joi, 11 octombrie 2012

Implicare şi comuniune la hramul Sfintei Parascheva

În fiecare an, hramul Sfintei Cuvioase Parascheva oferă posibilitatea ieşenilor, dar şi locuitorilor din parohiile mai îndepărtate de a-şi manifesta dragostea faţă de semeni. Pelerinii vor primi, prin intermediul protopopiatelor Iaşi 1, Iaşi 2 şi Iaşi 3, pachete cu alimente, ceai, vin fiert şi fructe. Centrul de Pelerinaj al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei va direcţiona credincioşii care vor veni la Iaşi către bisericile sau persoanele care îi pot caza pe timpul nopţii. 

Parohiile din mediul urban şi din mediul rural ale Protopopiatului Iaşi 1 s-au oferit să vină în întâmpinarea pelerinilor prin oferirea unui adăpost sau a hranei. Hrana şi ceaiul cald vor fi oferite cu sprijinul asistenţilor sociali şi al voluntarilor Biroului de Asistenţă Socială (BAS) "Diaconia" al Arhiepiscopiei Iaşilor şi ai Cantinei "Sfântul Haralambie" a parohiei "Sfântul Haralambie" din Iaşi. Preoţii Protopopiatului Iaşi 1 vor ajuta în desfăşurarea hramului, fiind rânduiţi la sfintele slujbe sau la racla Sfintei Cuvioase Parascheva. "Credincioşii din parohiile noastre îi primesc cu drag pe pelerini pentru că au primit din darurile Sfintei Parascheva. Acest lucru nu face altceva decât să creeze comuniune între cei care vin de departe şi între cei prezenţi. Implicarea credincioşilor din parohiile noastre creează comuniune între toţi credincioşii care se roagă lui Dumnezeu, Maicii Domnului şi sfinţilor. Sfânta Parascheva ne aduce în fiecare an bucurie în preajma zilei de 14 octombrie. Credincioşii, de aproape şi de departe, vin la Iaşi cu bucuriile şi necazurile lor, se aşază la rând pentru a se închina la racla în care se află moaştele. Ştim cu toţii că la acest hram vin preoţii cu cete de credincioşi care intonează la rândul pe care îl formează cântări ale Bisericii noastre. Este un vers care îmi place foarte mult: "Am venit măicuţă ca să te mai vedem, să-ţi spunem necazul pe care-l avem...". Oamenii vin să mulţumească Sfintei Cuvioase Parascheva pentru darurile pe care le-au primit în urma rugăciunilor ei. În acelaşi timp, credincioşii se roagă mai departe pentru cei dragi ai lor în general, dar şi pentru pacea ţării noastre şi a lumii", a spus pr. Toma Gradinaciuc, protopop al Protopopiatului Iaşi 1. 

Prietenie între ieşeni şi pelerini

Preoţii Protopopiatului Iaşi 2, prin Biroul de Asistenţă Socială al protoieriei, vor veni şi în acest an în întâmpinarea pelerinilor care vor veni la Iaşi cu prilejul hramului Sfintei Cuvioase Parascheva. Părinţii parohi au făcut apel la enoriaşii lor pentru a oferi un mic dar sau un loc de cazare. Protopopiatul Iaşi 2 se va implica şi în programul "Hrană pentru pelerini", care va fi derulat de BAS "Diaconia" al Arhiepiscopiei Iaşilor. După cum ne-a relatat pr. Vilie Doroşincă, protopop al Protopopiatului Iaşi 2, vor fi oferite în jur de 7.000 de pachete cu alimente şi peste 5.000 de pahare cu ceai şi cafea. Majoritatea celor care vin an de an la Iaşi pentru a se închina moaştelor Sfintei Parascheva şi altor sfinţi au convingerea că primesc izbăvire pentru necazurile lor. Pelerinii au trăit minuni în urma rugăciunilor pe care sfinţii le-au înălţat la cer, împlinindu-li-se multe dorinţe. Preoţii şi credincioşii parohiilor noastre primesc de mai mulţi ani pelerini care vin an de an la hramul de pe 14 octombrie. S-a creat o prietenie, astfel că foarte mulţi dintre enoriaşii noştri îi aşteaptă pe cei din alte părţi pentru a le oferi un loc de cazare şi masa care se cuvine. Preoţii de la bisericile din Iaşi care aparţin de protopopiatul nostru, împreună cu membrii consiliilor şi comitetelor parohiale, vor ţine bisericile deschise în noaptea de 12 spre 13 octombrie şi în noaptea de 13 spre 14 octombrie. Credincioşii care s-au închinat la moaştele sfinţilor vor putea rămâne în sfintele lăcaşuri, unde vor primi un pachet cu hrană şi ceai cald. Datele de contact ale ieşenilor care pot primi pelerini pe timpul nopţii vor fi centralizate la sediul protopopiatului pentru ca ulterior să ajungă la Centrul de Pelerinaj "Sfânta Parascheva" al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei", a explicat pr. protopop Vilie Doroşincă. 

Echipă de voluntari din partea Protopopiatului Iaşi 3

Activitatea socială pe perioada pelerinajului Sfintei Cuvioase Parascheva va fi organizată pe două direcţii fundamentale: duhovnicească şi materială. În perioada 12-14 octombrie va fi desfăşurată o activitate filantropică prin intermediul unei echipe de voluntari, pentru a veni în întâmpinarea pelerinilor veniţi la hramul Sfintei Parascheva. "În activitatea social-filantropică vor fi implicate următoarele componente: Protopopiatul Iaşi 3 (150 de pachete, cuprinzând o pâine, o cutie de pate şi o sticlă de apă, 100 de pahare de ceai cald, 150 de acatiste cu Sfânta Cuvioasă Parascheva şi 100 de acatiste pentru Institutul Regional de Oncologie Iaşi), parohiile (vor oferi pachete cu alimente, cornuri, fructe, ceai şi vin fiert), mănăstirile (vor oferi cazare gratuită pelerinilor) şi voluntariatul (voluntarii Codrin Vasile Andone, Vasilica Andone şi Andreea Velicu vor asigura, în caz de nevoie, un minim de asistenţă medicală)", a declarat pr. Mihail Roşu, protopop al Protopopiatului Iaşi 3, care a adăugat că 13 preoţi ai protoieriei pe care o conduce vor fi implicaţi în Pelerinajul "Calea Sfinţilor", care va avea loc mâine seară, de la ora 19:00. "Pelerinajul înseamnă întâlnirea cu un model, cu un sfânt care a câştigat deja împărăţia cerurilor. Pelerinul trebuie să se folosească de acest model pentru a câştiga împărăţia cerurilor", a subliniat pr. protopop Mihail Roşu. pagina

Niciun comentariu: