luni, 18 octombrie 2010

Binecuvântarea studenţilor teologi la începutul anului universitar

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a binecuvântat vineri, 15 octombrie, anul universitar 2010-2011 la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi. În cadrul aceluiaşi eveniment a avut loc deschiderea simpozionului internaţional dedicat Anului omagial al Crezului ortodox şi al Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române.

În Sala "Dr. Iustin Moisescu" a Centrului eparhial Iaşi a avut loc vineri binecuvântarea anului universitar 2010-2011, în cadrul Facultăţii de Teologie "Dumitru Stăniloae" a Universităţii "Al. I. Cuza" din Iaşi. Au participat Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, prof. univ. dr. Vasile Işan, rectorul Universităţii "Al. I. Cuza" din Iaşi, pr. prof. dr. Viorel Sava, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae", precum şi alţi ierarhi ai Bisericii noastre, profesori şi studenţi. A urmat deschiderea lucrărilor simpozionului internaţional "Anul Crezului ortodox şi al Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (BOR)". Lucrările simpozionului s-au desfăşurat în perioada 15-16 octombrie 2010, pe două secţiuni: Crezul ortodox şi Autocefalia BOR. La lucrări au participat personalităţi din străinătate şi profesori de teologie din principalele centre universitare. Pr. prof. dr. Viorel Sava, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae", a remarcat faptul că Preafericitul Părinte Daniel este prezent mereu în eparhia pe care a păstorit-o prin şcolile de teologie, prin Facultatea de Teologie Ortodoxă reactivată la Iaşi, dar şi prin alte instituţii înfiinţate. "Astăzi (n.r. vineri) e un moment care marchează continuitatea pe care PF Daniel a dorit-o aici la Facultatea de Teologie din Iaşi", a spus pr. prof. dr. Viorel Sava, care a mulţumit tuturor celor care s-au implicat în organizarea celor două evenimente ale Facultăţii de Teologie din Iaşi, în mod special Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan, "care ne-a susţinut foarte mult şi foarte consistent", Editurii Doxologia a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, precum şi profesorilor care s-au implicat.

Această facultate de teologie îmbină spiritualitatea cu ştiinţa"

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a precizat în cuvântul său faptul că o facultate de teologie trebuie să îmbine spiritualitatea cu ştiinţa. "Toată lucrarea de organizare a unei facultăţi înseamnă responsabilitate, muncă multă şi pregătire multă. Această facultate de teologie îmbină spiritualitatea cu ştiinţa. Evanghelia şi cercetarea ştiinţifică sunt necesare astăzi, mai mult ca oricând, deoarece o facultate de teologie din Europa se verifică nu doar prin predarea cursurilor, ci şi prin cercetarea ştiinţifică academică. În general, vrem să vă felicităm pentru că se menţine această legătură între rugăciune şi teologie ca activitate academică", a spus Preafericirea Sa. Simpozionul de la Facultatea de Teologie din Iaşi s-a înscris în seria manifestărilor Anului omagial al Crezului ortodox şi al Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române. Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan a amintit în cuvântul său faptul că una dintre cele mai importante sarcini ale unei Biserici autocefale este aceea de a păstra adevărul de credinţă. "Facultatea de Teologie este chemată să se aşeze întru slujirea Bisericii Autocefale prin faptul că pregăteşte preotul de mâine. Prin intermediul tuturor disciplinelor care sunt predate de către profesori şi asimilate de studenţi totul trebuie să fie aşezat întru slujirea Bisericii Ortodoxe Autocefale Române. Viitorii slujitori ai Bisericii au datoria de a cunoaşte, de a sluji şi de a mărturisi adevărul", a spus Părintele Mitropolit Teofan.

Niciun comentariu: