sâmbătă, 11 decembrie 2010

Sărbătoarea Sfântului Spiridon în Mitropolia Moldovei şi Bucovinei

Biserica Ortodoxă îl serbează mâine de Sfântul Ierarh Spiridon, episcopul Trimitundei. Mai multe biserici din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei îl au ca ocrotitor pe Sfântul Spiridon. La Biserica Precista din Roman a fost adus ieri papucul Sfântului Ierarh Spiridon, de la Mănăstirea Râşca din judeţul Suceava.

Biserica "Sfântul Spiridon" din incinta Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţe cu acelaşi nume din Iaşi îşi cinsteşte mâine ocrotitorul. Pentru al şaselea an consecutiv aseară a fost organizat concertul de colinde "Deschide uşa, creştine!", în cadrul căruia au concertat corul Bisericii "Sfântul Nicolae" - Socola din Iaşi, Corul "Mira", al Bisericii "Sfântul Nicolae" - Domnesc, şi Corul "Spiridonia" al Bisericii "Sfântul Spiridon". Cu acest prilej, a fost organizată expoziţia de icoane a enoriaşului Alexandru Vicol. Astăzi, de la ora 17:00, va fi oficiată slujba Vecerniei unită cu Litia în sfântul lăcaş ieşean ocrotit de Sf. Spiridon, iar mâine dimineaţă programul liturgic va continua cu Utrenia şi Acatistul. Sfânta Liturghie va fi săvârşită de Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. "Am reuşit anul acesta să finalizăm toată documentaţia pentru restaurarea şi consolidarea turnului-clopotniţă de pe Bd. Independenţei. Mulţi dintre credincioşi au văzut schelele care au fost montate la turn de acum doi ani şi şi-au imaginat, poate, că lucrările vor începe imediat. Schelele au fost montate pentru întocmirea proiectului de consolidare. A trebuit să fie efectuată o expertiză, investigaţii ale turnului, un releveu, iar din primăvară vom începe lucrările propriu-zise de reconsolidare", a declarat pr. paroh Marian Timofte.

Papucul Sfântului Spiridon, la Roman

În Protopopiatul Iaşi 1 va fi sărbătoare mâine la biserica parohiei Movileni, iar în Protopopiatul Ceahlău parohia Sabasa îşi serbează al doilea hram. În municipiul Piatra Neamţ îşi va serba hramul capela Spitalului Municipal Piatra Neamţ, iar în Botoşani va fi sărbătoare la Biserica "Sfântul Spiridon" de pe str. Independenţei. În Protopopiatul Dorohoi îşi va cinsti ocrotitorul Capela "Sfântul Spiridon" - Leorda. În Protopopiatul Hârlău, biserica parohiei Oneşti îşi serbează mâine hramul. În Protopopiatul Bacău Nord va fi sărbătoare în parohiile Viforeni şi Ungureni, iar în Protopopiatul Bacău Sud - în filia Plălinţeni a parohiei Giurgiuana. În Protopopiatul Oneşti îşi va serba hramul capela Centrului de Plasament Tg. Ocna. La biserica Precista Mare din Roman a fost adus ieri, cu binecuvântarea Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, papucul Sfântului Ierarh Spiridon, de la Mănăstirea Râşca din judeţul Suceava. Deşi nu îl are ca ocrotitor pe Sfântul Spiridon, Mănăstirea Nechit din judeţul Neamţ va deveni mâine loc de pelerinaj pentru sute de credincioşi, întrucât în biserica acestei aşezări monahale se află o raclă ce adăposteşte un papuc al Episcopului Trimitundei, primit în dar din Grecia. În Episcopia Huşilor, mâine va fi sărbătoare la Biserica "Sfântul Spiridon" din Bârlad.

Sfântul călător

In fiecare an, pe 12 decembrie, papucii Sfântului Ierarh Spiridon sunt schimbaţi. Se spune că ei se tocesc ca urmare a drumului parcurs spre vestirea lui Hristos în întreaga lume. De aici şi denumirea de "Sfântul călător". Din mărturiile unor clerici reiese că pentru perioade scurte de timp, trupul Sfântului nu mai este prezent în raclă, iar atunci când revine, este cald şi prăfuit. Şi cântările Acatistului său glăsuiesc despre această minune: "Bucură-te că eşti şi cu oamenii cu trupul petrecător; Bucură-te că încălţămintele tale slujesc ca dovadă".

Niciun comentariu: