marți, 30 octombrie 2012

Lucrare misionară în parohia Ungheni

În parohia "Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul" - Ungheni, Protopopiatul Iaşi 2, judeţul Iaşi, se află în construcţie o casă socială. Anul trecut, după instalarea părintelui Silviu Tătulea ca paroh, au fost terminate lucrările la casa parohială. În perioada următoare se vor face demersurile pentru consolidarea şi reabilitarea lăcaşului de închinăciune.

În parohia Ungheni, Protopopiatul Iaşi 2, a existat o casă socială veche într-o stare avansată de degradare. Pe locul celei vechi a fost ridicată o nouă clădire, piatra de temelie a noii case sociale fiind pusă în luna mai a acestui an. Clădirea este din BCA pe fundaţie de beton armat, iar lucrările de construcţie se derulează cu sprijinul enoriaşilor din parohie. Casa socială va avea sală de mese şi bucătărie. Noul aşezământ va avea ca destinaţie organizarea praznicelor pentru cei adormiţi, dar se vor organiza şi activităţi filantropice sau catehetice. "Dacă vom avea posibilităţi, ne dorim ca în noua casă socială să funcţioneze o cantină pentru oferirea de hrană persoanelor nevoiaşe. Mulţumim tuturor enoriaşilor care au contribuit la demararea şi susţinerea acestui nou proiect. Suntem recunoscători pentru deosebita generozitate şi jertfelnicie a oamenilor care au ajutat atât prin donaţii în bani, cât şi prin muncă voluntară. Suntem cu toţii încredinţaţi că, participând fiecare în parte după putere la această lucrare, Dumnezeu va binecuvânta fiecare pas, fiecare osteneală prin bucurii duhovniceşti", a spus pr. paroh Silviu Tătulea. 

"Enoriaşii au dorit să aibă un preot care să stea în parohie"

Părintele paroh Silviu Tătulea a fost numit paroh la Ungheni în luna martie a anului 2011, fiind hirotonit şi instalat de PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. După instalare, noul paroh a continuat lucrările la casa parohială, începute în anul 2007 în timpul părintelui Gabriel Lupu. În anul 2011, la sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, casa parohială a fost sfinţită de pr. Vilie Doroşincă, protopop al Protopopiatului Iaşi 2, alături de un sobor de preoţi. "Enoriaşii au dorit să aibă un preot care să stea în parohie. Din anul 1996 nu a mai stat un preot în această comunitate. Oamenii au fost bucuroşi că în parohie vor avea preot paroh şi de aceea au contribuit la lucrări, după a lor putere", a explicat pr. paroh Silviu Tătulea.
Un alt proiect al comunităţii este refacerea Bisericii "Sfântul Ilie" din Ungheni care se află într-o stare avansată de degradare. În anii care vor urma vor fi întreprinse lucrări de consolidare şi reabilitare. "Am început cu casa parohială pentru a putea sta în mijlocul comunităţii, apoi ridicăm casa socială pentru ca, după ce ne vom apuca de reparaţia sfântului lăcaş, să oficiem sfintele slujbe în casa socială", a mai adăugat parohul de la Ungheni.

Niciun comentariu: