luni, 25 octombrie 2010

„Această lucrare a presupus jertfă, osteneală şi răbdare“

Biserica "Sf. Vasile cel Mare", aflată lângă Spitalul Judeţean de Urgenţă "Mavromati" din Botoşani, a primit ieri veşmântul sfinţirii de la Înalt Preasfinţitul Teofan. Sfântul lăcaş, care impresionează prin stilul grecesc, unic în spaţiul eclesial botoşănean, a fost ridicat între anii 1997-2008.

Mii de credincioşi din Botoşani, dar şi din alte judeţe ale Moldovei au venit să se bucure la această sărbătoare aducând cu ei flori şi lumânări; s-au rugat, au cântat şi s-au închinat în sfântul altar. După întâmpinarea ierarhului s-a săvârşit slujba de sfinţire la exterior şi apoi la interior, prin târnosirea sfintei mese şi ungerea cu Sfântul şi Marele Mir a picturii şi a catapetesmei. Lăcaşul de închinăciune, dar şi credincioşii prezenţi au fost stropiţi cu apă sfinţită. Imediat după terminarea slujbei de sfinţire, oamenii au intrat în biserică ţinând lumânări aprinse. "Ne-am închinat la sfânta masă şi la sfinţii zugrăviţi în sfântul altar. Este o mare binecuvântare pentru noi să putem trece prin altar, locul unde se săvârşeşte Sfânta Liturghie şi unde harul lui Dumnezeu se coboară. Ne-am rugat pentru iertare de păcate, sănătate şi pentru ca milostivirea lui Dumnezeu să se reverse asupra noastră în aceste vremuri grele prin care trecem", a spus Maria Rotaru din Botoşani.

"Întoarce-te în casa ta şi spune cât bine ţi-a făcut ţie Dumnezeu"

Programul liturgic a continuat cu Sfânta Liturghie pe un podium amenajat lângă sfântul lăcaş. După citirea Sfintei Evanghelii, Părintele Mitropolit Teofan a rostit un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre semnificaţiile textului evanghelic citit în Duminica a XXIII-a după Rusalii în care se relatează vindecarea demonizatului din ţinutul Gherghesenilor. Pornind de la afirmaţia Mântuitorului "Întoarce-te în casa ta şi spune cât bine ţi-a făcut ţie Dumnezeu" (Luca 8, 39), IPS Teofan a arătat că "acesta este cuvântul pe care Domnul Hristos îl adresează fiecărei fiinţe creştine care L-a cunoscut pe Dumnezeu". "Mandatul pe care l-am primit prin Taina Botezului este acela de a mărturisi cât bine ne face Dumnezeu. Suntem chemaţi să îmbrăcăm haină de apostol, de trăitor şi mărturisitor al Evangheliei lui Hristos. Mărturisirea binelui pe care Dumnezeu îl face oamenilor se poate manifesta în viaţa de familie, la locul de muncă şi în societate, în calitatea de enoriaş al unei parohii. Biserica îi cheamă pe oameni să aşeze la temelia vieţii lor credinţa în Domnul Hristos. Această credinţă trebuie arătată prin fapte bune", a spus IPS Teofan.

Fragment din moaştele Sfântului Vasile cel Mare, un dar în ziua sfinţirii

La final, pr. Lucian Leonte, protopop al Protopopiatului Botoşani, a citit hrisovul de sfinţire în care a amintit faptul că Biserica "Sf. Vasile cel Mare" din Botoşani a fost ridicată prin strădania părintelui paroh Petru Chirvasă, cu sprijinul credincioşilor şi al autorităţilor. "Proiectul a fost realizat de arhitectul Bogdan Negoiţă şi inginerul Viorel Turuczi, ajutaţi de ing. Vasile Pasat. Pictura în tehnica frescă şi al seco a fost realizată de pictorii Cătălin Palamariu, Cristian şi Alexandra Voica, Cristian Panţu şi Cezar Ivana. Icoanele pe sticlă au fost pictate de Cristina Turicianu, iar mozaicurile au fost realizate de Virgil Muraru", a mai citit pr. Lucian Leonte din hrisovul de sfinţire. Părintele paroh Petru Chirvasă a explicat în detaliu stilul arhitectural al Bisericii "Sf. Vasile cel Mare", care "prin arhitectura şi prin podoabele sale atât din interior, cât şi din exterior are menirea de a-l ajuta pe credincios să se întoarcă mai îndreptat la casa sa". "Donaţiile oamenilor de-a lungul a 11 ani au dus la înălţarea acestui sfânt lăcaş. Această lucrare a presupus jertfă, osteneală şi răbdare. Mulţumesc credincioşilor care au sprijinit până în prezent lucrările la biserică. Am avut sprijin de la oameni devotaţi Bisericii", a spus pr. paroh Petru Chirvasă, care a primit din partea Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan rangul de iconom stavrofor. Mai multor persoane care s-au evidenţiat în susţinerea lucrărilor li s-au oferit distincţii de vrednicie. Manifestările religioase s-au încheiat cu slujba de sfinţire a troiţei aflată lângă Biserica "Sf. Vasile cel Mare". Cu prilejul evenimentului de ieri, bolnavii internaţi în Spitalul Judeţean de Urgenţă "Mavromati" din Botoşani au primit pachete cu alimente, iar credincioşii au participat la o agapă frăţească. Cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan, ieri după-amiază a fost adusă de la Mănăstirea "Sf. Trei Ierarhi", prin bunăvoinţa arhim. Nichifor Horia, exarhul administrativ al Arhiepiscopiei Iaşilor şi stareţul acestei aşezări monahale, o părticică din moaştele Sfântului Vasile cel Mare, care va rămâne definitiv în sfântul lăcaş târnosit ieri.

Niciun comentariu: