Preafericitul Părinte Daniel a fost primit într-un cadru solemn la Catedrala mitropolitană din Iaşi, unde a avut loc o slujbă de Te Deum oficiată de PS Corneliu, Episcopul Huşilor, iar în seara de 13 octombrie a participat la concursul "Lăudaţi pe Domnul!", ediţia a III-a, faza mitropolitană. Momentul central al vizitei Patriarhului României în Moldova l-a constituit săvârşirea Sfintei Liturghii, înconjurat de un sobor de 22 de ierarhi români şi din Bisericile Ortodoxe surori. În cadrul evenimentului "Seara Valorilor", organizat de Primăria Iaşi, Întâistătătorul Bisericii noastre a primit premiul "Ad honorem".
Pe urmele ieroschimonahului Paisie
Un alt moment important a fost acordarea titlului de Doctor Honoris Causa, din partea Universităţii "Al.I. Cuza" din Iaşi, Părintelui Patriarh Daniel, în dimineaţa zilei de 15 octombrie. Preafericirea Sa a binecuvântat în aceeaşi zi începutul noului an universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae" din Iaşi şi a deschis lucrările Simpozionului internaţional "Anul omagial al Crezului Ortodox şi al Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române". A urmat vizitarea noului sediu al librăriei "Doxologia" a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei şi a sediului SC Antibiotice SA din Iaşi. Pe 16 octombrie, PF Patriarh Daniel a săvârşit slujba Parastasului pentru părintele ieroschimonah Paisie Olaru, care a fost urmat de un trisaghion la mormântul marelui duhovnic. Preafericirea Sa a participat apoi la simpozionul dedicat împlinirii a 20 de ani de la trecerea la Domnul a părintelui Paisie, iar sâmbătă seara l-a vizitat pe IPS Eftimie, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului.
Sfinţirea Mănăstirii Golia
Duminică, 17 octombrie, Părintele Patriarh Daniel a resfinţit împreună cu opt ierarhi Biserica "Înălţarea Domnului" şi "Acoperământul Maicii Domnului" a Mănăstirii Golia. Momentul resfinţirii a fost urmat de Sfânta Liturghie pe un podium amenajat în curtea sfântului lăcaş. În după-amiaza aceleiaşi zile, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a vizitat Spitalul "Providenţa" al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, a pus piatra de temelie pentru Biserica "Sfântul Maxim Mărturisitorul" din Parohia Munteni-Copou din Iaşi şi a sfinţit pictura Capelei "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena" a Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Iaşi. La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a primit din partea Înalt Preasfinţitului Mitropolit Teofan un album cu fotografii de la toate slujbele şi evenimentele la care Preafericirea Sa a participat.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu