miercuri, 13 octombrie 2010

Patriarhul Teoctist, evocat la Iaşi

La Catedrala mitropolitană din Iaşi a fost oficiat ieri un parastas pentru vrednicul de pomenire patriarh Teoctist. În Sala "Dr. Iustin Moisescu" a Centrului Eparhial Iaşi a avut loc un moment de evocare a personalităţii celui de-al cincilea patriarh al Bisericii noastre.

Slujba de Parastas a fost săvârşită de Înalt Preasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, şi PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. La final, Mitropolitul Teofan a rostit un cuvânt de învăţătură în care a amintit câteva momente din viaţa vrednicului de pomenire patriarh Teoctist, în vremea cât a fost mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. În Sala "Dr. Iustin Moisescu", patriarhul Teoctist a fost evocat printr-un film documentar şi o lansare de carte. Pe lângă cei patru ierarhi au mai participat preoţi sau personalităţi care l-au cunoscut pe patriarhul Teoctist. În debutul evenimentului, moderat de pr. Constantin Sturzu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Iaşilor, scriitorul Grigore Ilisei, care l-a cunoscut pe vrednicul de pomenire patriarh Teoctist, a reliefat câteva aspecte din viaţa fostului mitropolit al Moldovei şi Sucevei (1977-1986).

"Urme în eternitate - Mitropolitul Teoctist al Moldovei şi Sucevei"

Participanţii au vizionat apoi un film despre activitatea patriarhului Teoctist ca mitropolit (şi locţiitor de mitropolit) al Moldovei şi Sucevei, care a fost urmat de lansarea volumului "Urme în eternitate - Mitropolitul Teoctist al Moldovei si Sucevei", publicat la Editura Doxologia a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Prezentarea cărţii a fost făcută de pr. prof. dr. Ion Vicovan, prodecanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae" din Iaşi, care a amintit faptul că printre autori se numără Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, IPS Mitropolit Teofan, IPS Arhiepiscop Pimen, PS Episcop Corneliu, PS Calinic Botoşăneanul şi PS Ioachim Băcăuanul. "Lucrarea îl are ca autor pe academicianul Alexandru Zub, 12 profesori de teologie de la seminariile teologice, 18 preoţi, doi consilieri, zece protopopi, cinci monahi, un medic etc. Lucrarea conţine în primul capitol cuvântul celor şase arhierei. A doua parte se referă la întreaga activitate ca mitropolit al Moldovei şi Sucevei din punct de vedere pastoral-misionar, liturgic, cultural, administrativ, din punctul de vedere al monahismului, iar a treia parte cuprinde diverse amintiri ale celor care l-au cunoscut", a precizat pr. prof. dr. Ion Vicovan. Apoi a fost prezentată expoziţia de cărţi tipărită în perioada păstoririi patriarhului Teoctist în Moldova, prezentare făcută de Virginia Popa, directorul Bibliotecii "Dumitru Stăniloae" a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. La finalul evenimentului, IPS Mitropolit Teofan a amintit faptul că manifestarea dedicată patriarhului Teoctist are loc la împlinirea a 33 de ani de la întronizarea ca arhiepiscop al Iaşilor şi mitropolit al Moldovei şi Sucevei. "Patru sunt elementele care l-au definit pe părintele patriarh Teoctist: părinte duhovnicesc, simţ misionar, glas profetic şi deţinător al harismei Bisericii", a amintit Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Teofan.

Niciun comentariu: