Peste 300 de ieşeni au participat marţi seara la slujba Vecerniei unită cu Litia de la Biserica "Sf. Ap. Toma" din cartierul Alexandru cel Bun. Programul din ajunul sărbătorii sfântului lăcaş a început cu slujba Aghezmei mici, întrucât, de marţi seara slujbele s-au mutat din paraclisul parohiei în biserica mare. Recent la biserica parohiei s-au finalizat lucrări precum punerea pardoselii, montarea geamurilor şi a catapetesmei. Slujba Vecerniei unită cu Litia a fost oficiată de un sobor de 25 de preoţi din Iaşi. Un grup de elevi seminarişti şi absolvenţi ai Seminarului Teologic Liceal Ortodox "Sf. Vasile cel Mare" din Iaşi, dirijat de pr. prof. Iulian Zaltariov, a oferit răspunsurile liturgice.
"Biserica în care ne aflăm este o roadă a credinţei"
La final, pr. Bogdan Ţifrea, slujitor la Biserica "Sf. M. Mc. Mina" din Iaşi şi redactor-şef al postului Radio TRINITAS, redacţia din Iaşi, a remarcat faptul că pomenirea Sfântului Ap. Toma se face mai întâi la o săptămână după Paşti "când amintim de încredinţarea lui Toma că Mântuitorul a pătimit şi a înviat". Sf. Ap. Toma este cunoscut în tradiţia Bisericii prin mărturia sa. Astfel, accentul cade pe mărturia pe care o aduce Sfântul Toma despre Învierea lui Hristos şi nu pe persoana lui. "În această zi (n.r. 6 octombrie) facem pomenirea martiriului Sfântului Ap. Toma. Sf. Ap. Toma ne îndeamnă pe noi cei de astăzi să devenim apostoli ai lui Hristos. Cei 12 apostoli au dus învăţătura Evangheliei în toată lumea, ceea ce ne arată că acolo unde este multă credinţă, multă smerenie, evlavie şi dorinţă de a face binele Dumnezeu trimite harul său", a spus pr. Bogdan Ţifrea. Părintele Constantin Andrei, protoiereul Protopopiatului Iaşi 1, a apreciat jertfa din ultimii zece ani atât a părintelui paroh Toma Gradinaciuc, cât şi a credincioşilor, ctitorilor sau binefăcătorilor. "Biserica în care ne aflăm este o roadă a credinţei. Ori de câte ori am vizitat acest şantier cu PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, am văzut oameni care lucrau cu mare osârdie pentru a vedea biserica terminată", a mărturisit pr. protopop Constantin Andrei.
Zidirea duhovnicească a credincioşilor
Părintele paroh Toma Gradinaciuc şi-a exprimat bucuria pentru că Dumnezeu, pentru rugăciunile Sfântului Ap. Toma, a rânduit ca sfintele slujbe să se săvârşească de acum înainte în biserica mare. "Seara aceasta (n.r. marţi) şi ziua de mâine (n.r. ieri) este una deosebită pentru că este dedicată Sfântului Ap. Toma, patronul Bisericii noastre, care ne-a condus până în acest moment, prin rugăciunile sale către Hristos, la atât de frumoase realizări. În paraclisul în care am slujit până acum am realizat foarte mult din punct de vedere duhovnicesc. Această zi să fie una de reper pentru noi, astfel încât să ţinem minte că în anul 2010, de ziua Sfântului Ap. Toma, am început sfintele slujbe în biserica nouă", a spus pr. paroh Toma Gradinaciuc, care a mulţumit credincioşilor şi preoţilor pentru prezenţă, dar mai ales ctitorilor şi binefăcătorilor care au sprijinit lucrările de construcţie a sfântului lăcaş. Ieri-dimineaţă s-au săvârşit Utrenia, Acatistul, Sfânta Liturghie şi o slujbă de mulţumire.
La Biserica Toma Cozma s-au finalizat lucrările de consolidare şi restaurare
Biserica Toma Cozma din Iaşi şi-a cinstit ieri ocrotitorul prin oficierea în biserica ocrotită de Sf. Ap. Toma şi Sf. Ecaterina a slujbei Utreniei şi a Sfintei Liturghii. "Ne-am bucurat că la această sărbătoare a Sfântului Ap. Toma biserica ce îi este închinată s-a îmbrăcat în haină nouă, schimbându-şi înfăţişarea prin încheierea lucrărilor de consolidare şi reparaţii care au fost efectuate în ultimii trei ani şi jumătate", a declarat pr. paroh Mihai Mărgineanu. Lucrările de reparaţii la biserică s-au încheiat cu tencuirea şi zugrăvirea interiorului. "Sfântul lăcaş a recăpătat o înfăţişare oarecum diferită pentru că în interior pereţii sunt albi. Această înfăţişare are în vedere conservarea în condiţii optime a unor obiecte valoroase ce fac parte din Patrimoniul Cultural Naţional, şi anume icoanele cu Sfinţii Apostoli şi Răstignirea Mântuitorului care sunt expuse pe pereţii acestui sfânt lăcaş", a amintit pr. paroh Mihai Mărgineanu.
Icoane de patrimoniuîn ctitoria banului Toma Cozma
"Icoanele înfăţişându-i pe Sfinţii Apostoli şi Răstignirea Mântuitorului au fost realizate de pictorul italian Giovani Schiavoni, care a trăit în jumătatea sec. al XIX-lea şi care se bucură de un prestigiu deosebit în lumea ieşeană. Giovani Schiavoni a fost unul dintre promotorii celei dintâi şcoli de pictură modernă la Academia Mihăileană din Iaşi. Icoanele au fost realizate pentru Catedrala mitropolitană din Iaşi, care se afla în acea perioadă în construcţie. A urmat o perioadă mai lungă până la finalizarea lucrărilor catedralei, ulterior pictura acestui edificiu fiind încredinţată pictorului Gheorghe Tattarescu. Au stat în depozitele Muzeului de Artă al României, secţia Iaşi, până în anul 1955, când au fost aduse şi expuse în Biserica Toma Cozma. Astfel, lăcaşul de închinare îmbină arhitectura clasică a unei biserici ortodoxe din Moldova cu cea din Ardeal, la turnul-clopotniţă, şi cu cea modernă, la icoanele din interior. Ne-am propus ca în perioada care urmează să realizăm în interior un grup de icoane care să conţină pe toţi sfinţii pe care îi serbăm ca biserică de parohie. Dorim prin această să se facă o completare cu pictura bizantină fără a afecta înfăţişarea bisericii în interior", a mai spus pr. paroh Mihai Mărgineanu.
Un comentariu:
foarte frumos,aseara a fost o slujba frumoasa de inviere in cartier.Bv Parinte Toma
Trimiteți un comentariu