării a vorbit poetul Adrian Alui Gheorghe, directorul Editurii "Conta", care a subliniat faptul că pr. Ioan Gherasim, deşi de 13 ani suferă de o boală, fiind nevoit să stea mai mult la domiciliu, a devenit un fin observator al realităţii româneşti. Poetul Adrian Alui Gheorghe şi-a continuat discursul prin a remarca faptul că volumul-jurnal a reuşit pe de o parte să reflecte situaţia din România din punct de vedere social, economic şi religios, iar pe de altă parte, să reprezinte o reacţie a scriitorului pe parcursul anului 2008. Prof. Gheorghe Bunghez a accentuat faptul că pr. Ioan Gherasim, până să fie în situaţia de a renunţa la activitatea de zi cu zi, pensionându-se, a avut un rol foarte important după 1990 în învăţământul religios, ocupând timp de doi ani funcţia de director al Seminarului Teologic Liceal Ortodox "Sf. Împ. Constantin şi Elena" din Piatra Neamţ.

De la 1 ianuarie până la 31 decembrie 2008

În alocuţiunea pe care a susţinut-o, pr. Dan-Ovidiu Cojan, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox "Sf. Împ. Constantin şi Elena" din Piatra Neamţ, şi-a exprimat regretul pentru faptul că în 1999 nu a putut prelua cârma şcolii teologice, pe care acum o conduce, personal de la pr. Ioan Gherasim, care avea probleme de sănătate la vremea respectivă. În acelaşi timp, pr. Dan-Ovidiu Cojan a mărturisit că prin ceea ce face duce mai departe activităţile instructiv-educative şi moral-religioase pe care le-a gândit pr. Ioan Gherasim, cel care a contribut la înfiinţarea seminarului. Autorul volumului "Profeţie mincinoasă" destăinuie în cartea sa trăiri sufleteşti, evenimentele din viaţa personală lipsind aproape cu desăvârşire, căutând să redea în paginile cărţii sale memoriile spaţiului românesc, ca o cronică a timpului şi a vremurilor. "Cartea se leagă de profeţia făcută de Silviu Brucan atunci când a spus că toţi visăm la democraţie, dar că ne trebuie 20 de ani ca să atingem democraţia. Această afirmaţie a fost o formă de profeţie mincinoasă. Am realizat această carte de eseuri, datată zi cu zi, timp de 365 de zile, de la 1 ianuarie până la 31 decembrie 2008, în care m-am legat de câte o problemă fără să fie nici o legătură între zile. Este un fel de culegere de eseuri scrise pe un ton mai colocvial", a spus pr. Ioan Gherasim. La sfârşit, invitaţii la acest moment cultural-religios au cântat cu toţii "Hristos a înviat" şi "La mulţi ani", întrucât pr. Ioan Gherasim a împlinit pe 5 aprilie vârsta de 70 de ani.

Niciun comentariu: