joi, 11 octombrie 2012

Hramul tradiţional al Catedralei din Iaşi

Sfânta Cuvioasă Parascheva adună în aceste zile pelerini din ţară şi străinătate cu prilejul hramului tradiţional al Catedralei mitropolitane din Iaşi. Aseară au ajuns moaştele Sfântului Cuvios Teofil, cel nebun pentru Hristos, de la Mănăstirea Kitaev - Ucraina. 

Paşii pelerinilor se îndreaptă în aceste zile către Iaşi pentru a se ruga Sfintei Parascheva şi pentru a se închina moaştelor ocrotitoarei Moldovei.
Aşa cum este tradiţia din fiecare an, aseară au fost aduse părticele din moaştele Sfântului Cuvios Teofil din Ucraina. Moaştele sfântului vor fi scoase în această dimineaţă din Catedrala mitropolitană din Iaşi alături de cele ale Sfintei Cuvioase Parascheva. Procesiunea va fi condusă de Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. Sute de credincioşi sunt aşteptaţi la această procesiune cu lumânări aprinse.
Moaştele celor doi sfinţi vor fi depuse în baldachinul special amenajat lângă Catedrala mitropolitană din Iaşi. De la ora 9:00, PS Calinic Botoşăneanul, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, va oficia Sfânta Liturghie. Vineri seară, de la ora 19:00, va avea loc pelerinajul "Calea Sfinţilor" pe următorul traseu: Catedrala mitropolitană din Iaşi - str. Sf. Andrei - str. Palat - Biserica "Sf. Nicolae" - Domnesc - bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt - Catedrala mitropolitană. "Noutatea pentru acest an în legătură cu pelerinajul "Calea Sfinţilor" este aceea că se va forma un culoar de credincioşi. Acesta se va întinde pe str. Sf. Andrei, str. Palat şi bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt până la intrarea în curtea Catedralei mitropolitane.
Oamenii vor ţine lumânări aprinse în mâini. Pe parcursul traseului vor fi intonate troparul Sfintei Parascheva şi al Sfântului Cuvios Teofil, dar şi alte cântări ale Bisericii noastre. Pelerinajul va începe la ora 19:00, când se va ieşi în procesiune pe poarta din spatele Catedralei mitropolitane din Iaşi", a spus pr. Marian Timofte, consilier al Sectorului Administrativ bisericesc al Arhiepiscopiei Iaşilor.
Pe timpul acestor zile, numărul pelerinilor în Catedrala mitropolitană a fost mult mai mare. Cu flori şi busuioc în mâini, oamenii s-au închinat moaştelor Sfintei Parascheva şi au asistat la sfintele slujbe. "Am ales să vin mai devreme la Iaşi pentru a mă închina Sfintei Cuvioase Parascheva, întrucât nu-mi permite sănătatea să stau la rând foarte mult timp. Am nădejdea că puţinii paşi pe care i-am făcut spre racla Cuvioasei vor fi primiţi şi că prin rugăciunile ei voi primi răspuns la cererile mele", a declarat Maria Costea din Vaslui.

Niciun comentariu: