marți, 13 aprilie 2010

Resfinţirea bisericii parohiei Runcu

În Duminica a doua după Paşti, Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a resfinţit Biserica cu hramurile "Naşterea Maicii Domnului" şi "Sf. Ap. Petru şi Pavel" din parohia Runcu, Protopopiatul Iaşi 1. Sfântul lăcaş a suferit în ultimii ani mai multe lucrări de reparaţii, fiind afectat de-a lungul timpului de cutremure şi intemperii.

Enoriaşii din parohia Runcu, dar şi din satele dimprejur au participat în Duminica Tomei la resfinţirea Bisericii "Naşterea Maicii Domnului" şi "Sf. Ap. Petru şi Pavel". De dimineaţă, pr. Constantin Andrei, protoiereu al Protopopiatului Iaşi 1, alături de soborul de preoţi, autorităţile locale şi numeroşi copii îmbrăcaţi în costume naţionale l-au întâmpinat pe Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan. Sfântul lăcaş retârnosit duminică a fost ridicat în anul 1954 şi sfinţit prima dată pe 28 octombrie 1961 de către vrednicul de pomenire episcop Partenie Ciopron. După rânduiala slujbei la exteriorul lăcaşului de închinăciune, a urmat sfinţirea sfântului altar. Slujba Sfintei Liturghii a fost săvârşită de către Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, înconjurat de un sobor de 30 de preoţi şi diaconi, pe un podium amenajat în curtea bisericii parohiale. Din soborul de preoţi au făcut parte protos. Hrisostom Rădăşanu, consilier în Sectorul Învăţământ şi activităţi cu tineretul al Arhiepiscopiei Iaşilor, şi pr. Constantin Muha, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox "Sf. Ioan Iacob Hozevitul" din Dorohoi. În cadrul Sfintei Liturghii, monahul Nifon Bârdan de la Mănăstirea Nechit din judeţul Neamţ a fost hirotonit ierodiacon. Răspunsurile la strană au fost date de un grup de tineri seminarişti şi absolvenţi ai Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Dorohoi.

"Nu poţi avea pace dacă ştii că viaţa ta se sfârşeşte cu moartea"

După citirea Sfintei Evanghelii, Părintele Mitropolit a rostit un cuvânt de învăţătură în care a amintit că anul acesta în Duminica Sfântului Ap. Toma Biserica îl pomeneşte şi pe Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica. Făcând referire apoi la textul Evangheliei, IPS Teofan a explicat: "Faptul că Sf. Ap. Toma s-a încredinţat de Înviere nu înseamnă că au dispărut cei care se îndoiesc de adevărul Învierii. Oamenii simt nevoia să se arate adevărul Învierii pentru a crede în Mântuitorul Hristos. Sf. Ap. Pavel ne spune că Hristos este fratele nostru mai mare. Pe de o parte îl avem frate geamăn pe Sf. Ap. Toma, pe de altă parte, suntem fraţii mai mici ai Mântuitorului Iisus Hristos, Adevărul în esenţă. Cei care au parcurs drumul îndoielilor, al frământărilor lăuntrice, după ce au fost pătrunşi de adevărul Învierii, au fost cuprinşi de o pace adâncă. Nu poţi avea pace dacă ştii că viaţa ta se sfârşeşte cu moartea. Dacă omul se deschide spre adevărul Învierii, o pace de nedescris se aşază în inima lui". La finalul slujbei, pr. protopop Constantin Andrei a vorbit despre lucrările care s-au efectuat în ultimii zece ani, sub păstorirea părintelui paroh Constantin Florin Nicăi, cu sprijinul Consiliului parohial, al credincioşilor şi al sponsorilor. În acelaşi timp, pr. protopop a mulţumit Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan pentru că a resfinţit biserica parohiei Runcu, evidenţiind bucuria pe care au avut-o preoţii care au slujit alături de Arhipăstorul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Părintele paroh Constantin Florin Nicăi a primit din partea IPS Teofan Diploma de Onoare "Ştefan cel Mare şi Sfânt", iar persoanele care s-au evidenţiat în susţinerea lucrărilor la Biserica "Naşterea Maicii Domnului" au primit, de asemenea, distincţii de vrednicie. La rândul său, Părintele Mitropolit a primit din partea parohului de la Runcu o icoană a Maicii Domnului.

Niciun comentariu: