sâmbătă, 10 aprilie 2010

Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii în Mitropolia Moldovei şi Bucovinei

De sărbătoarea Izvorului Tămăduirii mai multe lăcaşuri de închinăciune îşi serbează hramul. La Mănăstirile Horaiţa şi Bistriţa credincioşii vor participa, după Sfânta Liturghie, la procesiuni dedicate acestei sărbători.

Biserica "Izvorul Tămăduirii" din cartierul ieşean CUG II îşi sărbătoreşte astăzi hramul. Lucrările la acest sfânt lăcaş au început în anul 1997, iar în prezent sfintele slujbe se oficiază la demisol. Programul liturgic a început aseară, odată cu Vecernia unită cu Litia, oficiate de pr. Vilie Doroşincă, protoiereu al Protopopiatului Iaşi 2, alături de un sobor de preoţi. Credincioşii care s-au rugat alături de preoţii slujitori au primit la final litie, dar şi pachete cu alimente. Astăzi vor fi oficiate slujba Utreniei, Sfânta Liturghie şi slujba Aghezmei mici. După cum ne-a relatat pr. paroh Constantin Stoian, la slujbele dedicate hramului Bisericii "Izvorul Tămăduirii" participă sute de credincioşi din tot oraşul Iaşi. Astăzi va fi sărbătoare şi la Biserica "Izvorul Tămăduirii" din Botoşani. Încă de ieri, botoşănenii se pot închina la părticele din moaştele a 15 sfinţi, aduse de la Catedrala mitropolitană din Iaşi cu prilejul hramului. Tot în această zi îşi va serba hramul Biserica "Izvorul Tămăduirii" din parohia Humuleştii Noi (Tg. Neamţ). Lucrările de construcţie la acest sfânt lăcaş au început în 1971, iar după patru ani biserica a fost sfinţită.

Procesiune cu icoana Maicii Domnului de la Horaiţa la Horăicioara

Mănăstirea Bistriţa din judeţul Neamţ îşi sărbătoreşte şi ea cel de-al doilea hram. Programul liturgic a început aseară cu slujba Privegherii şi va continua astăzi cu Sfânta Liturghie, sfinţirea apei şi tradiţionalul pelerinaj cu icoana Sfintei Ana în jurul bisericii. Şi Schitul Horăicioara se află astăzi în sărbătoare. Aşa cum este tradiţia, după slujba Sfintei Liturghii va avea loc procesiunea cu icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Horaiţa la Schitul Horăicioara. "Procesiunea constă în urcarea cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului din biserica Mănăstirii Horaiţa spre Horăicioara în dangătul clopotelor. Pelerinii prezenţi la această sărbătoare se aliniază, de la biserica mare până pe deal, şi aşteaptă, în smerenie şi rugăciune, ca sfânta icoană să treacă pe deasupra lor. Icoana este purtată de patru oameni. Înainte merge toaca, iar după sfânta icoană vine soborul de preoţi şi credincioşii, în număr mare, care ajung la Horăicioara şi pentru a lua apă de la izvorul tămăduitor de aici", ne-a relatat ierom. Grigorie Stoica, ghid la Mănăstirea Horaiţa. Biserica "Sf. Nicolae" din curtea Spitalului Vechi - Suceava îşi sărbătoreşte astăzi al doilea hram, "Izvorul Tămăduirii". Aseară a fost oficiată slujba Privegherii de către un sobor de preoţi, iar azi Sfânta Liturghie va fi urmată de oficierea Sfântului Maslu. Sfântul lăcaş adăposteşte racla cu moaşte de la 70 de sfinţi, precum şi icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Mănăstirea Bujoreni din judeţul Vaslui este, de asemenea, în sărbătoare de Izvorul Tămăduirii. Prima atestare documentară a acestui aşezământ monahal este la 27 martie 1602. În urma Decretului din 1959, mănăstirea a fost închisă, fiind reînfiinţată în anul 1993, prin grija vrednicului de pomenire episcop Ioachim Mareş.

Niciun comentariu: