Primirea icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Hadâmbu din judeţul Iaşi a fost precedată de slujba Ceasurilor, Sfânta Liturghie şi Taina Sfântului Maslu, oficiate de un sobor de preoţi. Icoana Maicii Domnului a fost adusă de ieromonahul Iorest Goraş de la Mănăstirea Hadâmbu, fiind întâmpinată de peste 100 de credincioşi care au ţinut lumânări aprinse în mâini, în glasul cântărilor închinate Născătoarei de Dumnezeu. Programul liturgic a continuat cu citirea Acatistului Acoperământului Maicii Domnului şi a Paraclisului Maicii Domnului. Aseară, Taina Sfântului Maslu a fost oficiată de protosinghelul Nicodim Gheorghiţă, stareţul Mănăstirii Hadâmbu, alături de un sobor de preoţi. În tot acest timp, sute de credincioşi s-au închinat icoanei făcătoare de minuni. "Am venit să mă rog pentru sănătate, spor şi linişte sufletească. Sunt foarte bolnavă, dar am încredinţarea că Maica Domnului va mijloci pentru mine, nu atât pentru sănătatea trupească, cât pentru iertarea păcatelor şi pentru pace sufletească. Este o mare binecuvântare venirea icoanei făcătoare de minuni la noi. La Mănăstirea Hadâmbu ajungem mai greu", a spus Elena Ciobanu.
Izvor de binecuvântare şi de ajutor
Pelerinajul de la Biserica "Sfântul Arhidiacon Ştefan" se desfăşoară cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, prin bunăvoinţa protosinghelului Nicodim Gheorghiţă, stareţul Mănăstirii Hadâmbu. "S-a împlinit în această zi o dorinţă a noastră fierbinte de a avea în acest sfânt lăcaş icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Hadâmbu, care este izvor de binecuvântare şi de ajutor. Este un prilej de mare bucurie atât pentru noi, cât şi pentru toţi creştinii din Iaşi care vor veni să se închine Maicii Domnului. Suntem convinşi că toţi cei care vor veni cu evlavie şi se vor ruga cu credinţă la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului vor primi împlinirea cererilor lor", a declarat pr. paroh Dumitru Mihăilă. Din anul 2006, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe vremea când păstorea ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, la Biserica "Sfântul Arhidiacon Ştefan" din Iaşi a fost adusă, de la Mănăstirea Secu din judeţul Neamţ, o părticică din moaştele Sfântului Ştefan, care se află spre închinare în demisolul sfântului lăcaş, unde în prezent se oficiază sfintele slujbe.
Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Hadâmbu a fost pictată în anul 1938 de preotul Octavian Zmău şi donată mănăstirii de egumenul acestuia, ieromonahul Iov Mazilu. A fost ferecată, ulterior, în argint de către meşterul Ion Contfas din Târgu Neamţ. Coroanele sunt din aur, decorate cu pietre preţioase, rubine, safire şi smaralde, donate de două familii din Piatra Neamţ. "În anul 1992, în ajunul Bobotezei, a izvorât mir din ochiul stâng al Maicii Domnului. Aceasta s-a întâmplat în prezenţa a sute de credincioşi din ţară care au simţit mireasma care a cuprins toată biserica. Minunea s-a repetat şi în anii următori. De-a lungul vremii s-au săvârşit multe minuni la icoana Maicii Domnului, mai ales datorită credinţei pelerinilor care au păşit pragul mănăstirii şi s-au rugat cu evlavie Sfintei Fecioare", ne-a spus ierom. Iorest Goraş. În fiecare an, la sărbătorile închinate Maicii Domnului, la Mănăstirea Hadâmbu au loc cele mai mari pelerinaje din ţară.
Lucrări avansate la Biserica „Sfântul Arhidiacon Ştefan” Construcţia Bisericii „Sfântul Arhidiacon Ştefan” a început în anul 2003 când a fost turnată fundaţia iar în anul 2005 a fost amenajat demisolul. În vara acestui an sfântul lăcaş a fost acoperit în urma obţinerii unei finanţări de la Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional dar şi din donaţiile enoriaşilor. “Mulţumim tuturor celor care ne-au sprijinit pentru că iată doresc ca acest sfânt lăcaş să fie finalizat. Am reuşit ca pe lângă acoperiş să motăm geamurile şi am finisat turnul bisericii. Sperăm ca anul viitor să primim sprijin financiar de la Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, de la Primăria municipiului Iaşi şi de credincioşi pentru a finaliza lucrările la instalaţia electrică şi de tencuire. Mulţumim domnului Gheorghe Nichita, primarul municipiului Iaşi, care în ciuda situaţiei economice grele a avut dragoste faţă de această biserică şi ne-a susţinut”, a mai adăugat pr. paroh Dumitru Mihăilă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu