marți, 9 octombrie 2012

Conlucrare între instituţii la hramul Sfintei Parascheva

În Sala "Dr. Iustin Moisescu" a Centrului eparhial Iaşi a avut loc ieri o conferinţă de presă dedicată hramului Sfintei Cuvioase Parascheva. Au participat reprezentanţi ai Centrului eparhial Iaşi, ai Jandarmeriei Române, ai Poliţiei Române, ai Primăriei Municipiului Iaşi şi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţe Iaşi. 

În deschidere, pr. Constantin Sturzu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Iaşilor, a amintit de lansările şi expoziţiile de carte cuprinse în manifestările dedicate hramului Sfintei Cuvioase Parascheva. De asemenea, pr. Constantin Sturzu a menţionat cele mai importante slujbe din cadrul programului liturgic al acestei săptămâni. "Vom oferi pelerinilor care se vor închina la moaştele Sfintei Parascheva şi ale Sfântului Cuvios Teofil, cel nebun pentru Hristos, aduse de la Mănăstirea Kitaev - Ucraina, câte o iconiţă. Pe această iconiţă sunt zugrăvite chipurile celor doi sfinţi. Parohiile din Iaşi vor fi implicate în oferirea de ceai şi hrană pentru pelerini", a amintit pr. Constantin Sturzu, care a îndemnat reprezentanţii presei să urmărească siteul oficial al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei pe perioada manifestărilor dedicate Sfintei Parascheva.
În municipiul Iaşi vor acţiona în aceste zile în jur de 260 de poliţişti, atât de la Poliţia Rutieră, cât şi de la celelalte structuri informativ-operative (Serviciul de Investigare a Fraudelor, Serviciul de Investigaţii Criminale şi Serviciu de Intervenţie Rapidă). "Vor fi dislocate patrule în ţinută civilă pentru prinderea în flagrant a celor care încearcă să comită infracţiuni de furt din buzunare, tâlhării sau alte asemenea fapte", a precizat comisarul Ioan Scripniciuc, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi. 

Sute de jandarmi la rândul de pelerini

Pentru asigurarea climatului de ordine şi siguranţă publică în municipiul Iaşi pe timpul manifestărilor dedicate hramului Sfintei Cuvioase Parascheva vor acţiona zilnic în municipiul Iaşi peste 500 de jandarmi. Se va acţiona în sistem integrat sub coordonarea Grupării de Jandarmi Mobile Bacău. "Efectivele dislocate în oraşul Iaşi în perioada menţionată vin de la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Iaşi, Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău şi Gruparea de Jandarmi Mobilă Târgu Mureş. Vom avea alături autorităţile publice locale, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei şi Prefectura judeţului Iaşi. Pentru accesul pelerinilor am pregătit un culoar special pe străzile adiacente Catedralei mitropolitane din Iaşi. Gradual, oamenii se vor îndrepta către curtea catedralei. Dispozitivele noastre se vor întinde până în locurile unde va fi nevoie. Estimăm ca rândul să se întindă pe trei kilometri. Obiectivul pe care îl urmărim este acela ca timpul de aşteptare să fie cât mai mic. Cerem pelerinilor înţelegere şi cooperare în relaţia cu forţele de ordine", a declarat col. Ghiorghe Stan, comandantul Grupării de Jandarmi Mobilă Bacău şi comandantul misiunii jandarmilor pe perioada sărbătorilor Sfintei Parascheva.

Niciun comentariu: