joi, 11 octombrie 2012

Moaştele Sfântului Teofil au ajuns aseară la Iaşi

Racla în care se află moaştele Sfântului Cuvios Teofil, cel nebun pentru Hristos, a sosit aseară la Iaşi de la Mănăstirea Kitaev - Ucraina. Sfintele moaşte au fost aduse de o delegaţie a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

La Iaşi se află de aseară racla cu fragmente din moaştele Sfântului Cuvios Teofil, cel nebun pentru Hristos. Sfintele moaşte au fost aduse de o delegaţie formată din reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei şi ai Mănăstirii Kitaev din Ucraina. Delegaţia ucraineană a fost formată din părinţi de la Mănăstirea Kitaev şi de la Lavra Pecerskaia din Kiev. Racla cu moaştele sfântului a fost întâmpinată de Înalt Preasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan, de părinţii slujitori de la Catedrala mitropolitană, care au intonat Troparul Sfântului Teofil, şi de numeroşi credincioşi.
Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei şi-a exprimat bucuria pentru faptul că, alături de moaştele Sfintei Parascheva, pelerinii vor avea posibilitatea să se închine şi la racla ce adăposteşte un fragment din moaştele Sfântului Teofil. IPS Teofan a amintit apoi de legătura frumoasă între Iaşi şi Kiev, creată prin intermediul Sfântului Petru Movilă şi a Sfântului Paisie Velicicovschi.
Delegaţia Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei a plecat din Iaşi marţi, 9 octombrie, spre Ucraina şi a ajuns la Mănăstirea Kitaev, aflată într-o suburbie a Kievului, spre orele serii. "La Kitaev ne-am închinat la moaştele întregi ale Sfântului Teofil care sunt depuse într-o raclă aurită, aşezată într-un paraclis închinat celor 12 Apostoli ai Mântuitorului Hristos. Pentru hramul de la Catedrala mitropolitană din Iaşi, fragmentele din moaştele Sfântului Teofil au fost aşezate într-o raclă mai mică", a relatat pr. Andrei Zlăvog, directorul Compartimentului Aprovizionare Transport şi Parc Auto al Centrului eparhial Iaşi.
Ieri, 10 octombrie, părinţii din delegaţie s-au îndreptat spre Iaşi cu racla cu moaştele Sfântului Teofil pentru a fi venerate de credincioşii care vin la sărbătoarea Sfintei Parascheva. "Ne-am închinat în cele trei catedrale din Lavra Pecerskaia de la Kiev, în peşterile aflate sub aceste lăcaşuri de închinăciune şi la mormântul Sfântului Petru Movilă, care se află în catedrala mare a lavrei, apoi ne-am îndreptat spre Iaşi. Înalt Preasfinţitul Antonie, Arhiepiscop de Borispil şi rector al Academiei Teologice din Kiev, va ajunge pe Aeroportul din Iaşi mâine, 12 octombrie, la ora 13:00", a amintit pr. Andrei Zlăvog.
Moaştele Sfântului Teofil vor rămâne la Iaşi până marţi, 16 octombrie, când racla cu moaştele Sfântului se va întoarce în Ucraina.

Niciun comentariu: