luni, 15 octombrie 2012

Încununarea anilor de jertfă la Biserica „Intrarea Domnului în Ierusalim“ din Iaşi

Enoriaşii parohiei "Intrarea Domnului în Ierusalim" au avut bucuria de a participa, în urmă cu două zile, la sfinţirea bisericii parohiale. Slujba a fost săvârşită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, alături de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi. Construcţia sfântului lăcaş a durat 12 ani, iar lucrările au fost coordonate de părintele paroh Dumitru Boboc. Un alt moment deosebit a reprezentat săvârşirea Sfintei Liturghii de către IPS Pimen, PS Calinic Botoşăneanul şi PS Emilian Lovişteanul. 

Biserica cu hramurile "Intrarea Domnului în Ierusalim" şi "Sfântul Mare Mucenic Dimitrie" - Flora din Iaşi a primit, în urmă cu două zile, veşmântul sfinţirii. De dimineaţă, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înalt Preasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, alături de PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, şi de PS Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului. Din soborul de preoţi au făcut parte slujitori ai sfintelor altare din Arhiepiscopia Iaşilor, dar şi din alte eparhii din ţară. Răspunsurile la strană au fost oferite de Corul "Laudate Dominum" al Bisericii "Sfântul Iulian din Tars" din Campusul studenţesc "Tudor Vladimirescu", dirijat de Ion Ioan. Aproape 2.000 de oameni s-au rugat în timpul acestei slujbe, deşi a plouat necontenit, iar vremea a fost rece. 

"Ploaia este o binecuvântare nemărginită a lui Dumnezeu"

Înalt Preasfinţitul Pimen a adresat cu acest prilej un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre importanţa căinţei. "Părerea de rău pentru păcatele săvârşite este foarte importantă în viaţa creştinului. Avem nevoie de căinţă, însă nu trebuie să ne pierdem nădejdea în Dumnezeu, după cum ne învaţă Sfinţii Părinţi. Adeseori, boala este adusă de păcat. Orice păcat aduce o îmbolnăvire. De aceea avem nevoie de rugăciune şi de spovedanie, unite cu faptele bune. Fariseii şi cărturarii nu credeau în Mântuitorul Hristos că este şi Dumnezeu, deşi văzuseră atâtea minuni. Noi avem posibilitatea să credem întrucât chipul lui Dumnezeu din noi ne îndeamnă spre a crede. Privind natura, lumea înconjurătoare, vedem şi înţelegem puterea şi purtarea de grijă a lui Dumnezeu. Deşi în această vară a fost secetă mare, din când în când Dumnezeu a adus ploaie. Ploaia de astăzi este o binecuvântare nemărginită a lui Dumnezeu. Prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu vom avea pâine, pentru că grâul semănat în ţărâna uscată încolţeşte. În viaţă avem multe necazuri, însă acestea pot fi biruite prin puterea şi credinţa în Dumnezeu. Avem nevoie de rugăciune pretutindeni, dar mai ales în casa lui Dumnezeu, care este biserica. În vremurile trecute se construiau biserici mai mici, însă acum se zidesc lăcaşuri de închinăciune mai mari pentru că e lume mai multă.
Iubiţi credincioşi, astăzi (n.r. sâmbătă) v-aţi rugat alături de noi chiar dacă a plouat. Rog pe Bunul Dumnezeu ca jertfa pe care dumneavoastră aţi închinat-o astăzi prin faptul că aţi stat în ploaie şi jertfa pe care aţi depus-o la zidirea acestei biserici să fie bineprimită în împărăţia lui Dumnezeu", s-a exprimat IPS Pimen. 

"Este de apreciat răbdarea dumneavoastră"

Părintele paroh Dumitru Boboc şi-a exprimat bucuria pentru că Înalt Preasfinţitul Pimen a slujit Sfânta Liturghie care a precedat târnosirea lăcaşului de închinăciune din zona Flora. Părintele Dumitru Boboc a amintit că Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor l-a hirotonit preot în Iaşi acum 27 de ani. "Mulţumim Preasfinţitului Calinic Botoşăneanul care a supravegheat permanent şantierul bisericii noastre, având un rol pozitiv în evoluţia lucrărilor de pictură. Mulţumim şi Preasfinţitului Emilian Lovişteanul care este plecat de la Iaşi pentru a sluji în demnitatea de arhiereu în Arhiepiscopia Râmnicului. Este de apreciat răbdarea dumneavoastră pentru că, iată, staţi aici, în ploaie, cu răbdarea şi bucuria de a fi împreună la acest moment deosebit al parohiei noastre. Au fost ani de jertfă, de muncă şi de împreună-lucrare. Acum zece ani, pe 13 octombrie, s-a sfinţit demisolul bisericii pe o vreme mai rece decât acum. Iată că în anii ce au urmat au continuat lucrările. Mulţumim tuturor părinţilor care au venit să se bucure împreună cu noi la momentul sfinţirii bisericii", a spus pr. paroh Dumitru Boboc. A urmat sfinţirea Bisericii "Intrarea Domnului în Ierusalim".

Niciun comentariu: