joi, 14 octombrie 2010

Patriarhul României, primit cu bucurie la Iaşi

Vizita canonică în Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a început ieri la Iaşi. La Catedrala mitropolitană din Iaşi a fost oficiată o slujbă de Te Deum.

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a fost întâmpinat pe Aeroportul Internaţional din Iaşi de IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Vasilios, Mitropolitul Elasonei, IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, şi de PS Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, precum şi de consilieri de la Centrul Eparhial Iaşi, protopopi, autorităţi locale şi judeţene şi de credincioşi.

Ierarhii, preoţii şi credincioşii moldoveni l-au primit cu dragoste pe Patriarhul lor

La Catedrala mitropolitană din Iaşi, Patriarhul României a fost aşteptat de sute de pelerini care au venit la Iaşi pentru a participa la hramul Sfintei Parascheva. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel s-a închinat la moaştele Sfintei Parascheva şi ale Sfântului Maxim Mărturisitorul, aflate sub un baldachin împodobit cu flori lângă Catedrala din Iaşi. A avut loc şi o slujbă de Te Deum oficiată de PS Corneliu, Episcopul Huşilor. La final, IPS Mitropolit Teofan a adresat un cuvânt de bun venit în care a vorbit despre legăturile Preafericitului Părinte Daniel cu Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. "Întru numele Domnului, PF Daniel revine acasă în Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. Întru numele Domnului, ierarhii Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, vieţuitorii sfintelor mănăstiri, preoţii din parohii, ostenitorii în aşezămintele bisericeşti şi poporul drept credincios din Moldova primesc cu dragoste pe Patriarhul lor, rugându-l pe Dumnezeu să-L aibă în iubirea milostivirii Sale. Întru numele Domnului, Părintele Patriarh Daniel vine să slujească Sfânta Liturghie la Catedrala mitropolitană din Iaşi, vine să se închine moaştelor Sfintei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei", a spus IPS Teofan.

Îndemn la înmulţirea rugăciunii şi întărirea credinţei

Patriarhul României a vorbit în cuvântul său despre modelul de urmat pe care îl reprezintă Sf. Parascheva şi Sf. Maxim, care sunt cinstiţi în mod deosebit la Iaşi în aceste zile. "Una din marile dăruiri ale harului Preasfintei Treimi sunt sfinţii, care se împărtăşesc din sfinţenia lui Dumnezeu şi devin luminători în Biserică pentru veacuri. Biserica Ortodoxă prăznuieşte Duminica Tuturor Sfinţilor, ca primă duminică după Pogorârea Sfântului Duh, şi nu la începutul lunii noiembrie, aşa cum se întâmplă în altă parte. Roadele lucrării Duhului Sfânt în Biserică sunt tocmai sfinţii, care îl mărturisesc şi îl preamăresc pe Hristos prin felul lor foarte bogat de a exprima lucrarea sfinţeniei lui Dumnezeu în fiecare persoană umană. În mod deosebit, în aceste zile cinstim pe Sfânta Parascheva pentru că este hramul ei, dar şi pe Sfântul Maxim Mărturisitorul, care este considerat cel mai mare teolog al epocii bizantine. Sf. Maxim Mărturisitorul a fost unul din cei mai erudiţi oameni din timpul său. El are în comun cu Sfânta Parascheva monahismul smerit şi erudit. Faptul de a avea doi rugători, din sec. al VII-lea şi din sec. al XI-lea, ne îndeamnă şi pe noi să înmulţim rugăciunea să ne întărim în credinţă într-o vreme de mult relativism şi delăsare", a explicat Patriarhul României.

Niciun comentariu: