marți, 26 octombrie 2010

Sfinţirea lăcaşului de închinăciune ocrotit de Sfinţii Constantin şi Elena

Sute de credincioşi au participat duminică la slujba de sfinţire a Bisericii "Sf. Împ. Constantin şi Elena" din parohia Bordea, Protopopiatul Iaşi 2. Ansamblul parohial de la Bordea a fost ridicat în doi ani.

Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, a sfinţit în urmă cu două zile Biserica "Sf. Împ. Constantin şi Elena" din parohia Bordea, Protopopiatul Iaşi 2. Pe un podium amenajat în curtea sfântului lăcaş a fost săvârşită Sfânta Liturghie, la finalul căreia pr. paroh Vasile Ţarcă a primit rangul de iconom stavrofor. După cum ne-a declarat pr. Vilie Doroşincă, protoiereul Protopopiatului Iaşi 2, au primit distincţii de vrednicie persoanele care s-au evidenţiat în susţinerea lucrărilor de construcţie, printre care protos. Nicodim Gheorghiţă, stareţul Mănăstirii Hadâmbu, pr. Petrică Lehaci de la parohia "Sf. Nectarie" din cartierul ieşean Alexandru cel Bun, Costică Păstârnac, primarul comunei Ipatele. "Ridicarea bisericii, a casei sociale şi a celei parohiale de la Bordea a fost posibilă prin dragostea părintelui paroh Vasile Ţarcă faţă de interesele majore ale Bisericii, având sprijinul sponsorilor. Aduc mulţumiri tuturor celor care au contribuit la ridicarea ansamblului parohial de la Bordea şi nu în ultimul rând Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei, care a binecuvântat să se oficieze această slujbă într-o zi frumoasă de toamnă", a spus pr. Vilie Doroşincă.

Din "vie pământească" în via lui Hristos

Parohia Bordea este amplasată la 16 kilometri de municipiul Iaşi şi a fost înfiinţată cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. A funcţionat ca filie a parohiei Pădureni şi nu a avut niciodată biserică. Din primăvara anului 2008 au fost demarate lucrările pentru ridicarea unui lăcaş de cult care să corespundă nevoilor credincioşilor de aici. Instalarea părintelui paroh Vasile Ţarcă a avut loc în luna decembrie a anului 2007, deşi la vremea respectivă nu exista nici măcar loc pentru biserică. Pentru o perioadă de trei luni sfintele slujbe au avut loc într-o bucătărie de vară a unui enoriaş din parohie. "Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Calinic Botoşăneanul am slujit în acea cămăruţă ca să întărim relaţia dintre preot şi credincioşi. Îmi aduc aminte cu emoţie de acele momente grele în care am început misiunea în parohie. Nu am crezut că poate fi atât de multă muncă să formezi o parohie ca o familie şi în al doilea rând să construieşti acolo o biserică. Locul pe care l-am obţinut pentru a se ridica sfântul lăcaş era o vie a familiei Năsturaş Constantin. A fost greu acestei familii să se despartă de mlădiţele pe care ei le-au sădit pentru a rodi. Am încercat să transformăm acea vie pământească într-o viţă-de-vie a lui Hristos, într-o mlădiţă care să înflorească şi care să dea rod bogat", a mărturisit pr. paroh Vasile Ţarcă.

Biserică, locuinţă parohială şi casă socială

Lucrările la pictură, realizate de Valerică Ababei din Botoşani, au început în luna iulie a anului 2009 şi au fost finalizate în luna noiembrie a aceluiaşi an. Lângă biserică a fost ridicată o clădire care are la parter casa socială, iar la etaj a fost amenajată locuinţa parohială. Ctitorii bisericii sunt enoriaşii din parohia Bordea, mulţi dintre ei înaintaţi în vârstă, credincioşi şi cu dorinţă mare de a participa la sfintele slujbe. "Putem aminti sprijinul deosebit pe care l-am primit din partea protosinghelului Nicodim Gheorghiţă, stareţul Mănăstirii Hadâmbu, care, pe lângă obiectele pe care le-a donat, a contribuit foarte mult la pictura şi catapeteasma sfântului lăcaş. Cu ajutorul părintelui stareţ Nicodim Gheorghiţă au fost efectuate şi lucrările la casa socială şi cea parohială. Un alt sprijin a venit din partea pr. prof. dr. Viorel Sava, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae" din Iaşi, care ne-a ajutat să desfăşurăm slujbele prin donarea tuturor cărţilor necesare bisericii. Doamna Veruţa Moga, directorul economic al Universităţii de Arte "George Enescu" din Iaşi, ne-a ajutat şi a răspuns întotdeauna nevoilor şi cererilor pe care le adresam credincioşilor", a mai spus pr. paroh Vasile Ţarcă.

Niciun comentariu: