luni, 4 octombrie 2010

Biserica parohiei Forăşti a fost târnosită

Biserica "Sf. Arhangheli" din parohia Forăşti a fost sfinţită în urmă cu două zile. Sfântul lăcaş a început să fie construit în anul 2006, iar în perioada următoare vor demara şi lucrările de pictură.

Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a sfinţit sâmbătă Biserica "Sf. Arhangheli" din parohia Forăşti, Protopopiatul Hârlău. Deşi vremea a fost neprielnică, oamenii au înfruntat ploaia şi frigul pentru se ruga în timpul slujbelor dedicate acestei sărbători. Credincioşii au intrat în sfântul altar pentru a se închina la sfânta masă şi pentru a săruta sfânta cruce şi sfânta evanghelie. "Este tradiţia ca atunci când se sfinţeşte o biserică să putem intra în sfântul altar. Noi păstrăm această tradiţie şi de aceea am venit să ne rugăm în această zi. Chiar dacă vremea a fost friguroasă am rezistat pentru că astfel Dumnezeu ne va răsplăti mica noastră jertfă", a spus Maria Toader din localitatea Focuri, judeţul Iaşi. Slujba de sfinţire a fost urmată de Sfânta Liturghie săvârşită de Părintele Mitropolit Teofan în Agheazmatarul bisericii parohiale. La evenimentul parohiei Forăşti au participat, pe lângă credincioşi, autorităţi locale şi centrale care au susţinut lucrările de construcţii ale sfântului lăcaş închinat Sfinţilor Arhangheli.

"Prin rugăciune, credinţă, nădejde şi dragoste primim tămăduire"

La final, pr. Nicolae Crăciun, protopop al Protopopiatului Hârlău, a amintit în alocuţiunea pe care a ţinut-o că parohia Forăşti a fost înfiinţată în anul 2000 în cadrul campaniei "Nici un sat fără biserică", iniţiată în Arhiepiscopia Iaşilor de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. În acelaşi timp, părintele protopop Nicolae Crăciun a mai adăugat faptul că în anul 2003 a fost delegat de PF Daniel să pună piatra de temelie a actualei biserici, urmând ca după venirea părintelui paroh Marian Bărbieru în anul 2005 să fie începute lucrările de construcţie. Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan a rostit un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre semnificaţiile textului citit din Sfânta Scriptură pe 2 octombrie. Arhipăstorul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei a explicat că în biserici "primim prin Spovedanie şi Împărtăşanie iertare de păcate, şi prin rugăciune, credinţă nădejde şi dragoste primim tămăduire". Părintele paroh Marian Bărbieru a primit din partea Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan rangul de iconom stavrofor, iar părintelui Mihai Maftei de la parohia Gropniţa i s-a acordat rangul de sachelar. Mai multor persoane care s-au remarcat în susţinerea lucrărilor de construcţie a bisericii li s-au oferit distincţii de vrednicie.

Niciun comentariu: