vineri, 8 octombrie 2010

Târnosiri de biserici în trei protopopiate din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei

Credincioşii din trei parohii ale Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei vor participa în acest sfârşit de săptămână la trei sfinţiri de biserici. Slujbele vor fi urmate de Sfânta Liturghie.

Biserica "Schimbarea la Faţă" din parohia Boscoteni, Protopopiatul Hârlău, va fi resfinţită mâine de PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. Lăcaşul de închinăciune a funcţionat ca mănăstire, fiind transformat în 1779 de către mitropolitul Gavriil Calimachi în schit de călugăriţe. Aşezarea monahală a dăinuit până în 1872, iar ulterior a deservit parohia care tocmai se formase în jurul mănăstirii. "În ultimii ani biserica a suferit mai multe reparaţii, între anii 2004-2010, care au fost încununate de pictura sfântului lăcaş. A mai fost construit un agheazmatar şi un lumânărar, sub coordonarea părintelui Ionuţ Găină", a declarat pr. Nicolae Crăciun, protopop al Protopopiatului Hârlău.

Biserica "Sf. M. Mc. Gheorghe" (foto) din parohia Arbore, Protopopiatul Rădăuţi, va fi târnosită duminică de Înalt Preasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. Lucrările au început în anul 2004 şi au fost întrerupte timp de trei ani, urmând ca în 2007 şantierul să fie reluat, cu sprijinul meseriaşilor din parohie. "Nu a fost nevoie să merg în alte parohii pentru a face colecte, totul fiind realizat prin contribuţia localnicilor din localitatea Arbore. Catapeteasma este sculptată după modelul celei de la Mănăstirea Cămârzani. A mai fost ridicat un altar de vară şi gardul împrejmuitor", a declarat pr. paroh Octavian Molea.

Biserica "Sf. Nicolae" din Ciurea are 101 ani

Biserica "Sf. Nicolae" din localitatea Ciurea, Protopopiatul Iaşi 2, va fi resfinţită duminică de PS Calinic Botoşăneanul. Sfântul lăcaş a fost construit de către arhitectul italian Carlos Scolari între anii 1904-1909, pe locul unui alt lăcaş de cult din lemn, care, din cauza vitregiilor vremii, s-a dărâmat. A fost împodobită cu pictură în stil neoclasic de către pictorul Gheorghe Ionescu din Iaşi, ucenic al pictorului Gheorghe Tattarescu. Lăcaşul de închinare a sărbătorit anul trecut 100 de ani de existenţă. În ultimii ani au fost realizate mai multe lucrări de reconsolidare şi restaurare: a fost restaurată pictura şi catapeteasma, s-a achiziţionat mobilier nou, exteriorul a fost tencuit cu praf de piatră, acoperişul a fost reparat, a fost pictată icoana hramului din exterior în tehnica mozaic şi a fost zidită sfânta masă din marmură. "Va fi un eveniment mare pentru noi. Tot ceea ce s-a realizat este rodul muncii enoriaşilor noştri. Aşteptăm pe toţi credincioşii să fie în rugăciune cu noi la această mare sărbătoare", a declarat pentru Radio TRINITAS pr. paroh Gheorghe Isache.

Niciun comentariu: