sâmbătă, 13 octombrie 2012

Dar de mare preţ pentru Sfânta Cuvioasă Parascheva

Pelerinii care trec prin dreptul raclei Sfintei Cuvioase Parascheva şi ale Sfântului Cuvios Teofil, cel nebun pentru Hristos, intră în Catedrala mitropolitană din Iaşi pentru a se închina. Din acest an, în baldachinul unde sunt aşezate moaştele Sfintei Parascheva se află spre închinarea credincioşilor o icoană brodată ce reprezintă chipul Ocrotitoarei Moldovei. 

Sfânta Cuvioasă Parascheva este cinstită în aceste zile de zeci de mii de pelerini din toată ţara. Cuvioasa mult folositoare ascultă şi împlineşte rugăciunile oamenilor care se roagă pentru împlinirea unei dorinţe sau pentru izbăvirea unui necaz. O parte dintre cei care primesc ajutorul Sfintei doresc să-şi manifeste recunoştinţa prin diferite forme. Dacă anul trecut Sfânta a primit în dar un iconostas, cu prilejul hramului din acest an, prin contribuţia mai multor creştini, sub baldachinul Cuvioasei a fost aşezată o icoană brodată. Această reprezentare este o copie a icoanei Sfintei Parascheva reprezentată pe tron, asemeni Maicii Domnului. "Această icoană brodată manual, care arată ca un epitaf, este lucrată în atelierul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei de către doamna Marcu alături de echipa, partea de sculptură fiind realizată de domnul Peiu de la Târgu Neamţ. Această icoană a fost asamblată la Mănăstirea Golia din Iaşi, partea lemnoasă fiind acoperită cu foiţă de aur la Centrul de Conservare şi Restaurare a Patrimoniului de Artă Creştină "Resurrectio" din cadrul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Icoana are 1,80 metri lăţime şi 1,40 metri înălţime şi o reprezintă pe Sfânta Parascheva stând pe tron, după modelul celei pictate în Catedrala arhiepiscopală din Roman. În jurul chipului Sfintei Parascheva există trei scene din viaţa Cuvioasei", a spus protos. Valerian Radu, slujitor la Catedrala mitropolitană din Iaşi. 

Icoană brodată timp de un an

Această lucrare deosebit de valoroasă a fost dăruită Sfintei Parascheva cu prilejul hramului din acest an. Pentru realizarea icoanei au contribuit mai multe persoane, în special din Bucureşti. "Am încercat ca prin această lucrare să dăm posibilitatea tuturor celor care vor să facă un dar Sfintei Parascheva să contribuie după a lor putere. Era necesar acest efitaf pentru că noi am înălţat baldachinul Sfintei Parascheva cu 40 de cm pentru a fi la nivel cu iconostasul Ocrotitoarei Moldovei, realizat cu prilejul hramului de anul trecut. Ne trebuia un epitaf, pentru ca atunci când moaştele Sfintei Parascheva sunt scoase pe esplanada din faţa catedralei, oamenii să se poată închina chipului celei mult folositoare. La realizarea acestei icoane brodate s-a muncit din greu timp de un an. Ea va intra în patrimoniul Catedralei mitropolitane din Iaşi, urmând ca la fiecare sărbătoare a hramului să fie pusă spre închinarea pelerinilor", a adăugat protos. Valerian Radu. Anul acesta se vor termina de restaurat cele două tetrapoduri din faţa catapetesemei catedralei. De asemenea, se vor finaliza două icoane, una cu Maica Domnului, cealaltă cu hramul catedralei. Tot cu prilejul hramului din acest an, au fost realizate două acoperăminte pentru masa sfântului altar. Primul va acoperi masa altarului de pe esplanada Catedralei mitropolitane din Iaşi, mâine, în ziua hramului, iar al doilea va fi aşezat pe sfântul jertfelnic din catedrală. "Toate aceste odoare au fost realizate din donaţiile credincioşilor care au dorit să mulţumească Sfintei Parascheva pentru că le-a împlinit cererile înălţate Tronului Preasfintei Treimi", a subliniat protos. Valerian Radu.

Niciun comentariu: