Biserica "Buna Vestire" a parohiei "Sfântul Ilie" a fost neîncăpătoare ieri. Numeroşi preoţi şi credincioşi au venit să-şi ia rămas-bun de la oamenii pe care i-au cunoscut şi iubit. Preotul George Mihoc, soţia sa, Elena, şi fiul lor, preotul Vasile Mihoc, au trecut la Domnul în urma unui accident petrecut în prima zi de Crăciun, în localitatea Salcea din judeţul Suceava, în timp ce se îndreptau spre parohia Plopeni, Protopopiatul Suceava 1. La Plopeni a slujit pentru o vreme părintele George Mihoc, iar fiul său, Vasile Mihoc, era slujitor la acest sfânt lăcaş. De când trupurile celor trei persoane au fost aşezate în Biserica "Buna Vestire", rugăciunea a fost necontenită. La căpătâiul lor a ajuns duminică seara, în a doua zi de Crăciun, Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care a oficiat o slujbă de Parastas. "Am venit să-i văd pentru ultima dată pe acest pământ. Ne-am ataşat foarte mult de părintele George Mihoc, care a slujit de foarte multe ori în parohia noastră. A fost un om deosebit care i-a iubit foarte mult pe cei din jur", a declarat Zamfir Lungu din localitatea Prelipca, judeţul Suceava.
"A fost un martiriu, mergeau să aducă slavă lui Dumnezeu"
Ieri-dimineaţă, un sobor de preoţi a săvârşit slujba Sfintei Liturghii în Biserica "Buna Vestire". În mijlocul sfântului lăcaş au fost aşezate cele trei sicrie, pe care s-au revărsat lacrimile durerii. În ziua de prăznuire a Sfântului Arhidiacon Ştefan părintele George Mihoc ar fi trebuit să slujească Sfânta Liturghie în Biserica "Buna Vestire" din localitatea Sfântul Ilie, după le spusese oamenilor în Duminica dinaintea Naşterii Domnului, când a fost în mijlocul lor. Tot atunci părintele George Mihoc le promisese credincioşilor că le va rosti poezia "Crăciunul orfanilor". Ca să-i ţină promisiunea, familia părintelui George Mihoc a adus o înregistrare video a acestei poezii pe care a rulat-o la final. Pr. Nicolae Burlan de la parohia "Sf. Vineri" din Bucureşti, în cuvântul de învăţătură adresat la finalul Sfintei Liturghii, a făcut o legătură între martiriul Sfântului Arhidiacon Ştefan, pomenit ieri de Biserica Ortodoxă, şi martiriul celor trei persoane trecute la Domnul în timp ce se îndreptau spre biserică pentru a participa la Sfânta Liturghie. "Martiriul Sfântului Ştefan pe care îl sărbătorim astăzi (n.r. ieri) se împleteşte într-un fel cu martiriul celor trei pe care îi vom prohodi. A fost un martiriu la ei, pentru că mergeau să aducă slavă lui Dumnezeu. Pe neaşteptate au fost chemaţi la Liturghia cea cerească, la care cu siguranţă vor participa, chemaţi fiind de Dumnezeu. Martiriul Sfântului Ştefan este întregit astăzi (n.r. ieri) de martiriul celor trei nevinovaţi", a explicat pr. Nicolae Burlan.
Înalt Preasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a rostit un cuvânt de învăţătură în care a evidenţiat faptul că cei trei membri ai familiei Mihoc plecaţi la Domnul erau pregătiţi sufleteşte. "Obştescul sfârşit a venit pe calea cea sfântă pe care mergeau pentru a sluji Sfânta Liturghie. Sufleteşte erau pregătiţi pentru a se împărtăşi cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos. Cu această pregătire creştinească s-au mutat de la viaţa pământească la cea cerească. Pentru familie este durere fără margini, dar trebuie să vină şi mângâierea de la gândul că cei trei şi-au trăit viaţa creştineşte, slujind Biserica cu o dăruire pilduitoare. Aşa au fost educaţi de părinţii lor, Aglaia şi Niculaie", a amintit IPS Părinte Pimen.
"O troiţă nouă, de tată, mamă şi fiu dedicaţi Bisericii, se ridică la pragul cerului"
Pr. conf. dr. Constantin Necula de la Facultatea de Teologie "Andrei Şaguna" din Sibiu a transmis mesajul de condoleanţe al Înalt Preasfinţitului Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, şi al profesorilor de la Facultatea de Teologie "Andrei Şaguna" din Sibiu. "Părintele George, pentru noi toţi, cei de la Sibiu, a reprezentat "Mihocul cel mare", nu doar pentru cele zece biserici puse în coasta comunismului, nu doar pentru faptele lui, ci pentru simplitatea din care am învăţat toţi. Părintele Vasile Mihoc a lăsat un lucru neterminat pe pământ, pentru a-l împlini în cer. Îl rugăm pe Dumnezeu ca suferinţa de acum să se transforme în biruinţă. O troiţă nouă, de tată, mamă şi fiu dedicaţi Bisericii, se ridică la pragul cerului. În orice instanţă militară, dacă lucrurile s-ar fi întâmplat aşa, ca în drum spre misiune să fii răpit de moarte, s-ar fi cuvenit să-i înfăşurăm în tricolor şi să le acordăm onorul unei ţări întregi. Biserica, în smerenia ei, îi înfăşoară în rugăciunea Sfintei Liturghii, în dragostea pioasă a nădejdii, în adânca credinţă ce ne leagă de Hristos", a reliefat pr. Constantin Necula. După ce a fost înconjurată biserica în procesiune, sicriele în care se aflau trupurile celor trei adormiţi în Domnul au fost purtate spre mormântul săpat în curtea Bisericii "Buna Vestire". Aici mai sunt înmormântaţi cinci membri ai familiei Mihoc.
Tânărul Daniil Ioan Maftei va fi înmormântat astăzi
În localitatea Giurgeşti, comuna Vultureşti, din judeţul Suceava va avea loc astăzi înmormântarea tânărului Daniil Ioan Maftei, elev al Seminarului Teologic Liceal Ortodox "Sfântul Mitropolit Dosoftei" din Suceava. Elevul în vârstă de 17 ani s-a aflat în maşina care a fost implicată în accidentul de acum trei zile, alături de pr. George Mihoc, preoteasa Elena şi pr. Vasile Mihoc. Mergea la parohia Plopeni să ofere răspunsurile la Sfânta Liturghie. Aseară, Înalt Preasfinţitul Părinte Pimen a oficiat o slujbă de Parastas în parohia Giurgeşti, Protopopiatul Fălticeni, pentru tânărul Daniil Ioan Maftei.
Un comentariu:
MARE DURERE DUMNEZEU SA AI ODIHNEASCA.
Trimiteți un comentariu