luni, 4 octombrie 2010

„Candela“ parohiei Vulpe, reaprinsă în ziua resfinţirii

Peste 3.000 de credincioşi au participat ieri la slujba de resfinţire a Bisericii Vulpe din Iaşi, iar alte câteva mii s-au închinat şi au trecut prin sfântul altar de-a lungul întregii zile, până târziu în noapte. Biserica a primit pentru evlavia enoriaşilor o părticică din moaştele Sfintei Ecaterina care a fost adusă din Italia.

Biserica cu hramurile "Adormirea Maicii Domnului" şi "Sf. Cuv. Antonie cel Mare" - Vulpe din Iaşi a îmbrăcat straie de sărbătoare ieri, când a primit veşmântul resfinţirii. Încă de la primele ore ale dimineţii, credincioşii din Iaşi, dar şi din alte parohii ale Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei au urcat dealul Sărăriei pentru a fi părtaşi la marea sărbătoare a lăcaşului de închinăciune cunoscut sub numele de Biserica Vulpe. Cu lumânări şi flori în mână, oamenii au aşteptat venirea Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi a părintelui Sorin Filip de la parohia "Sf. Dumitru" - Genova (Italia) care a adus cu acest prilej o părticică din moaştele Sfintei Ecaterina. Slujba de resfinţire a fost urmată de Sfânta Liturghie săvârşită de IPS Teofan, înconjurat de un sobor de 40 de preoţi şi diaconi pe un podium amenajat în curtea bisericii parohiale.

Importanţa iubirii vrăjmaşilor

După citirea Sfintei Evanghelii, Părintele Mitropolit a rostit un cuvânt de învăţătură despre semnificaţiile Epistolei către Corinteni a Sfântului Ap. Pavel şi ale Evangheliei Sfântului Ap. Luca, citite ieri în timpul Sfintei Liturghii. "Dumnezeu s-a făcut Om pentru ca omul să devină dumnezeu. Omul este chemat încă din această lume să se îndumnezeiască. Viaţa în Hristos, dobândirea Duhului Sfânt, pregustarea împărăţiei cerurilor şi îndumnezeirea reprezintă ţinta vieţii noastre. Sf. Ap. Pavel arată în Epistola citită înainte de Sfânta Evanghelie că ţinta noastră, a oamenilor obişnuiţi, este desăvârşirea, îndumnezeirea. Dumnezeu doreşte ca omul care ajunge la o astfel de ţintă să nu cadă în păcatul mândriei, al judecăţii aproapelui", a afirmat IPS Teofan, care a continuat să explice credincioşilor importanţa iubirii vrăjmaşilor, pornind de la Evanghelia din Duminica a XIX-a după Rusalii. Arhipăstorul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei L-a dat ca exemplu pe Însuşi Mântuitorul care, atunci când era pironit pe Cruce, a spus "Părinte, iartă-le lor, că nu ştiu ce fac".

"Cu foarte multă strădanie s-a administrat tot ceea ce credincioşii au lăsat la biserică"

La finalul slujbei, pr. Constantin Andrei, protoiereul Protopopiatului Iaşi 1, a vorbit despre jertfa părintelui paroh Mihail Grigoraş şi a ctitorilor, care, "în ciuda greutăţilor şi a lipsurilor, au reuşit să consolideze biserica, să o înfrumuseţeze prin pictură şi să o doteze cu toate cele necesare". "Puţini credincioşi din parohie au sprijinit lucrările de reconsolidare şi înfrumuseţare, dar acei puţini l-au ajutat pe părintele cu toată inima lor şi au făcut ca această candelă să strălucească", a spus pr. Andrei. Părintele paroh Mihail Grigoraş, care este şi secretarul Protopopiatului Iaşi 1, a mulţumit Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan, preoţilor şi credincioşilor pentru prezenţă, după care a amintit câteva aspecte din derularea lucrărilor în ultimii cinci ani la Biserica Vulpe. "Cu foarte multă strădanie şi cu foarte multă atenţie s-a administrat tot ceea ce credincioşii au lăsat cu grijă la biserică. Am avut lângă mine oameni foarte buni care sunt astăzi (n.r. ieri) lângă mine, epitropii, consilierii şi credincioşi apropiaţi, care m-au ajutat şi m-au susţinut", a mărturisit pr. paroh Mihail Grigoraş, care şi-a îndreptat gândul de recunoştinţă către PS Siluan, Episcopul Episcopiei Române Ortodoxe a Italiei, care, alături de IPS Teofan, a binecuvântat aducerea unei părticele din moaştele Sfintei Ecaterina la Biserica Vulpe, unde va rămâne aşezată într-un baldachin. Părintele paroh a primit din partea Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei Crucea Moldavă, iar persoanelor care s-au remarcat în mod deosebit în susţinerea lucrărilor li s-au oferit distincţii de vrednicie.

"Când am trecut prin sfântul altar am simţit o bucurie de nedescris"

Credincioşii din Iaşi şi din alte localităţi care au venit la resfinţirea Bisericii Vulpe s-au închinat raclei ce adăposteşte o părticică din moaştele Sfintei Ecaterina şi au trecut prin sfântul altar. "Am venit la resfinţirea Bisericii Vulpe ca să ne rugăm pentru sănătatea copiilor şi pentru iertarea păcatelor. De dimineaţă am venit pentru a ne aşeza la rând. Este o mare binecuvântare să mă aflu la această resfinţire de biserică. Ultima dată am trecut prin sfântul altar anul trecut. Plec de aici cu o mare bucurie în suflet, mai ales că m-am închinat şi moaştelor Sfintei Ecaterina", a declarat Lucica Tănase din Miroslava, judeţul Iaşi. "Ne-am rugat pentru liniştea şi pacea noastră. Când am trecut prin sfântul altar am simţit o mare uşurinţă în suflet şi o bucurie de nedescris. Mergem în fiecare duminică la Biserica "Sf. Ap. Toma" din Alexandru cel Bun şi de la părintele paroh am ştiut de această resfinţire", a spus Maria Ciobanu din Iaşi.

Niciun comentariu: