vineri, 10 decembrie 2010

Întâlnirea profesorilor de istorie şi religie din Iaşi

În sala de festivităţi a Casei de Oaspeţi "Sfântul Nicolae" a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei a avut loc miercuri seara întâlnirea profesorilor de istorie şi religie din Iaşi.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi şi Asociaţia Profesorilor de Istorie din Iaşi au organizat în urmă cu două zile o întâlnire la care au participat 60 de profesori ai disciplinelor istorie şi religie din Iaşi. Cu acest prilej, lect. dr. Bogdan Neculau de la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei a Universităţii "Al. I. Cuza" din Iaşi, inspector management educaţional al Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi şi realizatorul emisiunilor de viaţă spirituală la Radio Iaşi, a susţinut conferinţa "Elemente de pedagogie creştină", în care a făcut referire la educaţia în Răsăritul ortodox în secolele IV-VI. "Lucrarea de faţă este, până la un punct, o lucrare de istorie a pedagogiei. Însă, deşi prezentăm viaţa, activitatea, opera şi concepţia educativă a unor pedagogi creştini, scopul nostru primordial nu este acela de a înfăţişa exclusiv opere şi autori, ci de a prezenta şi analiza idei, concepţii, modele de viaţă, prin scrierile şi pildele autorilor creştini. Din câte cunoaştem, este o primă analiză de acest fel, atât în literatura teologică, cât şi în cea pedagogică, istorică sau filosofică. A trebuit deci să îmbinăm într-un mod cât mai fericit şi mai complementar posibil cele patru domenii. Ideile pedagogice ale Antichităţii au avut ca fundament filosofia (au fost emise de filosofi), la fel cum concepţiile pedagogice ale Sfinţilor Părinţi din perioada creştinismului primar nu pot fi analizate decât în paralel cu teologia. Aşadar, lucrarea a presupus o abordare comparativ-asociativă pe patru paliere: pedagogie, teologie, istorie, filosofie, încercând să păstrăm, în măsura posibilităţilor, proporţii rezonabile", a remarcat lect. dr. Bogdan Neculau.

Colindă adusă în dar de seminariştii ieşeni

La final, Corul "Basileus" al Seminarului Teologic Ortodox Liceal "Sfântul Vasile cel Mare" din Iaşi, dirijat de diac. Mihai Ursache, a susţinut un concert de colinde. Aceasta este cea de-a doua întâlnire din acest an şcolar a profesorilor de istorie în cadrul asociaţiei. Toate conferinţele susţinute de invitaţi cu prilejul activităţilor asociaţiei vor fi reunite ulterior într-un volum care se va numi "Conferinţe". "Am dorit ca această activitate să se constituie într-un moment special pentru profesorii de istorie şi de religie. Ei merită o atenţie specială acum, în preajma sărbătorilor. Tema prezentată în această seară înseamnă o reflecţie a valorilor morale şi o încercare de aducere în faţă a modelelor creştine. Discuţiile din seara aceasta, completate de colinda adusă în dar de elevii de la Seminarul Teologic Ortodox ieşean, ne fac să sperăm că mai putem face ceva pentru însănătoşirea sufletului românului", a spus prof. dr. Lăcrămioara Iordăchescu, inspector pe disciplina Istorie al ISJ Iaşi.

Niciun comentariu: