miercuri, 14 aprilie 2010

Lucrările la Biserica „Sf. Ap. Toma“ din Iaşi, aproape de finalizare

Biserica "Sf. Ap. Toma" din cartierul ieşean Alexandru cel Bun şi-a cinstit în Duminica a doua după Paşti ocrotitorul. Construcţia sfântului lăcaş a început acum zece ani, prin purtarea de grijă a părintelui paroh Toma Gradinaciuc. Construcţia Bisericii "Sf. Ap. Toma" a început în anul 2000, iar în 2009 lăcaşul de închinăciune a fost acoperit în întregime cu tablă de cupru. Tot anul trecut a fost terminată faţada la turlă, rămânând de realizat faţada exterioară propriu-zisă. Au fost montate geamuri de termopan, iar în interior s-a pregătit biserica pentru pictură. Catapeteasma a fost finalizată şi va fi montată în următoarea perioadă. A fost achiziţionată marmura pentru pardoseală, iar pe termen scurt se va lucra la amenajările exterioare. "Primul lucru pe care vrem să-l facem este să punem pardoseala şi să instalăm încălzirea termică pentru a putea oficia sfintele slujbe în biserica nouă. Anul trecut a fost montată icoana în mozaic de aur a hramului bisericii. Pe viitor rămâne să demarăm lucrările de pictură. Sunt foarte multe lucruri de făcut în ceea ce priveşte amenajările exterioare, pentru că, pentru a ne putea muta, avem nevoie de trotuare. În paralel s-a lucrat şi la gardul bisericii şi nădăjduim ca anul acesta să-l finalizăm", a explicat pr. paroh Toma Gradinaciuc. "Fără ei nu s-ar fi putut face nimic

Curtea Bisericii "Sf. Ap. Toma" va cuprinde şi un complex bisericesc cu o cantină pentru săraci, un centru cultural pentru tineret şi o bibliotecă parohială. În prezent este în faza de proiect casa praznicală. "Lucrările la casa praznicală vor începe în toamnă, dacă vom reuşi să ne achităm datoriile financiare pe care le-a acumulat parohia. În cursul anului trecut am lucrat în avans, iar la ora actuală încă mai suntem datori către constructori. În măsura în care ni le vom achita, vom începe şi celelalte lucrări", a completat părintele paroh. Pe toată perioada de construcţie a Bisericii "Sfântul Toma", banii au provenit de la Primăria municipiului Iaşi, Guvernul României şi în cea mai mare parte de la credincioşii parohiei. "Oamenii au suflet mare, deşi nu au posibilităţi financiare. Din puţinul lor au contribuit cu dragoste pentru bisericuţa lor. Pentru acest lucru trebuie să le mulţumesc de fiecare dată. Fără ei nu s-ar fi putut face nimic. Anul acesta, Primăria municipiului Iaşi a aprobat pentru biserica noastră 10.000 de lei", a mărturisit pr. Toma Gradinaciuc.

Ajutorul Sfântului Apostol Toma

Pentru credincioşii parohiei "Sf. Ap. Toma" momentul când s-a hotărât ridicarea unei biserici în cartierul Alexandru cel Bun a fost unul de imensă bucurie şi binecuvântare. "Misiunea de căpătâi a noastră fost şi rămâne construirea acestei biserici. PF Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, a găsit de cuviinţă că este bine ca preotul să poarte numele ocrotitorului bisericii, gândind că prin aceasta să existe o mai strânsă legătură între preot şi credincioşi. Am simţit puterea de rugăciune către Mântuitorul Hristos a Sfântului Apostol Toma, în tot ceea ce am realizat în aceşti zece ani. Am simţit ajutorul Sfântului Apostol Toma în tot ceea ce facem în această parohie", a mai spus pr. paroh Toma Gradinaciuc.

Un comentariu:

Anonim spunea...

imi place mult cum au iesit lucrarile,sunt mandru sa stau in acest cartier,Bv.