vineri, 26 octombrie 2012

Pelerinaje cu odoare sfinte în cinstea Sfântului Dimitrie cel Nou

Ieşenii se pot închina în aceste zile la racla în care se află un papuc al Sfântului Ierarh Spiridon şi un fragment din lemnul Sfintei Cruci, aduse la Biserica "Sfântul Ştefan" din Iaşi. În parohia Vorona Nouă din Protopopiatul Botoşani a ajuns ieri racla cu părticele din moaştele Sfântului Apostol Andrei. Cele două pelerinaje sunt prilejuite de sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou. 

La Biserica "Sfântul Arhidiacon Ştefan" din cartierul ieşean Tătăraşi a fost adus aseară papucul Sfântului Ierarh Spiridon şi un fragment din lemnul Sfintei Cruci. Odoarele de mare preţ au ajuns la acest sfânt lăcaş de la Mănăstirea Râşca din judeţul Suceava cu prilejul serbării celui de-al doilea hram, Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou din Basarabi. Pelerinajul are loc cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi a Înalt Preasfinţitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. În Biserica "Sfântul Arhidiacon Ştefan" se vor oficia astăzi, de la ora 8:00, Utrenia, Acatistul şi Sfânta Liturghie, iar de la ora 17:00 se va sluji Vecernia unită cu Litia în cinstea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou. Mâine- dimineaţă, programul liturgic va continua cu Utrenia, Acatistul şi Sfânta Liturghie. "Prin acest pelerinaj împlinim o dorinţă a enoriaşilor noştri de a avea aceste odoare sfinte în biserica noastră. Ne dorim astfel să sporim duhovniceşte şi să oferim acestui hram o importanţă deosebită. Invităm pe toţi cei care doresc să-l cinstească pe Sfântul Cuvios Dimitrie din Basarabi, pe Sfântul Spiridon şi Sfânta Cruce să participe la sfintele slujbe", a spus pr. paroh Dumitru Mihăilă. Amintim că în Biserica "Sfântul Arhidiacon Ştefan" din Iaşi se află spre închinare un veşmânt care a acoperit pentru o perioadă moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou, aflate la Catedrala patriarhală din Bucureşti.
În parohia Vorona Nouă din Protopopiatul Botoşani a ajuns ieri racla în care se află un fragment din moaştele Sfântului Apostol Andrei. Sfintele moaşte au fost aduse de la Mănăstirea "Sfântul Apostol Andrei" - Peştera din judeţul Constanţa, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan şi a Înalt Preasfinţitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Biserica parohiei Vorona Nouă are două hramuri: Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, şi Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou. În această dimineaţă se vor sluji Utrenia şi Sânta Liturghie, iar de la ora 17:00 vor fi săvârşite Vecernia şi Taina Sfântului Maslu, urmate de rugăciuni pentru ploaie. Racla cu moaştele Sfântului Apostol Andrei se va întoarce duminică, 28 octombrie 2012, la Mănăstirea Peştera.

Niciun comentariu: