sâmbătă, 13 octombrie 2012

Pelerinii, împreună-călători pe Calea Sfinţilor

Câteva mii de pelerini au participat aseară la Pelerinajul "Calea Sfinţilor" pe străzile din apropierea Catedralei mitropolitane din Iaşi. Procesiunea a fost condusă de Înalt Preasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan, care a fost înconjurat de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi. Moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva şi ale Sfântului Cuvios Teofil au fost purtate pe umeri de preoţi, în glasul clopotelor şi al sunetului de toacă. S-au intonat troparele celor doi sfinţi şi s-au rostit ectenii în dreptul Bisericii "Sfântul Andrei" şi a Mănăstirii "Sfinţii Trei Ierarhi" din Iaşi. Numeroşi oameni de la mai multe parohii din Iaşi au aşteptat trecerea sfintelor moaşte cu lumânări aprinse. 

Moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva şi ale Sfântului Cuvios Teofil, cel nebun pentru Hristos, au fost purtate aseară în procesiune pe străzile Sf. Andrei, Palat şi bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt. Pelerinajul a pornit de la Catedrala mitropolitană din Iaşi, în glasul clopotelor şi al toacei. În faţă au mers tineri ascoreni îmbrăcaţi în costume naţionale, urmaţi de cei care purtau pe umeri prapuri, cruci şi felinare. La acest eveniment duhovnicesc s-au alăturat şi un grup de monahii de la mănăstirile Arhiepiscopiei Iaşilor care au ţinut în mâini lumânări aprinse. Au urmat cei 60 de slujitori ai sfântului altar, racla cu moaştele Sfântului Cuvios Teofil şi cea a Sfintei Cuvioase Parascheva.
În urma celor doi sfinţi au mers Înalt Preasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Antonie, Arhiepiscop de Borispil, IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, PS Corneliu Episcopul Huşilor, PS Ambrozie, Episcopul Giurgiului, PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, şi PS Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului. Ieşenii au aşteptat trecerea precesiunii cu lumânări aprinse de o parte şi de alta a străzilor. 

Sfintele moaşte, biruinţă asupra morţii

Pe parcursul pelerinajului s-au intonat troparele Sfinţilor Parascheva şi Teofil, dar şi alte cântări religioase. Pelerinii au căutat prin prezenţa lor să mărturisească faptul că cinstesc pe sfinţii lui Dumnezeu. De asemenea, oamenii şi-au manifestat evlavia pentru Sfânta Cuvioasă Parascheva, pomenită în fiecare an pe 14 octombrie în calendarul Bisericii Ortodoxe. Părintele Mihai Mărgineanu de la parohia Toma Cozma din Iaşi, unul dintre preoţii care s-au alăturat Procesiunii "Calea Sfinţilor", ne-a mărturisit că pelerinajul "are rădăcini adânci în Sfânta Scriptură". "Pelerinajul este o împreună-călătorie cu Dumnezeu. Cel care călătoreşte cu Dumnezeu nu se teme de nimic pentru că El este Cel care toate le împlineşte. Pelerinajul nu ţine de evlavia creştinilor din ultimele decenii, ci îşi are rădăcini adânci în Sfânta Scriptură. Să ne aducem aminte că părintele Avraam a călătorit cu Dumnezeu. Suntem într-o continuă călătorie cu Dumnezeu. Nu putem să ne rupem de Dumnezeu în calea şi călătoria vieţii acesteia. Suntem încărcaţi de sensuri şi înţelesuri pentru viaţa noastră atunci când călătorim împreună cu Dumnezeu. Pelerinajul pe care îl facem în seara aceasta împreună cu moaştele Sfintei Parascheva şi ale Sfântului Teofil, cel nebun pentru Hristos, are o încărcătură aparte. Pelerinajul pe care îl organizează Biserica se aseamănă celui care se face în fiecare an în noaptea de Înviere, fiind o călătorie împreună cu morţii noştri. Pentru cei morţi în Hristos există doar înviere. Mărturie a puterii biruinţei asupra morţii ne stau sfintele moaşte. Biserica cinsteşte sfintele moaşte pentru a ne spori evlavia şi cunoştinţele noastre despre acei sfinţi care au trăit în smerenie. În sunetul clopotelor şi al celui de toacă, am călătorit cu moaştele Sfintei Parascheva şi ale Sfântului Teofil. Noi însoţim moaştele, dar călătorim cu sfinţii. Această călătorie este un bun prilej de a înţelege faptul că Biserica ne cheamă pe toţi la pelerinaj. Clopotele catedralei au bătut pentru a-i chema pe toţi la pelerinaj. Ele au menirea de a arăta că pelerinajul nostru de pe pământ are ecouri cereşti. Toaca, care ne aduce aminte de răstignirea Mântuitorului, ne arată că pelerinajul este o călătorie a răstignirii", a spus pr. Mihai Mărgineanu.
Pelerinajul "Calea Sfinţilor" s-a încheiat la Catedrala mitropolitană din Iaşi, după ce moaştele Sfinţilor Parascheva şi Teofil au fost depuse în baldachinul din incinta sfântului lăcaş.

Niciun comentariu: