sâmbătă, 16 octombrie 2010

PF Daniel Doctor Honoris Causa al Universităţii „Al.I. Cuza“ din Iaşi

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a primit ieri titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universităţii "Al.I. Cuza" din Iaşi. Textul "Laudatio" a fost citit de Înalt Preasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

Decernarea titlului de Doctor Honoris Causa, din partea Universităţii "Al. I. Cuza" (UAIC) din Iaşi, Preafericitului Părinte Patriarh Daniel a avut loc în Aula "Mihai Eminescu". În deschidere, corul "Theologus" al Facultăţii de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae" din Iaşi, dirijat de pr. lect. dr. Alexăndrel Barnea, a intonat imnul "Gaudeamus Igitur". Cuvântul de bun-venit a fost rostit de prof. dr. Vasile Işan, rectorul universităţii, care a amintit faptul că propunerea pentru acordarea titlului de Doctor Honoris Causa al UAIC a venit din partea Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi. Înalt Preasfinţitul Teofan a remarcat că în cele aproape două decenii de arhipăstorire ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, Preafericitul Părinte Daniel a stabilit o relaţie cu totul aparte cu universitatea care acum i-a decernat titlul. "Acordarea titlului de Doctor Honoris Causa adaugă relaţiei pe care a avut-o până acum cu UAIC calitatea de membru permanent al acestei instituţii", a spus Părintele Mitropolit Teofan, care a citit apoi textul "Laudatio".

"În numele întregii comunităţi academice"

"Pentru întreaga activitate teologică, pastorală şi misionară, pentru opera teologică remarcabilă, fidelă teologiei Sfinţilor Părinţi, dar şi deschisă în mod creator spre lumea de azi, pentru păstrarea şi afirmarea unităţii şi demnităţii Bisericii lui Hristos şi a poporului român, pentru apărarea valorilor şi libertăţii academice în mediul universitar, pentru promovarea unui dialog onest şi responsabil în relaţiile intercreştine şi interreligioase, Senatul Universităţii UAIC din Iaşi, în numele întregii comunităţi academice, are bucuria şi onoarea de a acorda Preafericitului Părinte dr. Daniel Ciobotea, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, titlul de Doctor Honoris Causa", a rostit IPS Teofan în încheierea textului "Laudatio". Comisia care a alcătuit "Laudatio" a fost compusă din: prof. dr. Vasile Işan (preşedinte), IPS Mitropolit Teofan, prof. dr. Alexandru Zub, membru al Academiei Române, IPS Mitropolit Nifon al Arhiepiscopiei Târgoviştei şi exarh patriarhal, prof. dr. Emilian Popescu, membru corespondent al Academiei Române, pr. prof. dr. Viorel Sava, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae" (membri). Prof. dr. Vasile Işan a citit în limba latină şi limba română diploma de Doctor Honoris Causa, care i-a fost oferită Preafericitului Părinte Daniel.

"Am revenit într-o atmosferă familiară"

A urmat alocuţiunea Întâistătătorului Bisericii noastre, care a mulţumit Universităţii "Al.I. Cuza" din Iaşi, în mod special Senatului şi rectorului acestei universităţi, Vasile Işan, pentru onoarea pe care au făcut-o atât Preafericirii Sale, cât şi Patriarhiei Române, prin decernarea titlului de Doctor Honoris Causa. "Am revenit într-o atmosferă familiară, unde timp de aproape 18 ani am încercat să cultivăm relaţia dintre credinţă şi cultură, dintre Universitate şi Biserică. Mulţumesc în mod deosebit Înalt Preasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan pentru "Laudatio", tuturor celor care au contribuit la alcătuirea ei, pentru că ne-au reamintit părţile cele mai importante din cuvântul de deschidere al Facultăţii de Teologie din Iaşi. În 1990, a avut loc deschiderea Facultăţii de Teologie Ortodoxă, care mai târziu l-a primit, la propunerea noastră, ca ocrotitor pe părintele Dumitru Stăniloae. Atmosfera de atunci, în care noi am subliniat în mod deosebit faptul că teologia este o ştiinţă a bucuriei, ne revine acum în suflet pentru că era foarte mult entuziasm. În acelaşi timp, era o dorinţă vie de a-i ajuta şi pe fraţii noştri basarabeni. Acesta a fost unul dintre argumentele de atunci, când am solicitat ca fosta clădire a Partidului Comunist Român, adică hotelul Victoria, să fie dată Bisericii", a spus PF Daniel.

"Autocefalia bisericească: unitate de credinţă şi libertate de conducere"

În continuare, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a citit un text pregătit pentru evenimentul de ieri, cu titlul "Autocefalia bisericească: unitate de credinţă şi libertate de conducere", întrucât, după cum a amintit Preafericirea Sa, anul acesta este "Anul omagial al Crezului Ortodox şi al Autocefaliei române". Discursul a cuprins câteva reflecţii teologice despre conţinutul Autocefaliei şi despre manifestarea ei firească. Corul "Theologus" a susţinut la final un miniconcert de muzică religioasă. La evenimentul de ieri au participat ierarhi ai Bisericii noastre şi ai Bisericii Ortodoxe din Grecia, decani şi profesori de la facultăţile de teologie din ţară, profesori de la UAIC, membri ai Academiei Române, părinţi de la Centrul Eparhial Iaşi, protopopi şi preoţi parohi din Iaşi.

Niciun comentariu: