duminică, 31 octombrie 2010

Teologia ieşeană îmbină tradiţia cu „deschiderea spre cultură şi universal

Facultatea de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae" din Iaşi, prin Centrul de Cercetare "Filaret Scriban", a organizat joi, 28 octombrie 2010, simpozionul "Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi: 150 de ani de la întemeiere şi 20 de ani de la renaşterea învăţământului teologic modern".

În Sala Coloanelor a Facultăţii de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae" din Iaşi a avut loc joi un simpozion organizat cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la inaugurarea Universităţii "Al. I. Cuza" din Iaşi drept prima universitate modernă din România şi a 20 de ani de la reactivarea Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi. În deschidere, pr. lect. dr. Dan Sandu de la facultatea de teologie ortodoxă ieşeană a amintit că zilele Universităţii "Al. I. Cuza" din Iaşi sunt clipe de excelenţă, "sunt momente în care alături, profesori şi studenţi, trebuie să-şi aducă o contribuţie mai însemnată la cercetare". "Studenţii au ocazia să arate cu adevărat cine sunt şi ce ştiu să facă şi cât de bine sunt pregătiţi. Materialele pe care le produc pot deveni parte din studii pe care noi să le publicăm în revista Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi", a spus pr. Dan Sandu. În continuare, pr. prof. univ. dr. Viorel Sava, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi, a apreciat faptul că după 150 de ani de existenţă Facultatea de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae" din Iaşi "este încă tânără datorită dinamismului care caracterizează teologia academică ieşeană". "Profesorii Facultăţii de Teologie Ortodoxe din Iaşi fac eforturi pentru un dialog dinamic şi mereu înnoitor al teologiei cu celelalte ştiinţe din cadrul UAIC şi al teologiei ortodoxe cu celelalte teologii din spaţiul european şi nu numai. Simpozionul de astăzi (n.r. joi) este modul nostru de a marca acest dublu eveniment. Ceea ce începe astăzi (n.r. joi) aici se va continua şi se va finaliza într-un volum omagial", a subliniat pr. Viorel Sava.

"O comuniune a educaţiei şi spiritualităţii"

Pr. Dan Sandu a citit mesajul de binecuvântare al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cu tilul "O comuniune a educaţiei şi spiritualităţii". Din acest mesaj vă prezentăm un scurt fragment. "Simpozionul organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae" din Iaşi în colaborare cu Centrul de Cercetare "Filaret Scriban" se constituie deodată într-un act de evaluare a celei mai dificile etape în formarea unei instituţii de învăţământ superior, prima facultate de teologie ortodoxă din ţară, membră fondatoare a UAIC, dar şi într-un prilej de recunoştinţă faţă de Dumnezeu şi faţă de cei care au contribuit la formarea şi creşterea prestigiului acestei instituţii, punând în slujba ei pregătirea, talentul şi timpul lor. Este un moment istoric menit să puncteze alte momente istorice importante în evoluţia societăţii româneşti în condiţii de libertate. La 20 de ani de la reînfiinţarea Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi constatăm cu bucurie că obiectivele propuse la inaugurarea acesteia au fost în mare măsură îndeplinite. Specificul teologiei ieşene constă în aceea că îmbină fidelitatea faţă de tradiţie cu deschiderea spre cultură şi universal", a transmis Patriarhul României participanţilor la simpozion.

Cuvânt de preţuire

Pr. prof. dr. Ion Vicovan, prodecanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi şi consilier pentru învăţământ universitar în cadrul Sectorului Învăţământ şi activităţi cu tineretul al Arhiepiscopiei Iaşilor, a transmis cuvântul Înalt Preasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, în care se apreciază tot ceea ce a făcut Facultatea de Teologie "Dumitru Stăniloae" din Iaşi în cei 20 de ani, în cea de-a treia etapă a existenţei ei. "Înalt Preasfinţitul Teofan a transmis un cuvânt de preţuire pentru tot ceea ce Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi a făcut pentru Moldova, în special, şi pentru Biserica Ortodoxă Română în general. Este preţuită activitatea pe care facultatea noastră o desfăşoară din punct de vedere cultural. O mulţime din cărţile profesorilor de aici au apărut la Editura Trinitas şi apoi Editura Doxologia a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. IPS Teofan transmite preocuparea Înalt Preasfinţiei Sale pentru bunul mers al facultăţii noastre. Această preocupare se referă la faptul ca spaţiul în care noi ne desfăşurăm activitatea să capete o altă formă şi frumuseţe, astfel încât să ofere condiţii cât mai bune studenţilor şi profesorilor", a spus pr. prof. dr. Ion Vicovan. În continuare au mai fost susţinute alocuţiuni de către invitaţii din ţară şi străinătate care au participat la simpozion.

Niciun comentariu: