luni, 19 aprilie 2010

Biserica „Schimbarea la Faţă“ - Socola, resfinţită după 15 ani de când a renăscut

Peste 1.000 de credincioşi au participat, în Duminica a treia după Paşti, la slujba de resfinţire a Bisericii "Schimbarea la Faţă" - Socola din Iaşi. Pe o scenă amenajată în curtea Spitalului Clinic de Psihiatrie Socola Iaşi a fost săvârşită apoi Sfânta Liturghie.

Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, au resfinţit ieri Biserica "Schimbarea la Faţă" - Socola din Protopopiatul Iaşi 2. Rânduiala slujbei de resfinţire a început mai întâi la exteriorul sfântului lăcaş placat cu piatră de munte. Stilul ştefanian al bisericii impresionează la exterior prin monumentalitatea excepţională, dar şi prin pictura ocniţelor aflate sub şarpantă care reprezintă mai mulţi sfinţi ai Bisericii noastre. După ce a avut loc rânduiala slujbei în afara lăcaşului de închinăciune, ctitorie a Domnului Moldovei Alexandru Lăpuşneanu, a soţiei Ruxandra şi a fiicei lor, Domniţa Soltana, a urmat târnosirea sfintei mese şi sfinţirea picturii cu care a fost împodobită biserica. Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan a ieşit apoi afară pentru a-i stropi cu agheazmă pe credincioşii care aşteptau la rând să treacă prin sfântul altar.

"Am trăit ceva ce nu pot exprima în cuvinte"

Slujba Sfintei Liturghii a fost săvârşită pe un podium amenajat lângă Biserica "Schimbarea la Faţă" de IPS Teofan şi de PS Calinic Botoşăneanul. Din soborul de 25 de preoţi şi diaconi au făcut parte părinţi stareţi, preoţi misionari de caritate şi preoţi de parohie din Arhiepiscopia Iaşilor. Răspunsurile la strană au fost date de un grup de elevi ai Seminarului Teologic Liceal Ortodox "Sf. Vasile cel Mare" din Iaşi şi absolvenţi ai Conservatorului ieşean, dirijat de prof. dr. Carmen Dura. Credincioşii din mai multe părţi ale judeţului Iaşi care au participat la slujba de resfinţire a Bisericii "Schimbarea la Faţă" au trecut prin sfântul altar şi s-au rugat pentru sănătatea familiei. "Am venit la această sfinţire pentru a trece prin sfântul altar. Am credinţă şi nădăjduiesc că Dumnezeu o să mă ajute. M-am rugat în primul rând pentru copilaşul meu care trebuie să vină pe lume peste o săptămână, dar şi pentru înţelegerea în familie. Am avut mari emoţii când am trecut prin sfântul altar pentru că este prima dată când fac acest lucru. Am trăit ceva ce nu pot exprima în cuvinte", a mărturisit Ramona din Iaşi. "Ne-am rugat pentru binele copiilor şi al nepoţilor. Ne-a ajutat Dumnezeu de am ajuns să trecem şi prin sfântul altar", a spus Ioan Colţa din Bivolari, jud. Iaşi.

"Noi stăm aici pe umerii sfinţilor"

La finalul Sfintei Liturghii, pr. Vilie Doroşincă, protopop al Protopopiatului Iaşi 2, a amintit faptul că, după 1995, considerat un moment al renaşterii Bisericii "Schimbarea la Faţă" - Socola, a fost numit preot de caritate protos. Iustin Neagu, "cel care a făcut minuni în ceea ce priveşte reconsolidarea, înfrumuseţarea şi amenajarea bisericii şi curţii ce o înconjoară". "Acest lucru a fost posibil şi datorită conducerii Spitalului care a dat mereu o mână de ajutor părintelui Iustin", a precizat pr. protopop Vilie Doroşincă, care a citit apoi actul de resfinţire în care sunt menţionate lucrările realizate la sfântul lăcaş închinat Schimbării la Faţă a Domnului. Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan i-a oferit protosinghelului Iustin Neagu distincţia "Crucea Moldavă". A urmat cuvântul protos. Iustin Neagu care a prezentat în câteva cuvinte istoria Bisericii "Schimbarea la Faţă", de când a venit să slujească în calitate de preot misionar de caritate cu binecuvântarea PF Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. "În Ortodoxie, o specificitate este că noi ne cinstim strămoşii. Nu era posibil nimic aici. Pe temelia rugăciunilor lor am clădit ceea ce se vede azi. Pe locul unde staţi dumneavoastră este un cimitir medieval în care sunt înmormântate foarte multe trupuri de sfinţi, iar noi stăm aici pe umerii lor, ca pe umerii unor uriaşi. În locul acesta s-a împletit rugăciunea cu faptul naţional. În anul 1859 aici au fost toţi fruntaşii Unirii şi au sărbătorit Unirea Principatelor. Locul acesta era de cea mai mare glorie. Începând cu anul 1803 mitropolitul Veniamin Costachi a ridicat nivelul locului acestuia la şcoală de teologie. Pe temeiul cărturăriei, Veniamin Costachi a lucrat foarte temeinic cu profesori de ţinută înaltă. Revin şi spun că stăm pe umerii unor uriaşi, iar acest lucru mi-a dat putere. Era să mor aici, vă pot spune cel puţin cinci ocazii. Aşa s-a ridicat, aşa s-a lucrat, iar la aceasta au participat foarte multe persoane", a mărturisit protos. Iustin Neagu, care a oferit Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan şi Preasfinţitului Părinte Calinic Botoşăneanul câte o icoană cu Maica Domnului. Slujba de Parastas pentru cei adormiţi a fost urmată de citirea de către Episcopul-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor a unei rugăciuni de dezlegare de păcate.

Haina femeilor purtătoare de mir, îmbrăcată de fiicele Bisericii

După citirea Sfintei Evanghelii, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a rostit un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre semnificaţia Evangheliei citite în Duminica a treia după Paşti. Părintele Mitropolit a amintit faptul că femeile mironosiţe au fost cele care L-au însoţit pe Mântuitorul pe Golgota, L-au coborât de pe cruce, L-au aşezat în mormânt şi L-au uns cu miresme. "Pentru jertfa şi curajul lor au fost învrednicite să fie primele fiinţe umane care au primit cea mai frumoasă veste, şi anume că Hristos a înviat. De atunci până în vremea noastră, haina femeilor purtătoare de mir, între care prima a fost Maica Domnului, a fost îmbrăcată de fiicele Bisericii. Multe dintre ele au îmbrăcat haine de apostol şi au propovăduit Evanghelia. De-a lungul vremii au fost cele care au născut şi au educat generaţii de martori şi mărturisitori ai Învierii lui Hristos. Cât de mult le datorează creştinătatea pentru tot ceea ce au împlinit frumos în viaţa Sfântului Ioan Gură de Aur sau a Sf. Augustin, care au primit o educaţie creştină de excepţie de la mamele lor", a spus IPS Teofan, care a mai continuat predica prin a oferi ca exemple alte modele de mame creştine, precum mama Sfântului Constantin Brâncoveanu, a lui Mihai Viteazul, şi soţii binecredincioase, ca cea a ctitorului Bisericii "Schimbarea la Faţă", care a contribuit la ridicarea mai multor sfinte lăcaşuri de cult. "În vremea modernă, femeile s-au organizat în cadrul comitetelor şi consiliilor parohiale, sau în societăţi, precum Societatea Ortodoxă a Femeilor Române. Din 1940 până în 1990, credinţa în Dumnezeu a poporului român a fost menţinută de sihaştrii din mănăstiri, preoţii de la parohii, de mamele şi bunicile acestui neam", a conchis IPS Părinte Teofan.

Inregistrarile audio de la sfintire: descarca AICI

Niciun comentariu: