joi, 14 octombrie 2010

Bisericile Sfintei Parascheva din Moldova

Biserica Ortodoxă Română o sărbătoreşte astăzi pe Sfânta Cuvioasă Parascheva. Zeci de lăcaşuri de cult din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei sunt închinate Sfintei pe care credinţa strămoşească a numit-o "mult folositoare".

Sfânta Cuvioasă Parascheva va fi cinstită în mod deosebit astăzi la Catedrala mitropolitană din Iaşi, unde Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, alături de alţi arhierei ai Bisericii noastre şi ai altor Biserici ortodoxe din străinătate, va săvârşi slujba Sfintei Liturghii pe un podium special amenajat în curtea Mitropoliei. Catedrala mitropolitană din Iaşi mai are două hramuri - "Întâmpinarea Domnului" şi "Sfântul Mare Mucenic Gheorghe". Construcţie monumentală din veacul al XIX-lea, sfântul lăcaş a fost ridicat pe locul unde s-au aflat temeliile a două biserici mai vechi: Biserica Albă şi Biserica Stratenia. Piatra de temelie şi construcţia propriu-zisă a actualei Catedrale mitropolitane din Iaşi se datorează mitropolitului Veniamin Costachi. La Catedrala mitropolitană din Iaşi se derulează ample lucrări de restaurare şi consolidare. În urmă cu trei ani, de hramul Sfintei Parascheva, odată cu terminarea unei părţi a lucrărilor, a fost resfinţit altarul acestui aşezământ. Lucrările continuă şi în prezent. "În ultimul an au fost realizate lucrări la Catedrala mitropolitană din Iaşi mai ales în exterior, ajungându-se la consolidarea fundaţiei de sub turle. Au mai fost consolidate bolţile sfântului altar. Lucrările continuă până la baza acoperişului. Mai există o altă etapă, aceea de amenajare a curţii şi a subsolului Catedralei", a declarat arhim. Dosoftei Şcheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iaşi.

Catedrala arhiepiscopală din Roman îşi cinsteşte ocrotitoarea

O parte dintre bisericile din Arhiepiscopia Iaşilor închinate Ocrotitoarei Moldovei au primit în ultimii ani din partea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei un veşmânt care a acoperit un timp moaştele Sfintei Parascheva. La Biserica "Sfânta Parascheva" din Botoşani au fost aduse de pe 11 octombrie 2010, de la Catedrala mitropolitană din Iaşi, racla ce adăposteşte moaştele a 15 sfinţi. La Biserica "Sfânta Parascheva" din Iaşi, din vecinătatea Bibliotecii Central-Universitare (BCU), a avut loc aseară slujba Vecerniei unită cu Litia, oficiată de Preasfinţitul Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, în calitate de delegat al Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Hram va fi astăzi şi la Catedrala arhiepiscopală din Roman, unde PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, a oficiat aseară slujba Privegherii. Astăzi va fi săvârşită slujba Sfintei Liturghii de către preoţii slujitori ai Catedralei. Unul dintre sfintele lăcaşuri de cult din Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor care îşi serbează astăzi hramul se află în municipiul Suceava. Programul liturgic de la Biserica "Sfânta Vineri", unde este paroh pr. Minu Mititelu, protopop al Protopopiatului Suceava 2, a început aseară cu slujba Privegherii, urmând ca astăzi să fie oficiate slujba Acatistului şi Sfânta Liturghie.

Niciun comentariu: